Az állatvilág bizarr és csodálatos rekordjai

Az állatvilág bizarr és csodálatos rekordjai

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / Az állatvilág bizarr és csodálatos rekordjai

Az állatvilágban a természet olyan teljesítményeket teremtett, amelyek megdöbbentőek a szemlélő számára. Hatalmasságok és apróságok ugyanúgy találhatóak itt, mit az emberi mohóság következtében a kihalás szélére került fajok, amelyek megmentésén kétségbeesetten dolgoznak a szakemberek.

Leggyorsabb állatok 1

A világ leggyorsabb kutyafaja az agár. Egyes képviselői képesek akár 67,14 km/h-s sebességet is elérni.
Ez ugyan messze elmarad a legtempósabban közlekedő emlőstől, a gepárdtól, ami elérheti a 95-110 km/h is.
A halak között a sebességi rekorder a fekete nyársorrú hal, amely 130 km/h-val hasítja a vizet.

Leggyorsabb állatok 2

A madarak között még ennél is gyorsabb lényekkel találkozhatunk. A sarlósfecske a világ legsebesebb röptű madara, mivel 100 km/h-val is haladhat, ám egy alfaj, a havasi sarlósfecske elérheti a 160 km/h-s, elképesztő gyorsaságot. Ezeket a sebességeket azonban sokáig fenntartani nem lehet, hiszen olyan mértékű energia-befektetést igényelnének, amelybe az állatok belepusztulnánk.
Hosszútávon a villás szarvú antilop viszi a prímet, hiszen akár órákig is képes 56 km/h-val futni. 

Leglassúbb állat

A másik oldal lege, vagyis a negatív rekorder nem más, mint a lajhár. Ez a lény meglepően nyugodt, semmit nem kapkod el.
Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a szőre rendszeresen penészedik, mivel nem tud kiszellőzni az elképesztő 250 m/h „rohanás” alkalmával.

Legnagyobb emlősök

A világ legnagyobb emlőse a kék bálna. Ezek a vízi lények elérhetik a 35 méteres hosszúságot és a 130 tonnát is.
A szárazföldi emlősök nem képesek ilyen bravúrra, a csúcstartó az afrikai elefánt, amely a maga 4 méterével és akár 12,2 tonnájával birtokolja a megtisztelő címet. 

Legnagyobb madarak

A legnagyobb madár a strucc, 2,75 méteres és 156 kilogrammos is lehet, éppen ebből kifolyólag, a tojása is rekorder, hiszen egyetlen darab 18 tyúktojásnak felel meg.
A leghatalmasabb szárnyfesztávolságú madár az albatrosz, amely 3, 63 méter szélesen vitorlázik az égen. Valóban „csak” vitorlázik. Hiszen ekkora szárnyakat mozgatni koránt sem egyszerű feladat, és mivel rengeteg energiát igényel, így a madár inkább kihasználja a szeleket, és a meleg levegő felhajtóerejét.

Legnagyobb hal

A leghatalmasabb hal a cetcápa, amely akár 12 méteresre is megnőhet. Szerencsére ekkora állat ritkán folytat ragadozó életmódot. A cetcápa is, nevével ellentétben, csak planktonokat eszik, mint vetélytársa a kék bálna.

Legnagyobb rovar és hüllő

A legnagyobb rovar egy botsáska, a Chan Megabotja nevű fajból került ki, és hossza eléri az 56 centimétert.
A leghatalmasabb hüllő a kockás piton, ami akár 10 méteres is lehet, ám a legnehezebb mégsem ő, hanem az anakonda, melynek súlya elérheti a 250 kilogrammot.

Legkisebb állatok

Természetesen itt is vannak „negatív” rekorderek, akik méreteiket kihasználják a rejtőzködés során. A legkisebb európai emlős a kisded cickány, aminek súlya nem haladja meg a 2 grammot. Hasonló tömeggel rendelkezik a méhkolibri, amely büszke tulajdonosa a világ legkisebb madara címnek, hiszen mindössze 6 centiméter.
A legapróbb hüllő, egy gekkófajta, azonban messze túltesz ezen az adaton is, hiszen hossza nem több, mint 16 mm.
Még a gekkókat is maga mögé utasítja a törpe géb, amely a világ legkisebb hala, a maga 10 mm-ével és 6 mg-os súlyával.

Legritkább állatok 1

A világon a legritkább madarak a kondorkeselyűk. Ezek a lények annak köszönhetik soknak egyáltalán nem nevezhető példányszámukat, hogy az állatkertek fáradhatatlanul dolgoznak a szaporító-programokon, és engedik vissza a szabadba az arra megérett madarakat. A természetben fellelhető egyedszámuk mára eléri a 60-at.
Szintén nagyon ritka Sri-Lankán élő karcsú lóri. Ebből a főemlősből szintén csak 60 körüli példány él, és csak nemrégiben sikerült bebizonyítani, hogy még nem halt ki. 

Legritkább állatok 2

Az abszolút „győztes” ebben a kategóriában Magányos George nevű óriásteknős. A Santa Cruz szigeten található Charles Darwin kutatóállomásra költöztették, miután természetes élőhelyén, a Pinta szigeten a növényzetet letarolták a betelepített kecskék, ezáltal a teknősöknek nem maradt mit enniük.
George ezért valószínűleg a galapagosi óriásteknősök Pinta szigeti alfajának utolsó életben maradt képviselője.

VIDEO Közvetlen járat Budapestről: ezekkel a látnivalókkal csábít Tirana

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!