Stílus / Arc

Ez az oka annak, hogy fiatalabbnak nézel ki, mint anyukád ugyanannyi idősen

Lassuló öregedés

Először is vegyük számításba azt, hogy az elmúlt 150-200 évben az emberiség átlag életkora kitolódott. Míg az 1800-as években egy 50 éves személy már öregnek számított, addig ezt ma maximum középkorúnak nevezzük. De nem csak maga az öregedés fogalma alakult át! Azt is észreveheted, hogy míg egyeseknél 30 évesen megjelennek az ősz hajszálak és a ráncok, addig van, aki ugyanennyi idősen még mindig inkább 25-nek néz ki.

Erről a saját biológiai órád tehet, ami kutatások szerint az elmúlt 100 évben fokozatosan elkezdett lelassulni, ergo máris később jelennek meg rajtad az öregedés jelei, szemben anyukáddal. Nem meglepő, hogy emiatt 25 évesen ő idősebbnek tűnhetett, mint te!

Családalapítás később

Míg az előző generációnál senki sem lepődött meg azon, ha valaki 20-22 évesen már gyereket vállalt, addig mostanra ennek ideje lényegesen kitolódott. A nők többsége ennyi idősen még javában tanul, az anyagi bizonytalanság és a párkeresés nehézségei pedig csak még inkább bonyolítják a családalapítás kérdését. Ezért most már az sem ritka, hogy 35-40 évesen vállalnak gyermeket a párok.

Egy amerikai egyetem kutatása világított rá arra, hogy ez is szerepet játszik a fiatalos külső megtartásában, ugyanis szülés után a nők öregedése némileg felgyorsul, és sejtszinten történik meg a változás.

Erről részben az állandó fáradtság és a megnövekedett stressz, valamint a gyermekek kihordásával és szülésével járó energiabefektetés is szerepet játszik.

A bőröd szépsége

Rengeteg oka van annak, hogy miért kellene nagyon odafigyelnünk a bőrünk védelmére a napsugarakkal szemben, a listán pedig a fiatalos külső megóvása is szerepel. Míg korábban nem igazán léteztek SPF-tartalmú kozmetikai termékek (például alapozók, amelyek védenek az UV-sugaraktól), addig mostanra ez már egyre gyakoribb lett, így a bőrödet nem csak napozás közben véded, hanem olyan tavaszi vagy őszi napokon is, amikor fel sem merül benned, hogy a napnak továbbra is nagy ereje van.

A szüleidnél viszont nem feltétlenül ez volt a helyzet, és könnyen lehet, hogy a napsugarak is hatással voltak arra, mikor kezdett meglátszani rajtuk az öregedés.

Amivel foglalkozol

A munkád ugyancsak szerepet játszik a lelki és fizikai egészséged megőrzésében. A mostani fiatalok már hamar eldöntik, hogy nagyjából mivel szeretnének foglalkozni, és a többségük nem a megerőltető, fizikai munkát választja, hanem a továbbtanulást, a diploma megszerzését, majd az erőfeszítésektől mentes munkahelyet. Ezzel szemben a szüleid idejében még megszokott volt, hogy a férfiak és a nők inkább szakmát szereztek maguknak, és kétkezi munkát végeztek fiatal koruktól kezdve. Ez szintén nagyon sokat számít abban, hogy mennyire maradsz fitt és fiatalos. Akárcsak a lelki egészséged!

Ma már sokkal több lehetőségünk van utazni, szórakozni, a modern technológia pedig segít abban, hogy izgalmas programokat szervezzünk magunknak. Na nem arról van szó, hogy a szüleink ne érezték volna jól magukat fiatalabb korukban, de tény, hogy ma sokkal több lehetőség tárul elénk. A szórakozás, a stressz ilyen módon való leküzdése pedig a lelki egészséget biztosítja számunkra, ami a külsőnkön is megmutatkozik!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást