7 ok, amiért tejet kell innunk

7 ok, amiért tejet kell innunk

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / 7 ok, amiért tejet kell innunk

Minden év május utolsó keddjén tartják a Nemzetközi Tejnapot. Ez a nap jó alkalom arra, hogy a tej- és tejtermékek fogyasztását jobban a figyelem központjába állítsuk. A tejnek rengeteg hasznos tulajdonsága van, amiért kifejezetten ajánlatos a fogyasztása.

Kálcium

A tej egyik legismertebb hatóanyaga a benne található kálcium. Ennek rendszeres fogyasztásával erősíthetjük a csontozatot, és akár az idősebb kori csontritkulás is megelőzhetővé válik.
Különösen gyerekeknek ajánlott a fogyasztása, mivel a csontrendszer ilyenkor alakul ki. A kálcium emellett erősebbé és ellenállóbbá teszi a fogzománcot is.

D-vitamin

A D-vitamin a kálcium mellett szintén elengedhetetlen az egészséges szervezet, különösen a csontok fejlődésében.
A megfelelő csonttömeget fiatal korban kell kialakítani, mivel később erre már kevés esélyünk van. Többek között ezért is ajánlott a gyermekek számára a rendszeres tejfogyasztás.

Zsírok

A tehéntejben megtalálható kis szénatomszámú zsírok a magas tápértéken túl növekedési faktort tartalmaznak, ezért gyermekek számára a magas zsírtartalmú tej fogyasztása ajánlott.
A tejipar fejlődésének egyik fő oka éppen az volt, hogy az emberek energiaszükségleteit el kellett látni, ehhez pedig nagyon eredményes volt a tejfogyasztás elterjedése.

Ásványi anyagok

A tej a magas kálcium mennyiségen kívül tartalmaz vasat, cinket, foszfort, magnéziumot és fluort is. Ezek mindegyike kiemelkedő hatással bír a szervezetre, nagyban hozzájárulnak az immunrendszer erősödéséhez, az egészségünk megtartásához.
A fluor emellett kiváló hatást gyakorol a fogakra is, így a fejlődésben lévő szervezet, a kialakulóban lévő fogsor számára kifejezetten ajánlott.  

Fehérjék

A fehérjék nélkülözhetetlen tápanyagok a számunkra, mivel ezek szolgáltatják a szervezet építőanyagait, az aminosavakat. Az immunfehérjék pedig biztosítják a szervezet megfelelő védekezését a különböző kórokozók ellen.
A rendszeres tejfogyasztással így javíthatjuk immunrendszerünket, erősíthetjük és ellenállóbbá tehetjük szervezetünket.

Antioxidáns

A tej szeléntartalma miatt remek antioxidánsként is alkalmazható. Igaz, hogy ez az anyag nem kifejezetten nagy mennyiségben található meg a tej összetevői között, de mivel felszívódása szinte tökéletes, ezért ennek köszönhetően mégis ki tudja váltani a kellő antioxidáns hatását a szervezetben.

Vérnyomás

A tej vérnyomáscsökkentő hatással is rendelkezik. Magas vérnyomásban szenvedőknek ezért kifejezetten javasolt a rendszeres, lehetőleg minden napi fogyasztása, mivel ennek hatására a vérnyomás értéke hosszabb távon is normalizálódhat.
Emellett a tejfogyasztás hatására csökkenthető a magas vérnyomás okozta egyéb, szív- és érrendszeri betegségek veszélye is.

VIDEO Közvetlen járat Budapestről: ezekkel a látnivalókkal csábít Tirana

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!