A pop-art királyai Budapesten

A pop-art királyai Budapesten

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / A pop-art királyai Budapesten

„A jövőben mindenki világhírű lesz 15 percig” – mondta Andy Warhol, és a pop-art legnagyobb alakjának 1968-as mondata talán soha nem volt olyan időszerű, mint manapság. Ám vannak időtálló alkotások és létezik örök rajongás. És van, amiért a sztárok is megőrülnek. (x)

Az alkotás hamis illúziójának világában a művészetek állandósága biztos pont, a pop-art pedig a modern korban sem vesztett népszerűségéből. Ennek egyik oka, hogy állandóan reagál az újdonságokra, így mindig időszerű. Nem véletlen, hogy a pop-art legnagyobb alakjai sztárok érdeklődését is felkeltik, a legnépszerűbb művészek alkotásai pedig még királyok otthonában is feltűnnek.

Romero Britto pompás színvilága miatt mindig is passzolt a hírességek ízléséhez (is), a brazil-amerikai szobrász és festő pedig nem is akárkik szívét nyerte meg. Pályafutása során előszeretettel választott ismert embereket portréihoz, közülük pedig szép számmal akadnak a rajongótáborában is. Bill Clinton korábbi amerikai elnök valósággal bolondul a művészetéért, de Hollywood legnagyobb színészei nappalijaiban is sorakoznak a művei.

Britto művei a Disney-t is megihlették, ám Mickey egérnél és Hófehérkénél is nagyobb sztárok szerepelnek művei főszereplőjeként, akik közül jópáran rajonganak is a művészetéért. Melegséget és szeretetet árasztó képein, és azok mellett is sztárok sora szerepelt már, a zenész Elton John, a színész Leonardo DiCaprio, a teniszező Andre Agassi, a kosárlegenda Michael Jordan, Harry brit herceg és felesége, Megan Markle otthonának is különleges látványossága a pop-art egyik legnépszerűbb alakjának valamelyik alkotása, de még Ferenc pápa vatikáni rezidenciáján is lóg egy Britto kép. A nemrég elhunyt II. Erzsébet királynőről is készített portrét, ahogy fia, Károly brit király londoni otthonát, a Buckingham palotát is díszíti egy, a királyt ábrázoló festmény. Ám sorban állnak a világmárkák, hogy együtt dolgozhassanak vele, és sztárok sorakoznak egy-egy képéért.

SHAG

Josh Agle neve Shagként lett világhírű, a kaliforniai művész a világ legismertebb galériáit járta végig, képei középpontjában általában a pezsgő társadalmi élet áll. Képei vidámságot, szeretetet, boldogságot sugároznak, stílusa pedig az egyetemi évek alatt alakult ki. Saját rockbandájának lemezborítójával kezdett, és gyorsan lett milliók, többek között hírességek kedvence is. Whoopi Goldberg, Seth Green és Ben Stiller is gyűjtőnek számít, de Shag művészete már hazánkban is hódít. A Kolibri Art Studio Europe budapesti kiállítótermében ismerkedett meg, és kedvelte meg Shag műveit az R-GO legendás frontembere, Szikora Róbert és a tengerentúlon komoly karriert befutó Király Viktor is, mindketten már büszke tulajdonosai is az amerikai alkotó egy-egy művének.

Ám vannak, akik a pop-arton belül is valami különlegest alkotnak. Charles Fazzino a világ egyik leghíresebb 3D festőművésze, akinek egyik kedvenc témája New York, illetve más világvárosok, és alkotásait gyakran díszíti Swarovski kristályokkal. Fazzino képei Albert monacói hercegen kívül egy sor amerikai ismertség otthonának falán pompáznak, a Beatles-alapító Paul McCartney-nak, a szintén világhírű zenész Phil Collinsnál, vagy a hollywoodi Morgan Freemannél és Julia Robertsnél is található egy 3D-s Fazzino kép. A kiváló művész emellett egy sor sporteseményre készített egyedi műveket, így az amerikaifociliga döntőjéhez, a Super Bowlhoz, a tengerentúli baseball-bajnokság All-Star találkozójára, valamint foci-világbajnokságokhoz és olimpiákhoz is hozzájárult már alkotásaival.

Ha pedig szeretet árasztó pop-art művészetre vágyunk, nem mehetünk el James Rizzi festményei mellett. A karácsonykor immár 11 éve elhunyt amerikai alkotó Brooklynban nőtt fel, és ez jól érzékelhető egész életművén. Túlzás nélkül az egész bolygón hatalmas népszerűségnek örvendenek képei, az Egyesült Államokon kívül Európában, Ausztráliában és Ázsiában is hatalmas pop-art ikon volt. Az épületeket mosolygó arcokkal életre keltő Rizzit felkérte többek között a Volkswagen is, a német autógyártónak pedig a legendás „Bogárhátút” álmodta újjá. De a japán állami vasutak is sikerrel népszerűsítette szolgáltatását műveivel, Duisburgban pedig még iskolát is neveztek el a 61 évesen elhunyt művészről.

A fenti alkotók művei a szeretet, a boldogság hírnökei a világban, olyan színpompás kavalkádot hozva nem csak a sztárok életébe, amely még egy ilyen borongós téli napon is derűt biztosít.

Csoda hát, hogy még királyok is szeretnének ebből az érzésből egy darabot?

VIDEO Halak csillagjegyűként ezekre számíthatsz párkapcsolatban a többi csillagjegytől

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!