Áfonyás sajttorta

Áfonyás sajttorta

Címlap / Életmód / Receptek / Áfonyás sajttorta

Már az ókori görögök is ették és szerették! Áfonyás sajttorta Varga Gábor mestercukrász ajánlásával.

Egy kis nosztalgiázásra hívjuk Önöket, egy napjainkban egyre népszerűbb torta recepttel. Egy igazi ínyencség elkészítését javasolja a vizuális gasztronómia portáljának főszerkesztője, Varga Gábor mestercukrász.

Akármilyen hihetetlen, a sajttorta története az ókori Görögországig nyúlik vissza. A római hódítás után a titok a rómaiak kezébe került és napjainkban sem merült a feledés homályába. Az idő múlásával számos finomabbnál finomabb változata vált ismertté, napjainkban több száz recept ismert. Egy dologban azonban mind megegyeznek, legfontosabb összetevőjük a KRÉMSAJT. Ott tehát ahol van vitaminban gazdag áfonya, sajt és sütési kedv, igazi ínyencség kerülhet ki a sütőből.

Hozzávalók 1 tortához:

Az aljhoz:
120 g finomra reszelt Korpovit keksz
55 g durvára tört dió
30 g kristálycukor
100 g vaj

A krémhez:
540 g natúr krémsajt (Mascarpone, Philadelphia)
180 g kristálycukor
45 g étkezési keményítő
240 ml tejföl (20%-os)
3 db tojás
3 db tojássárgája
1 db citrom reszelt héja

Szóráshoz: 120 g áfonya
Elkészítési idő: 120 perc

Elkészítés:

1. Egy csatos tortaformába szilikonos sütőpapírt csatolunk bele, majd a kívülre kilógó papírt levágjuk.

2. Az aljhoz ledaráljuk a Korpovitot, hozzáadjuk a durvára tört diót, a vajat, és a cukrot. Az egészet addig morzsoljuk, míg egyenletes morzsát nem kapunk.

3. Az így kapott vajas morzsát a kipapírozott sütőformába tesszük, és öklünkkel jó alaposan lenyomkodjuk a formában.

4. A letömörített aljra szórjuk az áfonyát, majd összeállítjuk a krémet.

5. A krémhez az összes hozzávalót egy tálba mérjük, és jó alaposan összeturmixoljuk.

6. Végül a sütőformát dupla réteg alufóliára tesszük, és az összeturmixolt híg krémet a formába, az áfonyába öntjük akkora lendülettel, hogy az felkavarja az áfonyákat.

7. Most a forma alá tett alufóliának sarkokat csinálunk, becsomagoljuk vele a sütőformát, hogy sütés közben ne folyhasson a formába a víz.

8. Egy magas peremű tepsibe tesszük az így kapott tortát, köré 1-2 cm magasan vizet öntünk, és 120 C-on kb. 90 perc alatt készre sütjük a gőzfürdőben. Ezt a tortát sosem tudjuk frissen fogyasztani. Szobahőmérsékletre hagyjuk visszahűlni, majd több órányi hűtőben hűtés után vághatjuk fel!

Forrás: desszert.eu

VIDEO Így tedd fel helyesen a kontúrt, bronzosítót és pirosítót

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!