Te is beszélsz álmodban? Gyakoribb, mint hinnéd

Te is beszélsz álmodban? Gyakoribb, mint hinnéd

Címlap / Életmód / Egészség / Te is beszélsz álmodban? Gyakoribb, mint hinnéd

Ha valaha összehozott a sors olyan alvótárssal, aki beszélt álmában, akkor valószínűleg megéltél már vicces vagy éppen ijesztő pillanatokat. Az álomban beszélés a paraszomnia, vagyis alvászavar egyik fajtája. Kutatások szerint az emberek 66%-át érinti, vagy érintette már legalább egyszer életében, ez alapján egyáltalán nem ritka jelenségről van szó.

Sokan észre sem veszik, nem tudnak róla és alapvetően nem is tekinthető kóros dolognak, kezelést sem igényel. Foglalkozni akkor érdemes a jelenséggel, ha már valamilyen módon zavaró, például ha valaki hangosan kiabál álmában, vagy olyan intenzíven beszél, hogy rendszeresen felébreszti a családtagjait, esetleg az illetőt magát zavarja a dolog. Ilyenkor érdemes tisztázni, mi áll a háttérben, mi váltja ki a nyugtalan alvást.

A szakemberek nem tudják az okát, hogy miért beszélnek egyesek alvás közben. Ami viszont bizonyított, hogy a hajlam örökölhető, az érintettek gyerekei például nagyobb eséllyel beszélnek maguk is álmukban. Érdekesség, hogy az ikreknél az álom közbeni beszéd és az alvajárás is gyakori.

Néhány dolgot azonban lehet tudni

Az álmukban beszélők általában harminc másodpercnél nem beszélnek tovább, de egy éjszaka alatt akár több alkalommal is megszólalhatnak. Időnként csak dünnyögnek, hangokat adnak ki, de lehetséges, hogy többé-kevésbé összefüggő és értelmes szavakat, mondatokat is alkotnak. Leginkább csak magukban beszélnek, de előfordul, hogy társalgást folytat „valakivel”.

A 3 és 10 év közötti gyerekek fele érintett, a felnőtteknél sokkal ritkább az előfordulás aránya.

Az álom közbeni beszéd lehet időszakos, de akár napi szintű is.

Megfigyelték, hogy az alvásmegvonás, a kevés alvás eredményezhet álomban beszélést, de a kimerültség, fáradtság és a stresszes állapot is ide vezethet. A fáradtság hatással van az alvás minőségére és az agyműködésre is. A diagnosztizált alvászavarral küzdőkre is jellemző, hogy álmukban beszélnek, de egyes gyógyszerek mellékhatásaként is jelentkezhet. Ezek lehetnek olyan gyógyszerek, amelyek az alvás alatti izomkontrollt befolyásolják – ilyenkor a megfeszülő izmok okozzák többek között a beszédet – de antidepresszánsok szedése is okozhatja e furcsa tünetet.

A tudomány nem igazán tudja a konkrét magyarázatot a jelenség miértjére, korábban feltételezték, hogy az álmodással függ össze. Egyáltalán nincs viszont bizonyíték arra, hogy rémálmok hatására szólal meg valaki álmában, hiszen az alvás bármely szakaszában előfordulhat, tehát nem csak az álom idején beszélnek az érintettek.

Mikor érdemes szakemberhez fordulni?

A jelenség ártalmatlan, de néhány esetben komolyabb alvásproblémát vagy egyéb egészségügyi bajt jelez. Rémálmok vagy REM alvászavar esetén nem csak motyog az érintett, de kiabál, visítozik és hevesen mozognak, gyakorta alvajárással társul az állapot.

Nyilvánvaló, hogy ilyen élmények után érdemes orvoshoz fordulni, főként, ha félelemmel tölti el az elszenvedőjét. Viszont ha csak egyszerű beszéd, hangadás jelentkezik alvás közben, amelyről nem is tud, akivel történik, akkor nem kell semmi rosszra gondolni. 

Hogy miként lehet a furcsa tünetektől megszabadulni, ha valakit mégis zavar?

Nincs ismert módszer rá, egyedül a stressz kerülése és a megfelelő mennyiségű és minőségű alvás bevezetése csökkenti a jelenség előfordulását megfigyelések szerint. Hasznos lehet az alvásnapló vezetése, ennek tanulmányozása feltárhat rossz életvezetési szokásokat – például az edzés, vacsora vagy alkohol, kávé fogyasztás nem megfelelő időzítése – amelyek befolyásolják alvási szokásainkat. Ha nem múlik el az alvás közbeni eszmecsere és az érintettet nem is zavarja különösebben, akkor már csak az a kérdés, a környezete hogyan tolerálja a beszédes éjszakákat…

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást