Most akkor mi a helyzet a szójával? Csodálatos fehérjeforrás, vagy egészségkárosító alapanyag?

Most akkor mi a helyzet a szójával? Csodálatos fehérjeforrás, vagy egészségkárosító alapanyag?

Címlap / Életmód / Egészség / Most akkor mi a helyzet a szójával? Csodálatos fehérjeforrás, vagy egészségkárosító alapanyag?

A szójáról egyértelműen megoszlanak a vélemények. Egyesek csodálatos fehérjeforrásnak és kiváló diétás alapanyagnak vélik, mások azt gondolják, jó minél messzebbről elkerülni. Mindkét oldalt megerősítik különféle kutatások, ezért aztán nem csoda, ha te is tépelődve állsz a fogyasztása előtt.

Mi is az a szója?

A szója egy hüvelyes növény, ennél fogva érthető, hogy sokan már eleve fenntartásokkal fogadják.

Egyes táplálkozási irányzatok egyáltalán nem javasolják ezeknek a zöldségeknek a fogyasztását, úgy vélik, nem véletlen az sem, hogy felpuffadunk a babtól, vagy éppen a lencsétől – a szervezetünk egyszerűen nem tudja ezeket az alapanyagokat megfelelően feldolgozni.

Nem sokan tudják, de a szója nyersen mérgező, ami egy újabb okot ad az ellenzők számára, hiszen tényleg nem kecsegtet túl sok jóval a tény, hogy valamit csak alaposan feldolgozva, vagy akár erjesztve ehetünk meg.

Sajnos az sem pluszpont a szója mellett, hogy a nyolc leggyakoribb, túlérzékenységet okozó élelmi alapanyagok között szerepel.

Miért jó?

Nem lenne aktuálisan vita tárgya a szója, ha csak negatív tulajdonságai lennének. Természetesen ismertek pozitív élettani hatásai is, mint pl. magas B-vitamin- és telítetlen zsírsavtartalma.

Gazdag kalciumban, ásványi anyagokban, szelénben, folsavban, kiemelkedő a növényi fehérjetartalma.

Eközben koleszterint nem tartalmaz, tehát valóban csábító a fogyasztása azok számára, akik ily módon kívánják pótolni, vagy kiegészíteni fehérjefogyasztásukat.

A magas minőségű tartalommal némileg szembemegy, hogy a szója olyan anyagokat is tartalmaz (pl. proteázgátlót – a proteáz a fehérje lebontásáért felelős enzim), amik akadályozzák, hogy a szója jótékony hatásai érvényesüljenek az emésztés során.

„De hát Ázsiában is ezt eszik”

A keleti emberekről elhíresült, hogy lassan, alig láthatóan öregednek, makkegészségesek, és mivel szóját esznek, nyilván a szója is egészséges.

Az igazság az, hogy egyáltalán nem olyan alapvető étel a szója, mint azt mi hisszük. Tény, hogy jóval elterjedtebb, mint hazánkban, de az ázsiai országok étkezési szokásai alapvetően egészségesebbek, messze nem egy alapanyagnak köszönhetik, hogy bizonyos betegségek ritkábbak náluk. (Más problémák azonban gyakoribbak, ez is tény, ami sokszor kimarad a szója pozitív tulajdonságainak emlegetése során.)

Hozzá kell tenni azt is, hogy az ottani szója teljesen más, mint amit mi megeszünk és nem szabad figyelmen kívül hagyni azt sem, hogy leginkább a mennyiséggel van a gond. A szója ugyanis – a cukorhoz hasonlóan – már szinte mindenben ott van.

A mennyiséggel van a gond

A szója nagy profitot tartogat az üzletembereknek, ugyanis olcsó alapanyag, ami ráadásul vegán, gazdag fehérjében, és extra pluszpont, hogy nagyon kevés kalóriát tartalmaz.

Ezekkel a tulajdonságokkal manapság szinte bármit el lehet adni.

De elegendő, ha csak kedvező árát vesszük figyelembe, aminek köszönhetően a feldolgozott élelmiszerek túlnyomó többségében ott van a szója: chipsek, joghurtok, felvágottak, tészták is gyakran tartalmazzák.

Ha emellé még „direkt” fogyasztunk szóját (akár energiacsökkentett péksütemények, akár tofu, szójatej stb.) formájában, akkor az ellenzők szerint könnyen túllőhetünk a célon.

Hormonális problémákat okozhat

Szinte mindenben van már káros anyag, és mint írtuk, általában a halmozódással van gond, tehát azzal, ha valamiből túl sokat fogyasztasz.

A szója messze földön híres ösztrogéntartalmáról, ami elméletileg jót tesz a nőknek, de a férfiaknak egyáltalán nem. Növeli a prosztatarák kialakulását, hatással van a hímivarsejtek számára, és nemtől függetlenül pajzsmirigyműködést-gátló hatása van.

A nőkre visszatérve, újabb kutatások megerősítették, hogy a szójaalapú táplálék-kiegészítők, amik a menopauza tüneteinek enyhítésére szolgálnak, növelik a daganatos megbetegedések esélyét. Ezért hosszútávon egyáltalán nem javasolják ezeknek a gyógyszerkészítményeknek a fogyasztást.

Gyerekekre veszélyes lehet!

A szójafehérjét gyerekeknek egyáltalán nem ajánlják, erre általában még a szójafogyasztás hívei is felhívják a figyelmet.

Csecsemők esetében kizárólag orvosi javallatra fogyasztható a szója, mert több állatkísérlet is bizonyította, hogy negatív hatást gyakorol a belső nemi szervekre, illetve az immunrendszerre.

A szója egyes kutatások szerint túl sok mangánt tartalmaz, ami hatással lehet a gyermekek tanulási képességeire, figyelem és viselkedési zavarokat okozhatnak.

Nagyon nem jó ötlet tehát szójában gazdag, „reformélelmiszereket” adni a gyermekednek csak azért, mert te ezt fogyasztod, akár diéta céljából, akár a vegetáriánus, vegán életmód részeként.

Edd, vagy ne edd?

Mivel nincs olyan kutatási eredmény, ami egyértelműen megmondaná, mi a helyes, sajnos neked kell döntened.

A szójával is pontosan az a helyzet, mint a gluténnal, vagy éppen a cukorral: egyesek szerint méreg, mások szerint semmi gond nincsen velük – hol ezt, hol azt erősíti meg egy-egy új felmérés.

Az biztos, hogy az ilyen megosztó alapanyagokkal, adalékanyagokkal nem árt vigyázni, és meg kell próbálni az arany középúton maradni, ahogy az étkezésben általában.

Semmiből sem jó a túl sok, az egyoldalú táplálkozás mindig veszélyes! Sok problémát szülhet, ha túl sok húst eszel, de az is, ha nem pótolod alternatív forrásokból a fehérjéket…

VIDEO Közvetlen járat Budapestről: ezekkel a látnivalókkal csábít Tirana

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!