7 ok, amiért kell az előtej a babának

7 ok, amiért kell az előtej a babának

Címlap / Életmód / Család / 7 ok, amiért kell az előtej a babának

Az előtej a szülés után azonnal, esetleg néhány nap elteltével hozzáférhető az újszülött számára. Ez lényegesen kevesebb mennyiség, mint a hagyományos anyatej, de rengeteg hasznos tápanyagot juttat az újszülött szervezetébe.

Védelem

Az előtej elsődleges szerepe a védelem. Az újszülöttnek leginkább erre van szüksége, hiszen szervezetének be kell illeszkednie a kinti világba, annak fertőzéseivel és egyéb veszélyeivel együtt.
Az előtej erősen immunizáló hatásának köszönhetően a baba így ellenállóbb és erősebb lesz.

Emésztőrendszer

Az újszülött a születése pillanatáig az anya szervezetéből a köldökzsinóron keresztül kapta eddig a táplálékot, így gyomrába és egész emésztőrendszerébe még nem jutott semmiféle tápanyag.
Az előtej felkészíti a kicsi gyomrát a megfelelő működésre, egyben beindítja magát az emésztést, hasznos baktériumokat juttatva a szervezetbe.

Hatóanyagok

Az előtej bármennyire is kevés mennyiség, attól függetlenül a hatóanyagok koncentráltan, a baba szervezete számára ideális arányban találhatóak meg benne.
Szénhidrátot, fehérjét és antitesteket, valamint hasznos baktériumokat tartalmaz – vagyis mindazt, amire a kicsinek élete legelső időszakában a legnagyobb szüksége van.

Nyálkahártyák

Az újszülött az előtej hatására kapja meg a nyálkahártyáját borító védőréteget, ezáltal a szájüreg, az orrüreg, a gyomor és minden más szerve védve lesz az esetleges fertőzésekkel szemben.
Az előtej a baba egész további életére hatással lehet, mivel a védelmi vonalak néhány napos korban alakulnak ki – nagyjából véglegesen.

Hashajtás

Az előtejnek enyhe hashajtó hatása van a baba szervezetére.

Ez nagyon hasznos a kicsi számára, mivel így könnyebben tudnak kiürülni a szervezetéből az elhalt magzati vörösvértestek.
Mindennek következtében a baba jobb eséllyel kerülheti el a sárgaságot és emésztése biztosabban és aktívabban indul be.

Zsírtartalom

Köztudott, hogy az anyatej magas zsírtartalommal rendelkezik, amire nagyon nagy szüksége van a kisbabának.
Az előtej azonban kifejezetten kevés zsiradékot tartalmaz, mivel az első napokban azt még nem képes igazán megemészteni. Az előtej így nem terheli meg feleslegesen a kicsi gyomrát.

Mennyiség és állag

Az előtej mennyisége tényleg nagyon kicsi, de a babának, akinek az első napokban még lényegesen kisebb a gyomra, mint a szoptatás megindulásával, ez a mennyiség éppen elég.
Az előtej egyébként sárgás színű, ragacsos állagú anyag, ami külsejével inkább váladékra emlékeztet, mint a természet egyik legnagyobb adományára, amit a babáknak létrehozott.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást