A konyha lelke a főzőlap: így válaszd ki a megfelelőt!

A konyha lelke a főzőlap: így válaszd ki a megfelelőt!

Címlap / Otthon / Háztartás / A konyha lelke a főzőlap: így válaszd ki a megfelelőt!

VIDEO Nagy éves horoszkóp 2025: így alakul az éved személyes és munkahelyi fronton

A jól berendezett konyha talán az otthonod legfontosabb helyisége. Itt készül a reggeli, ebéd, vacsora, a vendégváró és sok-sok finomság. Míg sütő nélkül – bár nehezen – de el lehet boldogulni, a főzőlap egy kötelező darab, a konyha központi eleme. Éppen ezért óriási választék áll rendelkezésre az üzletek polcain, és könnyű elveszni a hatalmas kínálatban. Ebben segítünk most: ha főzőlap vásárlás előtt állsz, tarts velünk!

Gáz-, elektromos-, kerámia- vagy indukciós? 

Míg régebben egyértelműen a gáz főzőlap volt a befutó, ma már több versenyképes alternatíva van. Lássuk, mit kell tudni a főzőlap fajtáiról!

Gáz főzőlap: a klasszikus közönségkedvenc

Sokan úgy tartják, hogy igazán jót csak igazi tűzön lehet főzni – márpedig ezt kizárólag a gáz főzőlap tudja biztosítani. Éppen ezért népszerűsége még mindig igen nagy, ami nem is csoda, hiszen a gáz főzőlapok számos előnnyel rendelkeznek. Gyorsan melegítenek, könnyű őket szabályozni, hamar lehűlnek a főzés után, és az sem baj, ha az edény alja már kissé viseltes, egyenetlen. 

Míg régen sokan féltek attól, hogy gáz szivárog a lakótérbe, ha elalszik a láng, ma már ez nem történhet meg a modern termo égésbiztosítónak köszönhetően. Sőt, öngyújtóval vagy gyufával sem kell vesződni, hiszen a modern gáz főzőlap egykezes szikragyújtással vannak ellátva. Ráadásul ezernyi szín, rengeteg anyag és méret elérhető, így szinte bármilyen konyhához megtalálhatod a stílusban hozzá passzoló modellt. 

Beszéljünk azért egy kicsit a hátrányokról is! A gáz főzőlap értelemszerűen kizárólag olyan otthonba szerelhető be, ahol van gáz csatlakozás, a beszerelés pedig egy kissé körülményes, szakember szükséges hozzá. Ezen kívül kihívást jelenthet a gáz főzőlap tisztítása is – a rács kis hajlataiba könnyedén betapad és ráég a zsír. 

image2.png

Elektromos főzőlap – ha a legolcsóbb megoldást szeretnéd

A klasszikus elektromos főzőlap ma már lassan kimegy a divatból. Előnye kedvező ára, de cserébe nem túl esztétikus, nem reagál gyorsan, és a főzőfelület hosszú ideig forró marad a főzés után. Éppen ezért ma már új konyhákba ritkán választanak ilyet, hiszen elektromosan működő főzőlapokból vannak más, sokkal jobb lehetőségek is. Íme:

Kerámia főzőlap – esztétikus és kedvező az ára

Szintén népszerű a modern megjelenésű kerámia főzőlap. A sík üvegfelület letisztult hatást kelt, remekül beilleszthető bármilyen konyhabútorba, szinte egybeolvad a pulttal. Tisztítása könnyű, de érdemes speciálisan erre kifejezett tisztítószert használni és arra is figyelni kell, hogy az edények ráhelyezése során ne karcolódjon össze. 

Bár reakcióideje gyorsabb a hagyományos elektromos főzőlapokénál, nem tudja felvenni a versenyt a gáz- és indukciós társaival, ezért ha gyermeked van, vagy cicát tartasz, figyelni kell, nehogy megégesse magát főzés után.

image3.png

Indukciós főzőlap – ha szeretnél haladni a korral

Villámgyors, esztétikus és energiatakarékos: az indukciós főzőlap ma már a szakácsok kedvence. Ötvözi a gáz- és elektromos főzőlapok jó tulajdonságait, hiszen a speciális indukció tekercses technológiának köszönhetően extra gyorsan melegít, ráadásul a hő közvetlenül az edényben keletkezik, így maga a főzőfelület sosem lesz igazán forró. Nem kell félni tehát attól, hogy a maradékhő miatt baleset alakul ki. 

További előnye, hogy a többi főzőlaphoz képest kevesebb energiát használ, a teljesítménye kizárólag ott koncentrálódik, ahol az edény érintkezik vele. 

Egyetlen hátránya, hogy nem használható bármilyen edénnyel, kizárólag csak az olyanokkal ami mágnesezhető. Ha nem vagy biztos a dolgodban, csak fogj egy hűtőmágnest, és ha tapad az edényre, akkor működni fog az indukciós főzőlappal is. 

Flexindukciós főzőlap: a legrugalmasabb alternatíva

Még szeretnénk megemlíteni az indukciós főzőlap egy speciális fajtáját, a flexindukciós tűzhelyet. Felejtsd el a főzőzónákat: az edényt a főzőlapon bárhová helyezheted, és ott melegít, ahol kell.  A különböző edények alatt pedig ugyanúgy tudod állítani a hőmérsékletet, mint a hagyományos tűzhelyeknél. 

Itt a méret is lényeg!

Ha már eldöntötted, melyik technológiát választanád, akkor gondold át mekkora főzőlapra lesz szükséged. Ehhez érdemes lemérni a rendelkezésre álló helyet és átgondolni, hány személyre fogsz főzni. Ha sokszor jönnek át a barátok, vagy nagy a család, akkor érdemes nagyobb méretű vagy akár 6 zónás főzőlapot is választani. 

Kicsi a konyha? Sebaj! Ma már létezik keskeny, két zónás főzőlap is az egész kicsi lakásokba. 

Összefoglalva a fentieket, ha főzőlapot vásárolnál, érdemes jól átgondolni, hogy pontosan mik az igényeid. Ezután pedig készülhetnek a finomabbnál finomabb ételek!

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!