6 bár, amit fel kell keresned, ha szereted az irodalmat

6 bár, amit fel kell keresned, ha szereted az irodalmat

Címlap / Kikapcsolódás / Utazás / 6 bár, amit fel kell keresned, ha szereted az irodalmat

Egyesek véltek már összefüggést felfedezni a művészeti ágak képviselői és az alkoholfogyasztás között, de a viccet félretéve, az igaz, hogy vannak olyan bárok, amiket, ha igazi könyvrajongó vagy, érdemes felkeresni egyszer az életben, vagy azért mert klasszikusok játszódnak ezeken a helyszíneket, vagy pedig azért, mert kivételes írók töltötték itt az idejük nagy részét, és alkottak maradandót az asztalok mellett ülve.

El Floridita, Havana, Kuba

Az El Floridita bár Ernest Hemingway törzshelye volt az 1940-es évektől kezdve csaknem 20 éven keresztül, tehát végig abban az időszakban, amíg az író Kubában élt. Hemingway nem csak sok időt töltött a bárban, kedvenc itala is volt, mégpedig a hely egyik specialitása, a Daquiri.
Mivel írásaiban is említette ezt az italt, illetve magát a bárt is, a hely iránt érzett szerelme természetesen viszonzásra lelt. Ma az El Floriditában életnagyságú bronzszobor és neki dedikált bárszék is őrzi az emlékét.

Carousel Bar, New Orleans

A bárhoz tartozó hotelben olyan kiválóságok szálltak meg, mint Tennessee Williams, William Faulkner, Ernest Hemingway, Eudora Welty, vagy Truman Capote, és bár a hely ennek megfelelően nem éppen olcsó, azoknak, akik rajonganak az amerikai irodalomért, ha lehetőségük van, mégis érdemes elkortyolni egy pohár italt ott, ahol egykoron ilyen legendák tették.

Kennedy’s, Dublin, Írország

Az élet írja a legjobb forgatókönyveket, szokás mondani, és nincs ez másként a dublini Kennedy’s bár esetében sem. A helyszínen ugyanis egykor fűszeresbolt működött, ahol alkalmazottként maga az ifjú Oscar Wilde is kereste a betevőjét.
Az épületből később kocsma lett, és így most a betérők ugyanitt kortyolhatják a sört, ahol egykor James Joyce vagy Samuel Beckett tette.

Les Deux Magots, Párizs, Franciaország

A Les Deux Magots a 20. századi francia irodalmi élet fontos helyszíne volt, és bár mára amolyan turista paradicsommá vált, nem is olyan régen még egy-egy kávé mellett itt vitatta meg az élet nagy kérdéseit minden feminista keresztanyja, Simone de Beauvoir, valamint Jean-Paul Sartre, Albert Camus, és, mivel alkoholt is szolgáltak itt fel, természetesen néha Hemingway is benézett.

Red Key Tavern, Indianapolis

Az indianapolisi bár története egy kissé bizarr: egy második háborús veterán nyitotta, aki a seregben börtönőrként szolgált, a falról pedig apró repülős makettek lógnak le dekorációként.
Aki ebben érzi azt a füstös, sötét, baljóslatú és kesernyés humort, amit az itt alkotó író is előszeretettel használt, az már tudja, kiről van szó: maga Kurt Vonnegut járt ide előszeretettel, és többen állítják, hogy gyakran látták itt írni, vagy inni… Vagy inni, miközben írt, esetleg írt, miközben ivott.

Antico Caffe Greco, Róma, Olaszország

1760-as alapításával az Antico Caffe Róma legelső, és egész Olaszország második legrégebbi kávéháza, így már ezért, önmagában is megéri felkeresni, ha erre jársz.
A elmúlt évszázadokban azonban persze sok olyasmi is történt itt, ami hozzá tett a hely szelleméhez, például akadt néhány neves vendég az asztalok mellett. Azon túl, hogy itt dolgozott Mary Shelley, betért egy kávéra Charles Dickens, John Keats, Henrik Ibsen és Hans Christian Andersen is.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást