4 apró dolog, amit neked is meg kell tenned, hogy kevesebb műanyaghulladékot termelj

4 apró dolog, amit neked is meg kell tenned, hogy kevesebb műanyaghulladékot termelj

Címlap / Otthon / Háztartás / 4 apró dolog, amit neked is meg kell tenned, hogy kevesebb műanyaghulladékot termelj

Rengeteget hallani mostanában a műanyaghulladékok okozta károkról, de még mindig sokan nem tudják, mit tehetnének, hogy ők is javítsanak a helyzeten. Szinte teljesen hulladékmentes életmódra átállni nem lehetetlen, de valóban nagy változás. A jó hír viszont az, hogy már néhány aprósággal is rengeteget tehetsz, hogy a bolygónk kicsit fellélegezhessen, miközben neked sem kell egyszerre megváltoztatni az összes eddigi szokásodat.

Újrahasznosítható bevásárlótasakok

Azt ugye mondanunk sem kell, hogy a bevásárláshoz vigyél magaddal táskát, vászonszatyrot, és ne vegyél minden alkalommal egy újabb műanyagzacskót. De mi a helyzet a műanyag csomagolással, amibe az egyes élelmiszerek kerülnek? Vannak boltok, ahol nem előre csomagoltan, hanem kimérve vehetsz meg mindent, de ha erre még nem is állsz készen, első lépésként már az is nagyon sokat jelent, ha a megszokott közértedben kerülöd el a kifüggesztett műanyag zacskók használatát.

Ez egyáltalán nem is olyan nehéz: vászonból, jól szellőző anyagokból, vagy akár hálós textíliából magad is varrhatsz újrahasznosítható, behúzható szájú tasakokat, de akár vehetsz is ilyet.

Ezekbe aztán mehet a kifli, a zsömle, a zöldség és a gyümölcs, egyszóval minden olyasmi, amihez egyébként egy nejlonzacskót szakítanál le a boltban.

Ha több darabot is vásárolsz, akkor cserélgetheted is őket, és akár otthon is tárolhatod a pékárut az egyikben, míg a másik a táskádban lapul, a következő bevásárlásra várva.

Ami a felvágottakat illeti, azokat is nyugodtan kérheted zárható ételhordókba – igaz, hogy ez is műanyag, de legalább nem fogod eldobni egyetlen használat után!

A legtöbb helyen a boltosok már találkoztak ezzel az igénnyel, így nem fognak meglepődni, de ha mégis, akkor is legfeljebb az első alkalommal, és mivel nekik igazán mindegy, hogy a húsáru lemérése előtt a csomagolás vagy a dobozod súlyát nullázzák le a mérlegen, biztosan nem fognak nemet mondani a kérésedre.

Készítsd el a saját gyümölcslevedet!

A dobozos gyümölcslevek nem csak drágák lehetnek, de a műanyag csomagolásuk nehezen is bomlik le.

Minden szempontból jobban jársz, ha friss idénygyümölcsöt vásárolsz, és ebből magadnak, frissen facsarod ki a gyümölcslevet.

A 100%-os gyümölcslé persze így sem, úgy sem olcsó dolog, de a kifacsart levet nyugodtan hígíthatod akár sima csapvízzel, akár valamilyen olcsóbb és lédús gyümölcs, például alma levével, hiszen a legtöbb bolti, dobozos gyümölcslé elkészítése során is így járnak el. Az íz így is intenzív marad.

Igyál csapvizet!

A csapvíz minősége sokszor semmivel sem rosszabb, mint a palackozott vizek minősége. A helyi vízműszolgáltatónál tájékozódhatsz róla, hogy nálatok pontosan milyen minőségű víz folyik a csapból.

Ha nem is vagy megelégedve a víz minőségével, akkor is érdemes beszerezni egy csapra szerelhető víztisztítót, mert az ásványvizeken megspórolt pénzből ennek gyorsan visszajön az ára.

Arról nem is beszélve, hogy ha egy újra és újra felhasználható kulacsot töltesz meg, azzal hatalmas mennyiségű műanyaghulladékot spórolsz meg: gondolj csak bele, már egy két fős háztartás esetén is, csak napi egy-egy palack ásványvízzel számolva évente 730 (!!) palackot használnátok el.

Tusfürdő helyett szappan

Érdemes átgondolni a piperecikkek használatát is: jó minőségű, a bőrhöz kíméletes szappanokat ma már nem nehéz találni, akár olyanokat is, amilyenekkel a hajadat is moshatod. Ha folyékony tisztálkodószerek helyett ezeket használod, máris jó néhány műanyagtubust spóroltál meg, ha pedig belejössz a dologba, akár a saját, házi piperéidet is elkészítheted, amelyeket újrahasznosítható tárolókba tölthetsz a műanyag csomagolás helyett.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást