Ez az oka annak, hogy a gyereket jobban húzza a szíve az egyik szülőjéhez

Ez az oka annak, hogy a gyereket jobban húzza a szíve az egyik szülőjéhez

Címlap / Életmód / Család / Ez az oka annak, hogy a gyereket jobban húzza a szíve az egyik szülőjéhez

Ezt egy statisztika is alátámasztotta már, az eredmények láttán pedig felmerül a kérdés: vajon miért húz a gyerek szíve jobban az egyik szülőjéhez?

A jó hír, hogy ez egy teljesen természetes reakció, és semmi köze nincs ahhoz, hogy most akkor jó vagy rossz szülő vagy. A jelenség szinte minden családnál felüti fejét, így ha a baráti társaságodban körbekérdeznél, biztos, hogy ott is hasonlókról számolnának be.

Az, hogy egy gyerek az anyukáját vagy az apukáját favorizálja, életszakaszonként változhat, számtalan okból kifolyólag.

Például egy egy-két éves gyermek esetében az egyik szülőhöz való ragaszkodás szinte elengedhetetlen az egészséges kötődés kialakításában. Ennek az a lényege, hogy ő biztonságban érezze magát, emiatt választja ki az édesanyját vagy az édesapját, és ragaszkodik hozzá jobban.

Tiniként is mást választunk

Idősebb korban, például amikor a gyermek már a tinédzser szakaszba lép át, egészen más okból kifolyólag favorizálja valamelyik szülőjét. Legtöbbször inkább ahhoz húz a szíve, aki mellett úgy érezheti, hogy komolyabban veszik, meghallgatják őt, és valódi döntéseket hozhat, ergó nem kezelik már gyerekként.

Az engedékenység is szerepet játszik itt, és nem ritka, hogy a tinédzser az édesanyját szigorúbbnak látja, hiszen az apák sokkal nagyobb valószínűséggel mondanak igent a különféle kérésekre. Ezért is gyakori, hogy a tinilányok és az anyukájuk között ebben a korszakban több a konfliktus, de a jó hír, hogy ez pozitív irányba változik az idő múlásával.

Mit tehetsz ilyenkor?

Noha nem egyszerű ebben a helyzetben elfogadni, hogy a gyermeked a férjedhez közelebb áll, de a legjobb megoldás mégis az, ha nem emészted magad rajta. Ha azt látod, hogy jobban ragaszkodik az apukájához, meglehet, hogy az első reakciód neked is az, hogy megpróbálsz még több időt tölteni vele.

Szakértők szerint ha állandóan a figyelmét igyekszel megszerezni, azzal még inkább arra készteted, hogy a másik félhez közeledjen.

Inkább emlékeztesd magad arra, hogy ez csak egy átmeneti időszak, ami előbb-utóbb véget ér. Maradj nyugodt és türelmes, és inkább élvezd ki azt a kis szabadidőt, amit ezáltal nyertél, mert hamarosan úgyis megváltozik mindez.

Szintén fontos odafigyelni arra, hogy mindkét szülő töltsön időt egyedül is a gyermekkel. Ha azt látod, hogy szinte mindig te vagy otthon a gyerekkel, a férjed pedig csak esténként csatlakozik be, nem meglepő, ha hozzád jobban ragaszkodik.

Fontos odafigyelni az egyensúly megteremtésére, hogy egészséges kötődés alakuljon ki mindegyik irányba.

Azonban ez nem jelenti azt, hogy családként, együtt kevesebb időt kell töltenetek. Ez legalább annyira fontos, mint az egyedüli programok, hiszen az egységet erősíti meg az, ha mindannyian közös dolgokat szerveztek.

Ha viszont úgy látod, hogy a nevelési technikátok váltotta ki a jelenséget, lehet, hogy érdemes leülnötök, és átbeszélni, hogy milyen szerepet töltötök be a család életében. Nem kizárt, hogy a gyermek azt látja, egyikőtök lazább és nyugodtabb, míg a másik sokat idegeskedik apróságokon, és szigorúbb is. Ebben az esetben érthető, hogy miért húz a szíve jobban a nyugodtabb szülőjéhez. Lehet, hogy ideje változtatni a felálláson!

Képek forrása: unsplash.com, pexels.com

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást