A 16 személyiségtípus – Te melyikbe tartozol?

A 16 személyiségtípus – Te melyikbe tartozol?

Címlap / Életmód / Egészség / A 16 személyiségtípus – Te melyikbe tartozol?

A Myer-Briggs Típus Indikátor elnevezésű önismereti személyiségteszt négy alapvető dimenziót tart szem előtt, melyek az emberek döntéshozatalával, információfeldolgozásával kapcsolatosak. Ezen dimenziók kombinációja 16 személyiségtípust eredményez az alapján, mely kategóriák mennyire állnak közel hozzánk a különböző párosokból. Az elmélet alapja nem más, mint maga Carl Gustav Jung munkássága, amit Isabel Briggs Myers öntött olyan formába, mellyel fel lehet térképezni önmagunkat. A négy jellemző dimenzió sík a következő: introvertál-extrovertált, érzékelő-intuitív, gondolkodó-érző, megítélő-észlelő. Cikkünkből megismerheted, mi jellemző az egyes személyiségtípusokra, és valamelyikben magadra ismerhetsz.

ISTJ – A logisztikus

Csendes és békeszerető emberek az ISTJ-k, akiknek fontos a biztonság. A munkájukban rendkívül alaposak, és nagyon megbízhatók, jól tudnak koncentrálni a feladataikra, és felelősségteljesen elvégeznek mindent, amivel megbízták őket.

Hisznek a hagyományokban és az intézményekben, és általában fontosnak tartják, hogy tegyenek ezeknek a megőrzéséért. Jól szervezettek és keményen dolgoznak, hogy a céljaikat mindig elérjék.

Először fejben oldják meg a problémákat, és ha már megvan a kész tervük, csak akkor kezdenek bele a megvalósításba.

ISTP – A virtuóz vagy műszerész

Az ISTP típusába tartozó emberek csendesek és kicsit befelé fordulók, nagyon sokat foglalkoznak azzal, hogyan a dolgok működésével, és nagyon jól értenek a mechanikus szerkezetekhez is.

Ez a típus kockázatvállaló, és nem ijedős fajta, ezért gyakran érdeklődik az extrém sportok iránt, amely összefügg az élj a mának világszemléletével is.

Az ISTP a saját elvei és belső értékrendje szerint él, viszont a társadalom és mások szabályait nem tartja tiszteletben, ha el akarja élni a céljait.

Ez a típus szeret egyedül dolgozni, és analitikus szemlélete révén könnyen talál megoldást a problémákra.

ISFJ – Az ápoló

Kedves, melegszívű és lelkiismeretes típus az ISFJ, aki minden tervét végigviszi, ha már egyszer belefogott. Nagyon stabil személyiségtípus, akinek praktikus a gondoskodása, és ragaszkodik a hagyományokhoz.

Ő az igazi védelmező, aki mások szükségleteit mindig a sajátja lé helyezi.

Általában olyan hivatást választ magának, amellyel másokat segíthet, másokért tehet, és ebben segíti rendkívül empatikus szemlélete és figyelmessége.

Az ISFJ szeret megfigyelni másokat, sokat foglalkoztatja, hogy mi motiválja az embereket, és gazdag lelki világával képes is megérteni őket.

ISFP – A művész

Az ISFP ember kedves, érzékeny, de közben komoly és csendes, igazi művészlélek. Rendkívül jó esztétikai érzéke van, és könnyen felismeri a szépséget a dolgokban.

Nagyon lojális típus, aki nem szereti a konfliktusokat, ezért kerül minden olyan helyzetet, amely ezt generálja. Éppen ezért nagyon rugalmas és nyitott, elfogadja mások véleményét is.

A művész típus meg tudja élni a pillanat varázsát, tud a jelenben élni. Az ISFP személyiség egy kreatív embert takar, aki mindig törekszik arra, hogy eredeti legyen.

INFJ – A védőügyvéd

Az INFJ típusú emberek gondolkodása nagyon eredeti, és szeretik magukban átrágni a problémákat.

Ez a típus addig nem érzi jól magát, amíg be nem fejezte a feladatait, és ezeket mindig saját, szigorú értékrendjét szem előtt tartva végzi el.

Rendkívül érzékeny és intuitív emberek, akik odafigyelnek a megérzéseikre. Az INFJ nagyon kitartó, és mindig igyekszik jól elvégezni a dolgokat.

Individualista jellem, aki nem szeret követni senkit, de vezetővé sem válik szívesen.

INFP – Az idealista

Az idealista típusába tartozó ember számára fontos, hogy szolgálja a világot, hogy jót tegyen másokért. Jól fejlett érzéke van ahhoz, hogy teremtse meg az összhangot, és remek békéltetőként lép fel a vitás helyzetekben.

Nagyon hűséges és alkalmazkodó típus, csak azt viseli nehezen, ha a számára fontos értékeket, dolgokat veszély fenyegeti. Fontos számukra a megértés, és a mások segítése, amelyre mindig találnak jó lehetőséget.

Gyors gondolkodású emberek, akik általában tehetségesek az írásban.

INTJ – A tudós

Független, határozott és nagyon eredeti típusok, akik analitikus szemléletükkel jól átlátják a dolgokat.

Képesek arra, hogy az elméleteket praktikus tudásra váltsák, és működő cselekvési terveket vázoljanak fel a súlyosabb problémák megoldására is. Nagyon fontos számukra a strukturáltság, a tudás és a különböző észbeli kompetenciák.

Általában hosszú távú terveket szőnek a pillanatnyi helyzetek megoldása helyett, és nagyon magas elvárásokat támasztanak magukkal és másokkal szemben is.

