Arc arányok – A Te arcod arányos?

Arc arányok – A Te arcod arányos?

Címlap / Stílus / Arc / Arc arányok – A Te arcod arányos?

Sokan kérdezték már, hogy mitől is számít szépnek egy arc, és vajon miért van az, hogy egyeseket lényegesen szebbnek látunk másoknál? A szépség nagyon szubjektív fogalom, mégis van néhány alapszabály, amellyel könnyebben észrevehetjük, hogy saját arcunkból hogyan tudjuk a legtöbbet kihozni.

Készíts egy fotót!

Első lépésnek készíts magadról egy fotót. Lehetőség szerint szemből legyél rajta, hajad legyen hátrasimítva.

Készíthetsz komoly és mosolygós képet is, vagy akár mindkettőt, hiszen így mindegyik változatban ellenőrizheted arcod arányait.

Egyforma a két oldal?

Ha kész vagy a fényképezéssel, akkor a képen az orrodra tegyél egy tükröt és ellenőrizd, hogy egyforma e mindkét arcod.
Ezt a legkönnyebben úgy érheted el, ha először megnézed a tükör segítségével, hogy milyen, amikor ugyanazt látod a másik oldalon is, majd az egész arcot megnézed a képen is.
Először figyelj az összképre, utána vesd össze a két oldal részleteit is. Figyeld meg, hogy melyik oldalon van folt, vagy színárnyalatbeli eltérés, ezt később így ügyesebben fedheted el korrektorral. 

Fogj egy ceruzát!

Fogj egy ceruzát, vagy bármi vékony, de egyenes tárgyat, ami minimum 15-20 cm hosszú.
Ezzel mérheted meg pontosan, hogy egyeznek-e a távolságok az arcodon és hogy megfelelőek-e azok a vonalak, amelyeknek köszönhetően szimmetrikus lesz az egész arcod.
Ha kell, először készíthetsz egy rajzot is, amin bejelölöd, hogy mi nem egyezik, így könnyebb lesz utána korrigálni az eltéréseket és nem felejtesz el semmit sem. 

Szemöldök

A ceruzát helyezd függőlegesen az orrod mellé szorosan, de azért ne nyomd oda túl erősen. A ceruza felső vége megmutatja, hogy a szemöldököd hol kell, hogy kezdődjön. Ha ennél beljebb nőtt, akkor később szedd ki a felesleges részt.
Ha összenőtt szemöldököd van, akkor különösen sokat fog segíteni ez a módszer abban, hogy hogyan alakítsd ki szemöldöködet az orrodnál.
A ceruzát ezután helyezd az orrcimpád és a szemed külső sarkának a vonalára. A ceruza vége megmutatja, hogy hol kell végződnie a szemöldöködnek. 

Szemek elhelyezkedése

A ceruzát helyezd függőlegesen az orrcimpád mellé, hogy éppen csak érintse azt. A ceruza vége elméletileg a szemed belső sarkához kell mutatnia. 

Ha ettől kicsit is eltér, például beljebb végződik a szemnyílásod, akkor közel ülő szemeid vannak, ha távolabb van a szemed sarka, akkor szemeid inkább távol ülőek. Sminkeléskor ezt ne veszítsd szem elől, ugyanis a szem belső sarkainak árnyékolásával sokat igazíthatsz, „csalhatsz” ezen. 

Ha közel ülnek a szemeid, akkor használhatsz egy kis fehéret a szemed sarkába, de ha távol, akkor nagyon óvatosan bánj a fénylő világos színekkel az orrnyerged és a szemed között. A két szem közti távolság általában annyi, mint egy szemed szélessége. Vagyis szemed elhelyezkedését így is ellenőrizheted.

Száj mérete

A szád ideális méretét és arányait úgy ellenőrizheted, hogy leméred, hogy mekkora a távolság az állad csúcsa és a két ajkad által bezárt vonal, vagyis a szájrés között. A szájrés és az áll távolsága ugyanis ideális esetben éppen akkora, mint a száj szélessége.
Ha neked ez alapján nem elég széles a szád vonala, akkor célszerű a szájkontúrozásnál figyelni erre. Ha ugyanis egy hajszállal is a szád vonala mellett húzod meg a kontúr vonalát, akkor máris optikailag lényegesen nagyobbnak fognak tűnni ajkaid.
Törekedj a természetességre és ne rajzolj magadnak túl nagyot, de érdemes kicsit javítani az arányokon, ha nem tökéletesek. 

Hajvonal

Ceruzával mérd le, hogy mekkora a távolság arcodon a hajvonal és a szád nyílása között. Ennek a távolságnak ideális esetben meg kell egyeznie az arcod legszélesebb részén mért értékkel.

Ha szélesebb az arcod, akkor figyelned kell a pirosításra és a csontosításra, mivel ezek sokat tudnak nyújtani optikailag.

Ha azonban arcod legszélesebb távolsága kisebb, mint a szád és a hajvonalad távolsága, akkor kifejezetten hosszúkás fejformád van. Ilyen esetben a smink mellett a jól megválasztott frizura is sokat alakít azon, hogy arcod elnyerje az ideális arányok benyomását.

VIDEO Ezek a szerencsehónapjaid 2024-ben

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!