5 aprócska osztrák falu, ami olyan, mintha egy tündérmese díszlete lenne

5 aprócska osztrák falu, ami olyan, mintha egy tündérmese díszlete lenne

Címlap / Kikapcsolódás / Utazás / 5 aprócska osztrák falu, ami olyan, mintha egy tündérmese díszlete lenne

Alig néhány óra autóútra vannak, mégis úgy fogod érezni, hogy magad mögött hagytad a valóságot, és egy tündérmese lapjaiba léptél be. Ha a szomszédoknál nyaralva töltenél el néhány napot, mi ezeket a településeket – na meg persze az őket körülvevő, zöldellő hegyeket – ajánljuk.

Bezau

Az alig 2000 lelkes kis falucska Vorarlberg fővárosának, Bregenznek a közelében található, és ma már főként a turizmusból él, ami nem is csoda, hiszen érintetlen természete és archaikus hangulata, máig őrzött szokásai miatt nagyon sokan és szívesen keresik fel.

A környéken remek lehetőségek nyílnak a túrázásra, kirándulásra, a kisgyerekkel érkezőknek pedig minden bizonnyal nagy kedvence lesz az 1908-ban épült kisvasút, aminek nagy részét sajnos mára le kellett zárni, ám így is zakatol egy rövidebb, 5 km-es vonalon, meseszép tájakat bejárva.

 

Heinfels

A település a fölötte álló, középkori várról kapta a nevét, amely egyben az egyik legizgalmasabb turisztikai célpontja is, és remek alkalmat teremt egy kis kirándulásra. 

Télen síelni is lehet a környéken, de a közeli Olaszországba is kényelmesen át lehet ruccanni innen.

Az 1000 fős kis település tökéletes bázis lehet, ha minden nap más-más települést keresnétek fel, de egy hosszú hétvégét is kellemesen el lehet itt tölteni – a faluban álló 18.századi fa hidat mindenképpen nézzétek meg, ha a várban már jártatok, talán az egyik legszebb, ma is álló ilyen híd az országban.

 

Alpbach

Ha azt mondjuk, Tirol, szinte biztosan neked is rögtön eszedbe jutnak a tornácos, díszesen faragott faházak.

Sajnos ezekből már ezen a tájon is egyre kevesebbet látni, Alpbachban azonban kizárólag ilyenek sorakoznak, egységes utcaképet és hamisítatlan alpesi hangulatot árasztva magukból.

Itt ugyanis törvény védi a klasszikus tiroli építészeti stílust, így a téli síelés mellett ez lett a település másik nagy vonzereje.

Alpbach 1983-ban megkapta az „Ausztria legszebb faluja” címet, amire a helyiek azóta is büszkék, és a muskátlis teraszokkal, gyümölcsfákkal azóta is hozzáteszik a magukét a cím megőrzéséhez, amiben persze a sziklás hegyoldalak és smaragdzöld legelők látványa is segít.

 

Hallstatt

Felső-Ausztria Traunviertel tartományában, a Hallstatti-tó partján fekszik a talán egyik legismertebb osztrák kisváros, amely nem véletlenül része a Világörökségnek.

A tópart és a hegyoldal közötti szűk területen megbújó kis települést a vele szemben elhelyezkedő vasúttól hajójárattal lehet megközelíteni, és már a vízről is pazar látvány tárul az ide látogatók elé.

A város egyik jellegzetessége, hogy a szűkös hely miatt sok háznál közvetlenül a fal tövébe ültették a gyümölcsfákat, amiket aztán felfuttattak a falakon. A tündérmese pedig természetesen nem lenne teljes borzongató elem nélkül: a falu temetőjében áll egy különleges csontház. A helyszűke miatt a halottakat a 16. században 20-30 évenként exhumálták, csontjaikat kifehérítették, dekorálták, a koponyákra pedig ráírták az elhunyt nevét, majd itt helyezték őket végső nyugalomra.

 

St. Gilgen

A Wolfgangsee partján fekvő városka nem csak autóval, de felvonóval és hajóval is megközelíthető, sőt ezekről még jobban élvezhető páratlan panorámája, ami talán az egyik legfőbb vonzereje.

Ha a Wolfgang-tóról esetleg nem ugrott volna be, a település főterén álló szobor mindenképpen eszedbe juttatja majd Mozartot, az Ischlerstrasse 15. számú házban pedig egy kiállítást is megtekinthetsz a családról. 

St. Gilgen megkapó hűséggel őrzi a kiváló zeneszerző emlékét, noha minden jel arra mutat, hogy Mozart maga soha nem járt a településen, mégis nagyon fontos szerepet töltött be a sorsában – itt született ugyanis az édesanyja, Anna Maria Pertl.

 

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást