5 ok, amiért az élet nehezebb fiatalon – a tudomány szerint

5 ok, amiért az élet nehezebb fiatalon – a tudomány szerint

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / 5 ok, amiért az élet nehezebb fiatalon – a tudomány szerint

„Addig örülj, amíg fiatal vagy, vissza fogod sírni ezeket az éveket!” Az ember tizen- és huszonévesen rengeteget hallja ezt az idősebbektől, ami nem kis szorongást okozhat azoknak a fiataloknak, akik nem éppen érzik úgy, hogy a csúcson lennének. Ugyan egészségünk valóban csak lefelé megy, miután betöltöttük a harmincat, de életünk nem feltétlenül fiatalkorunkban a legjobb. Íme öt ok, amiért az élet nehezebb fiatalon, a tudomány szerint.

A szex a tini éveinkben a legrosszabb

Ugyan a testünk fiatalon a legkívánatosabb, de tapasztalatlanságunk miatt szexuális életünk messze nem ilyenkor a legkielégítőbb. Eleve, míg a férfiak tizenéves koruk végén a legaktívabbak, addig a nőknél ugyanez meglepő módon 35 év körül történik.

Későbbi életünkben szexuális együttléteink intimebbek, többet jelentenek és testünket is jobban ismerjük, így már pontosan tudjuk, mi nekünk a jó. A hiedelmekkel ellentétben az idős emberek is szexelnek, méghozzá – a kutatások szerint – rendszeresen és elég jókat! 

A tinédzserek mentális egészsége rosszabb, mint az idősebbeké

A tinikről köztudott, hogy – többek között – hormonális változásaik következtében hajlamosak szorongásra, hangulatingadozásokra, magányra és megszállott viselkedésre. És ehhez jön még szüleik értetlenkedése, akik nem értik, hogy gyermekük miért ilyen feszült, mikor „csak” iskolába kell járnia és nem kell olyan dolgokkal bajlódnia, mint a hiteltörlesztés, vagy a munkanélküliség.

Pedig egy megdöbbentő amerikai felmérés szerint az amerikai fiatalok (13-17 év közöttiek) 49,5 százaléka szorul kezelésre mentálhigiéniai problémák miatt. 32 százalékuk kórosan szorong és 42 százalékuk valami egyéb rendellenességgel is küzd. Idősebb korunkban egyrészt könnyebben kérünk segítséget, másrészt számos lelki bizonytalanságunkat ki is nőjük, vagy megtanuljuk hatékonyan kezelni őket. 

Svyatkovsky/depositphotos.com

A fiatalok krónikus kialvatlanságban szenvednek

A „lusta tini” archetípusa – aki mindenhonnan elkésik, mert elalszik – minden amerikai sorozatban szerepel, holott az a fiatal nem lusta, hanem mindössze végtelenül kimerült. A felmérések szerint a tizenéveseknek mindössze 15 százaléka jut hozzá a napi 8 óra alváshoz, ami szükséges lenne számukra.

A bennük végbemenő hormonális változások is okozhatnak alvászavart és mivel az iskola irreálisan korán kezdődik, viszont éjszakába nyúlnak az edzéseik és a tanulás, tulajdonképpen szinte mindegyikük kialvatlanul tölti egész tinédzser-éveit. Ez az állapot tanulási nehézségeket, érzelmi bizonytalanságot és egyéb egészségügyi problémákat eredményezhet. 

IgorVetushko/depositphotos.com

A megfázás és az allergia is nehezebb fiatalon

Az 5 és 16 éves kor közötti fiatal szervezet immunrendszere még nem olyan erős, mint felnőttkorunkban, így az allergiás megbetegedések és a sorozatos megfázások is megnehezítik a tinik életét. Míg egy átlagos felnőtt 2-4 alkalommal betegszik meg megfázástól évente, addig az a szám a fiatalok körében 6-10 alkalom. Ez annak is köszönhető, hogy az iskolákban több vírust és betegséget kapnak el. 

A fájdalmat is jobban érzed

Egy kutatás szerint a fiatalok nagyobb fokú tartós fájdalomról számolnak be, mint az idősebbek. Ez meglepő lehet, hiszen ahogy öregszünk, testünk egy több károsodással él, ami elvileg fájdalommal jár. Ez így is van, ugyanakkor ahogy mennek az évek, úgy szokunk hozzá a kényelmetlenséghez, így kevésbé érzékelünk már egy folyamatos sajgást.

Mindemellett érzékszerveink is kopnak, ezért idősebb korunkban valamennyire érzéketlenebbé is válunk a fájdalommal szemben. Nem illik tehát ledorongolni egy fiatalt, amikor fájdalomra panaszkodik, hiszen ők bizonyítottan jobban érzik. 

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást