5 ok, amiért nem kaptad meg a munkát és nem is sejted

5 ok, amiért nem kaptad meg a munkát és nem is sejted

Címlap / Életmód / Pénz és hivatás / 5 ok, amiért nem kaptad meg a munkát és nem is sejted

Jó ideje már, hogy folyamatosan jelentkezel az állásokra, de mégsem hívnak vissza sehonnan? Vagy az állásinterjúig eljutsz, de a melót nem kapod meg és fogalmad sincs a miértekről? Mielőtt teljesen kétségbeesnél fontos lehet néhány dolgot ellenőrizned, hátha olyan hibát vétettél, amire nem is gondolnál. Cikkünkben mi most hoztunk neked öt szokatlan okot, ami miatt valószínűleg nem te lettél a szerencsés, de amiket, ha kijavítasz legközelebb nagyobb eséllyel mosolyog majd rád a szerencse.

Mindig ugyanazt a CV-t használod

Mint azt te is biztosan tudod minden állás más és más éppen ezért mindhez külön CV is dukál. Persze nem azt mondjuk, hogy nulláról írj újat minden alkalommal, de fontos, hogy szabd személyre, illetve álláshirdetésre az önéletrajzod, ebből ugyanis a HR-es azonnal látni fogja, hogy foglalkoztál a dologgal és nem csak futószalagon gyártod a jelentkezéseid.

Ezenkívül érdemes lehet utánanézni az aktuális trendeknek és egy kicsit a HR-es fejével is gondolkodni, így ugyanis kitalálhatod, hogy mi is teszi ígéretessé ezt a dokumentumot.

Jó lehet, ha igyekszel választ adni néhány egyszerű kérdésre, minthogy te mit szeretnél viszont látni egy CV-ben, ha te ülnél a HR-es pozícióban. Jó megoldás lehet, ha a CV-ben nem kizárólag azt taglalod, hogy mi is tesz téged remek alkalmazottá, ugyanis a legtöbb önéletrajz éppen ezt tartalmazza.

Unalmas frázisokat, amiből már mindenkinek elege van. Merj kitűnni a tömegből azzal, hogy őszintén, világosan, sallangmentesen fogalmazol.

Nem jó helyre küldöd az önéletrajzod

A legtöbb jelentkező véletlenül eltéveszti a címet. Erre akkor van igazán nagy esély, ha egyszerre sok helyre jelentkezel. Persze tévedni emberi dolog, de erre érdemes fokozottan odafigyelni.

Ha pedig az álláshirdetésben konkrétan kérik, hogy egy bizonyos személy részére juttasd el a CV-d, akkor igyekezz ne rosszul leírni a címzett nevét, illetve igyekezz ne összekeverni a címzett nevét valaki máséval.

Sok munkakereső ott követi el a legnagyobb hibát, hogy úgy küldi el a CV-jét egy hirdetésre, hogy azon egyértelműen látszik, hogy egy másik társaság hirdetésére lett optimalizálva.

Ha pedig a kísérőleveledben azt állítod, hogy hatalmas figyelmet szentelsz a részleteknek, de közben egy ekkora szarvashibát vétesz az egyértelműen nem vet rád jó fényt.

Nem felelsz meg a követelményeknek

Nem kapsz visszahívást abban az esetben, ha alulképzett vagy. Ha nincs elegendő tapasztalatod vagy éppen végzetséged és effektíve még sosem dolgoztál az adott iparágban, akkor valószínűleg ez nem a te pályád.

Persze ettől még lehet, hogy képes lennél az adott munka végrehajtására, de ne felejtsd el, hogy a kiválasztó bizottságnak te egyelőre nem vagy több, mint egy oldalnyi dokumentum.

Nekik a meglévő és rólad kapott adatok alapján kell dönteniük, ezt pedig maximum a korábbi tapasztalataid alapján tudják megtenni.

Túlképzett vagy

Igen, ez kissé nevetségesen hangozhat, de sajnos igen. Sok esetben éppen azért nem kapod meg az áhított állást, mert túlképzett vagy. Egyetlen cég sem szeretne ugyanis olyan munkatársat foglalkoztatni, aki az első adandó alkalommal tovább áll majd, ha pedig túlképzett vagy akkor ez nálad erősen fennálló veszélyt jelenthet.

Emellett pedig arra is apellálnak a kiválasztók, hogy magasabb végzettséggel, te magasabb fizetést is vársz, mint amennyit ők meg tudnak vagy meg akarnak adni.

Éppen ezért szinte már érthető, hogy nem akarják veled vállalni a kockázatot.

Nem frissíted az adataid

Néha a válasz a miértekre jóval egyszerűbb, mint gondolnád.

Mielőtt kiküldesz egy CV-t feltétlenül csekkold, hogy a csatolt doksi a legfrissebb adataid tartalmazz e.

Ha például már nem vagy aktív az említett közösségi oldalakon, akkor töröld a profilodra irányuló linket, ha pedig az előző jelentkezés óta mobilszolgáltatót váltottál, ne felejtsd el módosítani a telefonszámod sem.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást