Nem szeretsz másokkal beszélgetni? Az avoidant személyiségzavar jeleit

Nem szeretsz másokkal beszélgetni? Az avoidant személyiségzavar jeleit

Címlap / Életmód / Lélek / Nem szeretsz másokkal beszélgetni? Az avoidant személyiségzavar jeleit

Persze diagnózist sosem szabad felállítani otthon, a számítógép előtt ülve, de egy kicsit közelebb juthatsz a problémáid megoldásához azáltal, hogy olvasol róluk. Az avoidant (vagy másnéven elkerülő) személyiségzavar egyik legnagyobb jellemzője, hogy az adott személy messziről kerüli a szociális interakciókat.

Nem akar elmenni olyan eseményekre, ahol másokkal kell beszélgetni, pláne akkor, ha nem igazán ismer ott senkit, akivel közelebbi lenne a kapcsolata.

Attól fél, hogy esetleg kigúnyolják, kínos szituációba kerül, és a megaláztatástól való félelme teljesen elrettenti a kapcsolatok kialakításától. Ugyanakkor mégis vágyik a barátságokra, szerelmekre, de közben mégsem mer lépni ezek irányába.

A hétköznapok borzalmai

Ebből fakad, hogy a párkapcsolatokban sem igazán találja a helyét. Nehezen engedi el magát egy partner társaságában, az elutasítást pedig mindennél rosszabbul éli meg. Szinte bármit hajlandó megtenni azért, hogy ne kelljen elmennie egy munkahelyi csapatépítőre, egy randira, vagy egy rendezvényre, ahol idegenekkel kell beszélgetnie. Ezt olvasva sokan magukra ismerhetnek, de ne gondold azt, hogy ez olyan, mint amikor valaki szorongással küzd.

Míg az introvertáltakat lefárasztja a túl sok szociális interakció, addig az avoidant személyiségzavarral küzdők konkrétan órákig képesek stresszelni egy olyan szituáción, ami más emberek számára akár mindennapos lehet.

Sok esetben még egy szimpla bolti bevásárlás is kész rémálom annak, aki elkerülő személyiségzavarral küzd. Akaratlanul is elképzel maga előtt olyan helyzeteket, amikor megalázhatja magát, esetleg valaki beszélgetni próbál vele, de ő nem képes rendesen válaszolni. Ez a túlzott szorongás pedig a hétköznapok legapróbb részleteibe is beférkőzi magát.

A személyiségzavarral küzdő személy nagyon alacsony önbizalommal bír. Ha például valaki nevetve sétál el mellette az utcán, meggyőződése, hogy ő a nevetés tárgya. Hogy valami biztosan rosszul néz ki rajta, esetleg a kisugárzásából látszik, hogy milyen kevés önbizalma van, és más ezt szórakoztatónak találja. Ez pedig még inkább megerősödik, ha olyan személy nevet a közelében, akit még ismer is.

Tunatura/istockphoto.com

A boldogság ellenszere

Aki ezzel a problémával küzd, nem csak a szociális interakcióktól idegenkedik, de a boldogságot, örömöt is nehezen találja az életben. Míg téged kikapcsol egy jó zeneszám, és sokszor eufóriával tölt el, addig ők ezt az érzést nagyon messziről ismerik csak.

Túlságosan érzékenyek a negativitásra, ezért a legapróbb dolog is gyorsan és látványosan kedvüket szegi.

Először fiatal felnőtt korban mutatkoznak meg a tünetek, és a későbbiekben erősödnek fel. Szakértők szerint több dolog is kiválthatja a problémákat. Nem ritka, hogy például akit gyerekként kirekesztettek az osztálytársai, az felnőttként az avoidant személyiségzavarral találja szemben magát. Aki ezzel küzd, az élet minden terén félénk és visszahúzódó. Ha vannak olyan élethelyzetek, társaságok, ahol nagyon nyitott és vidám vagy, akkor valószínűleg nem ezzel a problémával küzdesz.

De amennyiben még a közelebbinek titulált barátaid mellett is csöndes, félénk vagy, és rettegsz, hogy kínos helyzetbe kerülsz, ráadásul nagyon ritkán mozdulsz ki otthonról emiatt, valószínűleg érdemes egy szakértővel beszélned a problémáról.

VIDEO Ők a legkedvesebb és egyben legszebb csillagjegyek

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!