Született vezető típusok, de ha tudnak tisztelni egy másik vezetőt, és megbízni benne, akkor őt is szívesen követik.

INTP – A gondolkodó

Logikus, eredeti és kreatív gondolkodó típus az INTP, akit nagyon foglalkoztatnak a különböző elméletek és ötletek.

Páratlan képessége van arra, hogy megértse az egyes ideákat, és nagyon fontos érték számára a tudás, a szakértelem és a logika.

Individualista típus, aki nem akar másokat irányítani, de egy vezető alá tartozni sem. Csendes és magának való az INTP, akit éppen ezért nagyon nehéz kiismerni.

ESTP – A vállalkozó

Az ESTP típust a gondolkodóval ellentétben nem az ideák érdeklik, hanem a közvetlen eredmények.

Barátságos és alkalmazkodó emberek, akik nagyon célorientáltak, és igyekeznek mindig megragadni az aktuális lehetőségeket. Igazi kockázatvállaló típusok, akik nagyon türelmetlenek, és igazi rohanó életmódot folytatnak.

Nagyon hűségesek tudnak lenni másokhoz, lojálisak az üzlettársaikhoz, de nem tisztelik a szabályokat, ha azok akadályozzák a céljaikat.

Az ESTP személyekben megvan minden ahhoz, hogy igazán sikeressé váljanak.

ESTJ – A vezető

Praktikus, tradicionális szemléletű és nagyon jól szervezett emberek az ESTJ-k, akik nem foglalkoznak az elméletekkel, kizárólag a gyakorlatiasságra összpontosítanak.

Nagyon lojálisak és szorgalmasak, világos elképzeléseik vannak arra, hogy kell működnie a dolgoknak, és igyekszenek, hogy mindig mindent rendben tartsanak.

Remek érzékük van a szervezéshez, valódi projektmenedzserek, akik számára fontos a biztonság és nyugalom, amit igyekszenek megteremteni az életükben.

ESFP – A szórakoztató

Nagyon vidám és emberközpontú személy az ESFP, aki lelkesedésével és szórakoztató képességével képes mindig mosolyt csalni mások arcára.

Szeret a mának élni, és érdekli az új dolgok megtapasztalása. Nem kimondottan elmélkedő típusok, a józan ész és a jól fejlett gyakorlatiasságuk segít nekik a problémáik megoldásában.

Szeretnek másokon segíteni, és szórakoztatni másokat, utóbbi miatt pedig általában mindig a figyelem középpontjába kerülnek a kisebb-nagyobb társaságokban.

ESFJ – A törödő

Az ESFJ típus melegszívű, gondoskodó, lelkes ember, aki nagyon népszerű amiatt, hogy mindig mindenben segít másoknak, ha hozzá fordulnak.

A saját igényeiket képesek is háttérbe szorítani a másokéval szemben, mert hatalmas a felelősségtudatuk, és úgy érzik, kötelességük másokon segíteni. A hagyományok jelentik számára a legnagyobb értéket, és fontosnak tartják, hogy mindig biztonságban érezzék magukat.

Az ESFJ-k önbizalma kevésbé fejlett, ezért mindig szükségük van arra, hogy megerősítést kapjanak az őket körülvevőktől, hogy jól végzik a dolgukat.

ENFP – Az inspiráló

Az ENFP lelkes, kreatív és idealista, bármilyen feladatot képes elvégezni, amiben hisz, ami igazán érdekli őt. Nyitott és rugalmas típus, akit érdekelnek az új ötletek, de a részletekkel már kevésbé foglalkozik.

Szem előtt tartja mások érdekeit, és képes másokat motiválni abban, hogy legjobb képességük szerint végezzék el a dolgaikat.

Az ENFP típus akkor érzi magát igazán jól, ha a belső értékeit képes összhangba hozni az életével, mert ekkor érzi biztonságban magát.

ENFJ – A karizmatikus

Népszerű és érzékeny emberek, akik nagyon koncentráltak és összeszedettek, és fontos számukra, hogyan gondolkodnak és éreznek mások.

Nem szeretnek egyedül lenni, szívesen töltenek időt másokkal, és hatékonyan is irányítják a csoportokat.

A személytelen elméletek helyett mindig az emberi nézőpontokkal, sorosokkal foglalkoznak, szívesen segítenek másoknak, és a saját szükségleteiket is mások igényei mögé helyezik.

ENTP – A vitázó

Kreatív, találékony, és nagyon gyors gondolkodású emberek az ENTP típusba tartozók, akik szeretik megvitatni a kérdéseket, és másokkal vitázni az egyes problémák megoldásáról.

Nagyon izgatottá válnak az új ötletektől és projektektől, a rutindolgokat és feladatokat viszont hamar megunják. Nyíltak és öntudatosak, szeretik az emberek társaságát, és szívesen dolgoznak egy nagyobb vállalatnál olyan pozícióban, amelyben másokat inspirálhatnak.

Kiváló képességük van a dolgok megértéséhez, és logikus gondolkodásuknak köszönhetően szinte bármire találnak megoldást.

ENTJ – A parancsnok

Az ENTJ rámenős és szókimondó, aki vezetésre termett. Kiváló képessége van ahhoz, hogy átlássa a bonyolult helyzeteket, és biztos megoldást találjon ezekre a problémákra is.

Intelligens és jól informált típusok, akik szeretnek nagy nyilvánosság előtt is beszélni.

Értékelik a tudást és a hatékonyságot, de nagyon nehezen viselik azt, ha a dolgok nem hatékonyak, és a szervezetlenség is rosszul hat rájuk.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást