Adventi készülődés lélekben – 6 kellék, amit a boltban nem vehetsz meg

Adventi készülődés lélekben – 6 kellék, amit a boltban nem vehetsz meg

Címlap / Életmód / Egészség / Adventi készülődés lélekben – 6 kellék, amit a boltban nem vehetsz meg

Mielőtt rohannál a koszorúért, a gyertyáért és a karácsonyi ajándékokért, állj meg egy pillanatra! Az „advent”, tehát „eljövetel” szó nemcsak anyagi értelemben vett készülődés jelent, hanem lelki folyamatot is. Csokorba szedtünk néhány olyan dolgot, amit vallástól függetlenül érdemes nyitottan fogadnod ilyenkor.

Megbocsátás

A dédelgetett sérelem mérgezi a lelkedet. Talán igazságtalan, hogy így van, hiszen jó lenne, ha csak a bántó fél szenvedne. A természet azonban úgy alakította a dolgokat, hogy megbántottként is legalább annyit tépelődj, és negatív érzéseket táplálj a másikkal szemben.
Fontos felismerned, hogy a megbocsátással nem elsősorban neki teszel szívességet, hanem lehetővé teszed a saját belső békédet. A megbocsátásnak nem felejtést kell jelentenie, csupán egyfajta szemhunyást a múlt felett: „igen, ez történt, de nem engedem, hogy megmérgezze a jelenem”.

Adakozás

Az ünnepek közeledtével világszerte megnő az adakozási kedv. Ez jó dolog, tehát ahelyett, hogy elővennéd a „bezzeg csak ilyenkor!” szöveget, inkább szállj be az adomány-dömpingbe!
Élelmiszert, ruhaneműt, használati tárgyat és pénzt is felajánlhatsz, de ha egyikből sem áll rendelkezésedre nélkülözhető mennyiség, akkor megfontolhatod az önkénteskedést. (Nem csak akkor, egyébként is.) A feláldozott idő, energia, valamint a rászorulókkal való közvetlen kapcsolat megajándékoz téged azzal az örömmel, ami teljesebbé varázsolja számodra az ünnepeket.

Elfogadás

Gondold végig, mi az, ami nagyon zavar a világban! A politikusok munkássága? A gazdasági helyzet? A párod horkolása? A gyerek kettes matekdolgozata? Nincs más dolgod, mint venni egy nagy levegőt, és elfogadni: ezek a dolgok ilyenek, így mennek, így sikerültek.
Csak azon akarj változtatni, amin tudsz is – a többi zavaró tényező ne hagyd, hogy emésszen! Segítünk: politikán, gazdasági kérdéseken és időjáráson nem éri meg bosszankodni, minden más pedig hatékony kommunikáció kérdése.

Kegyelem

A kegyelem egy kicsit csúnya kifejezés: mintha csupa negatívum jutna róla az eszedbe. Hiszen a köztudatban úgy terjedt el, hogy régen rossz annak, aki kegyelmet érdemel.

Az elítéltek szoktak például azt kérni a köztársasági elnöktől, vagy hit által tiltott cselekedetet elkövetők a vallási vezetőktől.
A kegyelem azonban egy csoda jó dolog, ami igazából mindenkinek járna. Neked is, és ha gyakorlod, a saját életedet könnyíted meg vele. A gyakorlatban ez úgy néz ki, hogy aki ellen legszívesebben rosszat tennél, vagy lekicsinylően nyilatkoznál róla, azt inkább kíméld meg!

Békesség

A „békés karácsonyt” éppen annyira elterjedt szófordulat, mint a „boldog” jelzővel ellátott. A „Csendes éj” is a bensőséges, külső-belső feszültségtől mentes, átszellemült, tiszta lelki állapotról szól, amit manapság nem könnyű átélni.
Ha a feldíszített fa mellett állva azon izgulsz, hogy az anyósod nehogy hozzád vágja az ajándékot, és tökéletesre sikerüljön a vacsora, a békességről egyszerűen lemaradsz. A görcsös elvárások elengedésével, a pillanat élvezetével, és felsorolásunk korábbi elemeinek átélésével tehetsz azért, hogy békés legyen az ünneped.

Szeretet

A szeretet szó egy kicsit elkopott, de a jelentése attól még fantasztikus. Ez az az érzés, ami átsegít a mélyponton, emelkedettebbé varázsolja a csúcsot, és megkönnyíti az utat e kettő között. Feltölt energiával a mindennapokban, ha hagyod – pláne karácsonykor!
Az együtt töltött idő eleve kincs, tehát ha a kötelező rokonlátogatást egyfajta szeretet-csereként fogod fel, máris mosolyogva érkezel majd, amivel jó hatással leszel az emberekre. Próbáld csak ki, ha nem hiszed!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást