Agavé vagy eritrit? Megdőlt teóriák az egészséges étkezésről

Agavé vagy eritrit? Megdőlt teóriák az egészséges étkezésről

Címlap / Életmód / Táplálkozás / Agavé vagy eritrit? Megdőlt teóriák az egészséges étkezésről

Bizony, manapság nehéz dolga van annak, aki egészségtudatosabban szeretne élni. Nem könnyű eligazodni az aktuális táplálkozási trendek között, amikor egyik tanulmány cáfolja a másikat azzal kapcsolatban, hogy mi az, ami hizlal, melyik zöldségben van a legtöbb vitamin, vagy hogy mi számít tápanyagokban gazdag superfoodnak.

Bizonyára te is azok közé tartozol, akik szeretnének odafigyelni arra, hogy mit esznek. De hogyan étkezzen az ember felelősséggel, ha homlokegyenest mást mond a személyi edzője a fitneszteremben, a háziorvosa a rendelőben, vagy éppen az anyukája a vasárnapi ebéd közben? A dietetikusok és táplálkozástudósok ellentmondó információi közül érdemes tisztázni pár olyan berögzült állítást, ami könnyen tévútra vezethet, ha egészségesebben akarsz étkezni.

Sárgarépa főve vagy nyersen?

A legtöbb zöldséget és gyümölcsöt nyersen érdemes fogyasztani, mert sütés, főzés vagy párolás során ásványianyag- és vitamintartalmuk jelentősen csökken, továbbá az élelmi rostjaik is sérülnek. A sárgarépa esetében ez nem igaz. A répa tobzódik az egyik legerősebb antioxidánsban, a béta-karotinban.

Élelmiszerfogyasztói kutatások során azonban bebizonyosodott, hogy az értékes beltartalom sokkal magasabb a főtt répában, mint a pároltban, illetve a szervezet számára fontos A-vitamin is a hőkezelés során aktivizálódik jobban.

A jobb látáshoz, a csontjaid erősségéhez és az immunrendszered támogatásához tehát jobb, ha főtt vagy vajban futtatott sárgarépát majszolsz.

A rizs vagy a krumpli hizlal jobban?

Ha nem vagy híve a trendi szuperköreteknek, vagy a párolt csirkemell mellé szívesebben eszed a tradicionális rizst és burgonyát, a következőket érdemes tudnod.

A burgonyában kevesebb gyorsan felszívódó szénhidrát van, mint a rizsben, ugyanakkor a rosttartalma magasabb. A glikémiás indexük nagyjából egyforma, de a krumpliban kevesebb a kalória.

Diétánál vagy fogyókúránál inkább főtt vagy párolt burgonyát iktass be a sült helyett, de ha a rizst preferálod, akkor a fehér helyett a rostokban dúsabb barna rizst tedd a tányérodra.

Cukor helyett agavé vagy eritrit?

A fogyókúrák egyik kardinális kérdése, hogy mivel lehet a magas szénhidráttartalmú ételeket, főleg az ellenállhatatlanul finom cukros desszerteket és édességeket helyettesíteni. A finomított fehér cukor helyett alacsony glikémiás indexű édesítőt ajánlott választani, ami lehetőség szerint nem szintetikus, hanem természetes eredetű.

Az agavé ugyan növényi eredetű és természetes, de kalóriatartalma közel azonos a cukoréval. Előnye csak annyi, hogy jóval édesebb annál, így kevesebbet kell használni belőle. Az eritrit egy cukoralkohol fajta, sokkal alacsonyabb kalóriatartalommal, amit a szervezet hosszabb idő alatt dolgoz fel, így a testben is kevesebb raktározódik el belőle. A legjobb alternatíva a természetes, nullkalóriás stevia, amit cukorbetegek számára is ajánlanak az orvosok.

Gyümölcs helyett gyümölcslé?

Még mindig reneszánszukat élik a zöldség- és gyümölcsturmixok, illetve az egészséges smoothie-k. Sokan gondolják úgy, hogy megfelelő mennyiségben és minőségben tudják pótolni a vitamin-, ásványianyag- és nyomelemkészletüket a diétás napokon, ha beküldenek egy zöld vagy sárga koktélt. A turmix valóban egészségtudatos választás, ha nem zsíros tejjel és magas cukortartalmú gyümölccsel készül. Ám azt nagyon sokan figyelmen kívül hagyják, hogy a turmixolással és préseléssel pont az a tömény rosttartalom vész el, ami lassítaná a szénhidrátok felszívódását, elősegítve ezzel a jóllakottság érzését és a sikeres diétát. Ha tehát zöldfélékkel vagy gyümölccsel pótolnád az egyik étkezést, egy tálra kitéve falatozz belőle.

Magas élelmi rosttartalmú a zöldbab, a brokkoli, az avokádó és az articsóka, illetve a málna, az eper, a füge és az aszalt gyümölcsök. Alacsony cukortartalmúak a piros bogyós gyümölcsök, a citrusfélék, a kivi és az őszibarack. Ezeket tehát ne pépesítsd és turmixold, hanem nyers formában fogyaszd.

 

VIDEO 10 ecset, ami nélkül lehet sminkelni, de nem érdemes

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!