Kilók és évek: egyszerre kell legyőzni a nő két legnagyobb ellenségét

Kilók és évek: egyszerre kell legyőzni a nő két legnagyobb ellenségét

Címlap / Életmód / Táplálkozás / Kilók és évek: egyszerre kell legyőzni a nő két legnagyobb ellenségét

A túlsúly rizikó tehát az őszi-téli hónapokban a legnagyobb. Talán abban reménykedünk, hogy a hideg időjárás miatt lesz majd ruha, ami ápol és eltakar?

A legtöbb nő egész életében különböző diéták lelkiismereti fogságában él. Kivétel ez alól, ha jól megfogalmazható indokot talál magának arra vonatkozóan, hogy most épp miért nem kell vigyáznia, mit tesz a tányérjára. Közismert, hogy egészen mást jelent a fogyókúra a húszas éveinkben, mint negyven éves kor felett. Így adódik a kérdés, hogy van-e értelme figyelmen kívül hagyni az életkort abban a kérdésben, hogy miért nem tudunk lefogyni?

Elkeserítő hír a fogyni vágyók számára, hogy kutatások szerint az évnek abba az időszakába léptünk, amikor a legnagyobb az esély a hízásra. Így van ez akkor is, ha az OÉTI felmérése szerint a magyar nők szeretnek letagadni a súlyukból (de még a férfiak is), akár 10 százalékot is. A túlsúly rizikó tehát az őszi-téli hónapokban a legnagyobb. Talán abban reménykedünk, hogy a hideg időjárás miatt lesz majd ruha, ami ápol és eltakar?

Kalóriacsapdák életkor szerint

Az ideális testsúly megtartásában sok nehézséggel találkozik egy nő már a húszas éveinek legelején is. Főleg akkor, ha épp abbahagyta az iskolát, amely rendszeres mozgásra kényszerítette és kényelmes, gurulós fotelben tölti a mindennapjait a munkahelyén, ahonnan csak ebédelni áll fel.

Kilók és évek: egyszerre kell legyőzni a nő két legnagyobb ellenségét

A húszas évek közepétől kezdve a harmincas évek közepéig egy újabb kockázati tényező lép be a nők életébe, ez pedig az anyaság. Nem kell olyan végletekig menő túlzásokba esni, hogy kettő helyett eszem, vagy azért kívánom az édességet, mert lányom/fiam lesz. Már önmagában az is plusz kilókat eredményez, ha a várandósság első felében, puszta elővigyázatosságból, kerüljük a testmozgást. A terhesség második felében egyébként is nehezebb lesz mozogni. Nőgyógyászok szerint jót tesz, ha már az első hetekben, hónapokban kialakul egy napi rutin, amely jól átmozgatja az izmokat, de nem veszélyezteti a baba egészségét. A gyermekágy és a szoptatás sem a diéta időszaka, ilyenkor a felesleges plusz kalóriák ellen kell komoly harcot vívni.

Ha ezen is sikeresen túljutottunk és a negyvenes éveinkbe léptünk, akkor jön a női klimax időszaka, ami a következő súlycsapda. Megint egyre kisebbek lesznek a ruháink és ezúttal sem a mosógép a hibás. Sokkal inkább az anyagcserénk. A klimax időszakában 2500-ról 2200-ra csökken egy átlagos nő napi kalóriaszükséglete. Mondhatnánk, hogy ugyan már, mi az a 300 kalória. Nos, konkrétan a reggeli croissant tejes kávéval vagy a délutáni narancslé egy kiflivel. Enni sem kell többet a megszokottnál, mert a klimax időszaka elintézi, hogy anélkül is szorítani kezdjen a szoknya.

Kutatások szerint a stabil párkapcsolat miatti elkényelmesedés, a rossz étkezési szokások (pl. a reggeli ignorálása, órákkal az étkezés előtt az ebéden gondolkodni, naponta legalább egyszer degeszre tömni a hasat, megvárni a kínzó éhségérzetet, amikor már mindegy, mit, csak egyél valamit…) csak tovább rontanak a helyzeten.

Statisztikák szerint a legtöbb fitnesz bérletet január elején vásárolják meg (gondoljunk csak az újévi fogadalmakra és az ünnepi túlevésekre), a másik ilyen időszak a május. Májusban már kiderül, hogy lesz-e családi nyaralás, osztálytalálkozó, esküvő, ahová a legtöbb nő csúcsformában szeretne megérkezni. Bár ezek igen erős motivációk, a bérletek 60 százaléka mégis kihasználatlan marad.

Kilók és évek: egyszerre kell legyőzni a nő két legnagyobb ellenségét

Mikor fogy a nő?

A fogyást kevésbé lehet vizsgálni életkori tényezők alapján, sokkal inkább az életkörülmények a meghatározók. A stressz, a szakítás, a válás, a különböző betegségek mind hozzájárulhatnak, hogy kevesebbet mutasson a mérleg. Mégis van egy időszak szinte minden nő életében, amely kedvezően hat az ideális testsúly eléréséhez.

Ez a harmincas évek második felében jön el, amikor már nem dőlünk be a magazinok fogyókúrás tanácsainak és megtaláljuk a módját, hogy élvezetesen, szórakozva legyünk karcsúbbak és egészségesebbek.

Ilyenkor már boldogsággal tölt el minden nőt a felismerés, hogy nem mások, hanem saját maga számára szeretne lefogyni.

VIDEO Íme a 10 legolcsóbb szobanövény, amit imádni fogsz

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!