Ezt gondolják a nők 5 évvel az abortuszuk után

Ezt gondolják a nők 5 évvel az abortuszuk után

Címlap / Életmód / Egészség / Ezt gondolják a nők 5 évvel az abortuszuk után

Kezdjük azzal, hogy mindenki másban hisz, és nem csak a vallási megközelítést tekintve. Sokan vannak, akik úgy vélik, a lélek örökké él, ennek megfelelően a megtermékenyített petesejt már az első másodperctől kezdve gyermeknek minősül.

Mások szerint ez az időpont kitolódik akkora, amikor mérhető lesz a szívhang, megint mások úgy gondolják, a születés pillanata az, amikor új életként tekinthetünk a világra jött gyermekre. És akkor még szó sem esett arról, ha a gyermek beteg, veszélyezteti az anya életét, esetleg erőszak útján fogant…

Annyi a nézőpont, a megközelítési mód, hogy egész biztos, sosem lesz egyhangú vélemény a terhesség megszakításával kapcsolatosan. Azonban a közelmúltban a San Francisco-i Kaliforniai Egyetemen készült egy tanulmány, amiben az abortuszon átesett nőket faggatták tapasztalásaikról valamint arról, mit gondolnak a korábbi abortuszukról.

Alighanem ez az eredmény is megosztó lesz, akárcsak maga a terhességmegszakítás. Úgy tűnik viszont, hogy gyakorlatilag minden nő örült annak, hogy anno meghozta ezt a nehéz és fájdalmas döntést.

Attól függ a válasz, mikor kérdezzük meg a nőket

Vannak olyan szervezetek, amik azzal érvelnek a terhesség megszakítása ellen, hogy a nők szinte mindig megbánják az abortuszt, ám a szakértők szerint erre nem igazán van bizonyíték. Persze, nem kérdőjelezhetjük meg, hogy vannak olyan nők, akik utólag hibaként ítélik meg a döntésüket. Ez a felmérés alátámasztani látszik, hogy ez távolról sem igaz a többségre. Hogy ez mennyire pozitív adat, az már más kérdés…

A kutatók 1000 nőt kérdeztek meg, a felmérést egy héttel az abortusz után kezdték, majd ezt követően félévente ismételték. Összesen 11-szer egyeztettek minden nővel. 5 év után pedig elkészült az összegzés, ami alapján a kutatók kiderítették, hogy a nők 84%-a pozitív döntésnek ítélte meg az abortuszát, vagy úgy érezte, hogy helyesen cselekedett. Mindenki elmondta magáról, hogy az abortuszával kapcsolatos érzései – legyenek azok pozitívak, vagy negatívak – az idő múlásával csökkentek és elhalványultak. 

„Még akkor is, ha nehézségeik voltak a döntés meghozatalával, vagy ha úgy érezték, hogy a családjuk, ismerőseik nem adják áldásukat az abortuszra, a terhesség megszakításon átesett nők túlnyomó többsége 5 év után is úgy vélte, hogy ez volt a helyes döntés”

– mondta Dr. Corinne Rocca, a Gynecology and Reproductive Sciences docense.

„Ez megcáfolja azt az elképzelést, ami szerint a legtöbb nő érzelmileg szenved abortusz miatt.”

Abortuszon átesett nők véleménye
nortonrsx/istockphoto.com

Nehéz döntést kellett meghozniuk

Annak ellenére, hogy a végeredményt pozitívnak összegezhetik a kutatók, tehát az abortuszon átesett nők élete nem siklott ki a műtétet követően (úgy tűnik, éppen ellenkezőleg), 27% nagyon nehezen hozta meg ezt a döntést. Tovább 27% nehéznek ítélte kimondani, hogy az abortuszt választja. Másrészt viszont a fennmaradó 46% nem gondolta úgy, hogy a terhességének a megszakítása problémás döntés lett volna.

Kb. 70% számított arra, hogy a közössége megbélyegezné, ha tudná, min ment át. Ezt végül nem tükrözték a ténylegesen tapasztaltak. Azok, akik nem titkolták az abortuszukat, 31%-ban számoltak be elítélő véleményekről, míg 29% arról nyilatkozott, hogy csak kevesen véleményezték negatívan a terhességük megszakítását. 

Talán nem túl meglepő, de azok a nők, akik nagyon nehezen hozták meg ezt a döntést, nagyobb valószínűséggel érezték szomorúnak, bűnösnek és dühösnek magukat röviddel az abortuszt követően. Azonban az idő múlásával a negatív érzelmekről szóló beszámolók aránya gyorsan csökkent, főleg az első évben. 

A legkiemelkedőbb érzelem, amelyet a nők jelentettek a vizsgálat végén, a megkönnyebbülés volt.

„Ez a kutatás továbbmegy, mint a korábbi vizsgálatok, mivel hosszabb ideig követte a nőket, és egy nagyobb mintán végezték el az Egyesült Államok számos különböző klinikájáról” – mondta Julia Steinberg. „Ez azt mutatja, hogy a nők biztosak a döntésük helyességében az abortuszukat illetően. Az eredmények cáfolják azokat az állításokat, amelyek szerint az abortuszt megbánják a nők.”

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást