Mi a titka a 119 éves japán nőnek? Így él a világ legöregebb embere

Mi a titka a 119 éves japán nőnek? Így él a világ legöregebb embere

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / Mi a titka a 119 éves japán nőnek? Így él a világ legöregebb embere

Ennyi idősen azért már tudhat egyet s mást, érdemes lehet megnézni, hogyan éli a mindennapjait – ha sokáig akarsz élni, akkor az alábbi életvezetési tippeket mindenképpen fogadd meg!

A japán Kane Tanaka 2019-ben lett a világ legidősebb embere, akkor még 116 éves volt. 2022. január másodikán megdöntötte saját rekordját, és most 119 évesen is ő a legöregebb a bolygón. Érdemes történelmi kontextusba tenni a dolgot: már élt, amikor a Wright testvérek kipróbálták az első repülő prototípusukat, és akkor született, amikor piacra dobták az Aspirint.

Tanaka jelenleg Fukuokában él egy idősek otthonában, és egy óriási bulival köszöntötte 119. életévét.

Koraszülött volt egyébként, hetedik gyerekként született, később négy gyermeket szült, és egy ötödiket örökbe fogadtak férjével. Férjhez 1922-ben ment, 19 évesen, egy Hideo Tanaka nevű férfihoz, és első gyerekét is ekkor szülte. A férfi egy Tanaka Mochiya nevű, édességeket és tésztákat áruló üzletet vezetett. Amikor férjét a második háborúban besorozták, ő vette át a munkát.

Tanaka nem volt mindig makkegészséges, életes során kétszer is műtötték, egyszer szürkehályoggal, másodszor pedig vastagbélrákkal, de mindegyiket túlélte, és a látása is – korához képest – tökéletes. 

wikipedia

Bár jelenleg ő a világ legöregebb élő embere, a nettó összesítésben öt évvel veri őt a francia Jeanne Louise Calment, aki 1875-ben született, és 1997-ben halt meg 122 éves korában. Egyelőre nem tiszta, hogy ki a világ legöregebb élő férfija, miután az eddigi rekordtartó szintén japán Masazo Nonaka 2019 elején elhunyt 113 évesen.

A japánoknál egyébként is nagyon magas a várható élettartam, mivel egészségesen esznek, omega-3 zsírsavakban és növényekben gazdagon táplálkoznak, és olyan ételeket fogyasztanak, amelyek nem növelik a szervezetben a gyulladást, és alacsony a rákrizikójuk. Viszonylag kevés feldolgozott élelmiszerhez jutnak hozzá. Bár valószínűleg a genetika is rendesen szerepet játszik abban, hogy valaki japán létére is 119 éves koráig tud élni, de köze lehet a mindennapi szokásoknak is a dologhoz, ezért érdemes megnézni, hogy él Tanaka, aki jelenleg az abszolút rekordtartó a férfiak és a nők körében is.

A korai kelés a titok

Bár Tanaka már 119 éves, még mindig minden egyes nap reggel 6-kor kel, ahogy teszi már évtizedek óta. Nem hagyja, hogy az idős kora lelassítsa, a napi rutin nagyon fontos számára, még az idősek otthonában is.

Nem hagyta el a hobbijait

Hiába van jócskán túl a századik életévén, még mindig aktív, már amennyire a teste megengedi, az elméjét azonban gyakran edzi. Szeret olvasni, rajong a matematikáért, és gyakran játszik logikai társasjátékokkal. A kedvence a Fonákolós, ami egy kétszemélyes absztrakt stratégiai táblás játék.

Nem veti meg az édességet

Szép dolog az egészséges életmód, de ha megtiltasz magadnak minden jót az életben, nem leszel boldog – valami ilyesmi lehet Tanaka életfelfogása is, mivel még mindig, 119 évesen is eszik édességet. A születésnapi buliján sem vetette meg a csokit, amit az idősotthon gondozói hoztak neki. Sőt, úgy tervezte, hogy aznap megeszik belőlük százat – nem tudni, sikerült-e végül neki.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást