Hisztis ember vagy személyiségzavara van? Innen tudhatod

Hisztis ember vagy személyiségzavara van? Innen tudhatod

Címlap / Életmód / Lélek / Hisztis ember vagy személyiségzavara van? Innen tudhatod

A jelenségnek neve is van: hisztrionikus személyiségzavar. De mi különbözteti meg a hisztériára hajlamos, jelenetet rendező, érzelmileg túlspanolt embert a hisztrionikus személyiségzavarral élő személytől és milyen jelek alapján ismerhetjük fel?

A személyiségzavar tünetei

A személyiségzavar merev, rugalmatlan, nem jól alkalmazkodó viselkedési és gondolkodási minták követését jelenti, melynek eredményeként az érintett rosszabbul funkcionál és belső szorongás alakulhat ki nála.

A hisztrionikus személyiségzavarban szenvedő egyén – amely főleg nőknél jellemző – hajlamos a túláradó, túlzó érzelmességre és mindent érzelmi szempont alapján közelít meg.

A viselkedése könnyen válik drámaivá, színpadiassá, egyébként is szeret a figyelem középpontjában lenni. Örökösen próbál megfelelni, fontos számára mások figyelme, jóváhagyása, elismerése. Olykor túlzásokra ragadtatja magát és a viselkedése sok lehet, csábító, flörtölő magatartást mutat olyan helyzetben, ahol ez nem helyénvaló, például munkahelyen. 

Külső szemlélő magabiztosnak gondolná élénk, kacér, nyitott viselkedése miatt, először még meg is fogja környezetét ezzel a határozott, nyílt magatartással. Valójában egyáltalán nincs tengernyi önbizalma, sőt könnyen befolyásolható. Kapcsolatait hajlamos rosszul megítélni, érzelmei elragadják és akár egy felszínes ismeretségbe is többet lát bele. Túláradó érzelmi reakcióival ismeretségi körét zavarba hozhatja, például ha nyilvános helyen zokogni vagy hangosan veszekedni kezd.

A külső megjelenés fontossága

A hisztrionikus személyiség szereplési vágyához hozzátartozik külső megjelenésének hangsúlyozása, mivel ez is egy eszköz arra, hogy felhívja a figyelmet magára. Terjengősen beszél és elmerül a részletekben, emellett viszont gazdag a fantáziája s kreatív. Ha olyan munkát talál, amelyben ezen képességeit kamatoztathatja, akkor jól tud működni.

Összességében képes megtalálni a helyét a munkában és a társadalomban, de a csalódásokat, kudarcokat mindig nehezen viseli majd és kihívó viselkedése, az izgalmas helyzetek hajszolása veszélyes szituációkba sodorhatják. Magatartása hajlamossá teheti a depresszióra.

A hiszrionikus személyiségzavar jelei
Léa Dubedout/unsplash.com

Hogyan kezeld, ha valakire illik a leírás a környezetedből?

Ha az elmondottak alapján úgy érzed, van a környezetedben ilyen ember, érdemes tudnod, hogyan kezeld a vele való kapcsolatot. Érdemes meghúzni a határokat, de alapvetően viszonyulj hozzá kedvesen, megértően, így elkerülheted a kiborulásait. Mivel az ilyen ember énközpontú, észre sem vesz, ha másokon átgázol. Ha veled is ez történik, higgadtan beszéld meg vele és figyelj rá, hogy ne mutasd magad gyengének és megbántottnak, ezzel visszaélhet.

Ne vonódj be a problémáiba és ne engedd magadhoz túl közel, főleg, ha az ismeretségetek jellege ezt nem is indokolja, például munkatársról, nem túl szoros baráti kapcsolatról van szó. Más kérdés, ha egy hozzád közel álló személy az érintett, aki már kárt okoz magának, esetleg másoknak is: ilyenkor a legjobb meggyőznöd, hogy kérjen segítséget szakembertől. Pszichoterápiával ugyanis lehet segíteni nekik.

VIDEO A legnyugodtabb kutyafajták

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!