A fenék egyre nagyobb, az új trendek szerint

A fenék egyre nagyobb, az új trendek szerint

Címlap / Stílus / Divat / A fenék egyre nagyobb, az új trendek szerint

Bár mindannyian tudjuk, hogy egy személy értékét soha nem lenne szabad a fizikai megjelenése alapján meghatározni, sajnos mégis ezt tesszük nap mint nap.

De nem is csoda: a hollywoodi producerek és a reklámokat készítő szakemberek gond nélkül ábrázolják irreálisan az emberi testet, és tesznek így milliókat (ha nem milliárdokat) önmagukkal elégedetlenné. Ezen nem segítenek a gyakorlatilag bárki számára elérhető applikációk és persze a közösségi média úgy általában. Egy új tanulmány megkísérelte megállapítani, mennyire alaptalan és igazságtalan a nők ábrázolása – tette mindezt a Victoria’s Secret divatmodellek segítségével.

Az átlagos amerikai mérete nő, a modellek mérete viszont folyton csökken

Nem újdonság, hogy a Victoria’s Secret modelleit szexszimbólumoknak tekintik az amerikai kultúrában. Nők millióit állandóan elárasztja az üzenet, hogy ha szépek és kívánatosak akarnak lenni, akkor törekedniük kell arra, hogy úgy nézzenek ki, mint ők. A Bostoni Egyetem Orvostudományi Karának kutatócsoportja szerint a népszerű márka hihetetlen rossz szolgálatot tesz számtalan nőnek azzal, hogy olyan szépségképet népszerűsít, amely rendkívül távol áll az átlagos amerikai nőtől.

Az elmúlt 20 évben az átlagos amerikai nő derekának kerülete és ruhamérete folyamatosan nőtt, ezzel szemben a Victoria’s Secret divatmodellek egyre soványabbak lettek. Az átlagos fehérneműmodellnél az elmúlt két évtizedben folyamatosan csökkent a mellkas, a derék és a csípő körfogata, és ezzel párhuzamosan természetesen az általuk viselt ruha mérete is. Történt mindez úgy, hogy az a bizonyos tökéletes derék-csípő arány nem változott.

A méret változik, de a WHR örök

A tanulmány szerzői szerint a női test vonzerejét számos különböző tényező befolyásolja. Ilyenek pl. a fizikai és nem fizikai tulajdonságok, az adott kultúra, az egyéni ízlés, valamint számos szociokulturális norma és elvárás. Bár látható, hogy már ezek miatt is lehetetlen egyetlen ideális nőalakot felállítani, a hölgyek vonzerejének egyik tényezője viszonylag állandó maradt az évek múlásának ellenére is: ez pedig nem más, mint a derék és csípő aránya.

A WHR az a szám, amit ennek az aránynak a kiszámolására használnak: a derék körméretét el kell osztani a csípő körméretével. Tehát egy 76 centis derék körméretű és 97 centis csípőméretű nő aránya kb. 0,78. És hogy mi az ideális? Mind az egészségügyi előnyöket és a termékenységet, mind a szexuális vonzalmat tekintve a 0,7-es arányt találták a szakértők az arany középútnak. 

Nagyon banális, de ennek tudatában főleg nem a véletlen műve, hogy a férfiak vonzódnak a homokóra alkathoz, azaz a keskeny derékhoz és a szélesebb csípőhöz, e két méret ideális arányához. Kiderült ugyanis, hogy a hasonló arányokkal rendelkező nők termékenyebbek, kevésbé érzékenyek a főbb betegségekre, valamint optimális ösztrogénszinttel rendelkeznek. Egy szó, mint száz: tökéletes partner-jelöltek. Nem is csoda, hogy a legtöbb helyen a szépségipar az ezekkel az arányokkal megáldott nőkkel dolgozik együtt.

Visszatérve a tanulmányhoz, a kutatók 1995 és 2018 között mérték és hasonlították össze a Victoria’s Secret modelleket. Az adatokból kiderült, hogy ezek a modellek egyre vékonyabbak lettek az idő múlásával, de a WHR értékük nekik is változatlan maradt.

Ezzel szemben az átlagos amerikai nő derékbősége és ruha mérete megnövekedett, a 16 és 18-as méretek között változik.

– magyarázta Neelam Vashi, a tanulmány egyik szerzője.

A kutatók úgy vélik, így már érthető, ugyanebben az időszakban miért választott egyre több amerikai nő különféle plasztikai beavatkozásokat. Külön kiemelték a fenékemelési eljárásokat, amiknek az igénybevétele az évezredforduló óta 4295%-kal növekedett. Ha a derekuk nem is olyan vékony, mint a modelleknek, a WHR arányt jóval könnyebben elérik egy kis fenékigazítás, mint egy drasztikus diéta segítségével.

VIDEO Jobb ember vagy, mint hinnéd, ha ez az 5 dolog jellemző rád

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!