Hiszel az asztrológiában? Akkor érdekes lehet számodra ez az összefüggés

Hiszel az asztrológiában? Akkor érdekes lehet számodra ez az összefüggés

Címlap / Életmód / Ezotéria / Hiszel az asztrológiában? Akkor érdekes lehet számodra ez az összefüggés

Az asztrológiát a kutatók mai napig nem igazán ismerik el önálló tudományágként, de mégis mozgatja a fantáziájukat, mert időről időre próbára teszik különféle kísérletekkel. A logika azt diktálja, hogy a csillagok, a bolygók mozgása nem lehet befolyással az emberi viselkedésre. Ha reálisan vizsgáljuk ezt a kérdést, akkor az előbbi feltevés szerint megállapíthatjuk, hogy nonszensz az egész. A világon mégis több millió, ha nem milliárd ember hisz benne és tapasztalja is, hogy a dolog működik. Mindez ráadásul nem is új keletű dolog, az elődeinket is foglalkoztatta a kérdés: sok-sok ezer évvel ezelőtt.

Kik azok, kik hisznek az asztrológiában? 

Most más szemszögből közelítették meg a kutatók az asztrológiát. Nem azt akarták igazolni, hogy valósak lehetnek-e a megállapításai, hanem azt, hogy milyen emberek hisznek benne. A Lundi Egyetem pszichológusai összeállítottak egy kérdőívet. Ebben különféle személyiségvonásokat, továbbá az intelligenciát vizsgálták egy IQ-teszt segítségével – mindezt az asztrológia árnyékában. Ennek oka az volt, hogy ők is tapasztalták, az utóbbi, vészterhes időkben megnőtt az emberek asztrológiába vetett hite. Kíváncsiak voltak rá, kik nyitottak felé, kik mélyültek el benne komolyabban.

grinvalds/istockphoto.com

Nárcisztikusak és kevésbé intelligensek lehetnek az asztrológia hívői

Kiderült, hogy azok az emberek, akik állították, hogy komolyan hisznek az asztrológia erejében, az átlagosnál magasabb eredményeket produkáltak a nárcisztikus személyiségvonások tekintetében. További negatívum, hogy még az IQ-teszteken sem remekeltek.

Ezek az eredmények pedig azt sugallták a szakértők számára, hogy az asztrológiában hívő emberek hajlamosabbak arra, hogy az ideálisnál nagyobb arányban koncentráljanak saját magukra. A kutatás szerint ők jobbnak gondolják magukat másoknál – akár indokolatlanul. A nárcisztikus emberek különleges képességekkel rendelkező, alapvetően vezető személyiségeknek tartják magukat. A valóság ugyanakkor (legalábbis ebben a felmérésben) azt mutatta, hogy távolról sem rendeztek olyan tulajdonságokkal és intelligenciával, ami mindezt indokolttá tette volna.

A kutatók hozzátették azt is, hogy minél magasabb pontszámot ért el valaki az IQ-teszten, annál kisebb volt az esélye annak, hogy erőteljes érdeklődést mutatott az asztrológia iránt. 

RODNAE Productions/pexels.com

Kell-e aggódnod?

Nem feltétlenül, hiszen ez csak egy tanulmány és arra nem is tért ki, hogy pontosan kiket tekintett az „asztrológia híveinek”. Alighanem nagyobb arányban kételkedhetnének magukban azok, akik egy hetilap hátulján levő horoszkóp szerint alakítják ki a napirendjüket, mint azok, akik csupán érdeklődnek a téma iránt és inkább a személyes elemzések, egyéni bolygóállások után kutakodnak. Mindenesetre az biztos, hogy érdemes fenntartásokkal fogadnunk a különféle horoszkópokat. Még ha találunk is bennük érdekes vonásokat, megegyezéseket, azért ne tegyünk fel mindent egy lapra.

VIDEO A legnyugodtabb kutyafajták

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!