Fogfehérítő diéta: ebben még sajt is van!

Fogfehérítő diéta: ebben még sajt is van!

Címlap / Életmód / Táplálkozás / Fogfehérítő diéta: ebben még sajt is van!

A legújabb amerikai őrület egy olyan étrend, ami szerencsére nem káros az egészségre. Sőt, a megfelelő fogápolási rutin mellett valóban segíthet a makulátlan mosoly elérésében! Dr. Anthony Zybutz fogorvos a Daily Mail hasábjain fejtette ki a diéta alapjait, amelyeket most bemutatunk neked.

Így segíthet a táplálkozás

Három kulcsfontosságú tényezőt kell észben tartanod a táplálkozásnál, ha fehérebb fogakat szeretnél: a rágást, a nyáltermelést és az elszíneződést.

Ez a diéta nem csupán arról szól, hogy elkerülöd a közismerten negatív hatású vörösbort és kávét, hanem olyan ételeket és italokat választasz helyettük, amelyek elősegítik a szájüreg öntisztulási folyamatait.

Mindezzel már az ókori egyiptomiak is tisztában voltak, akiknek pláne nem állt rendelkezésükre fehérítő hatású fogkrém – ők ecetbe áztatott habkő-őrleményből készítettek pasztát, hogy visszanyerjék a fogazatuk természetes árnyalatát.

Ha ettől egy kicsit megborzongtál, jó kérdés, mit szólnál például a rómaiak szokásához, akik vizelettel gargalizáltak a fogaik védelméért. (A kiürült folyadékban lévő ammónia valóban erőteljes fehérítő.)

Rágcsálnivalók

A gyümölcsök és a zöldségek tulajdonképpen fogkefeként viselkednek az étkezések során, hiszen a rágás alkalmával megtisztítják a fogak felszínét.

Az alma, a sárgarépa, a karfiol, a zöldbab és a zeller egytől egyig mennyei csemege, ráadásul még szépíti is a mosolyodat.

A kemény sajtok ugyancsak hasznosak, mivel rágásuk idején könnyedén lepucolódik a többi ételmaradék, ami lepedékképződéshez vezethetne.

Az ilyesfajta élelmiszerek az ínyt is masszírozzák, márpedig a felpezsdült vérkeringés esélyt sem ad a kellemetlen vérzéssel és akár fogvesztéssel járó ínygyulladásnak.

Érdemes tehát minden menüt ropogós falatokkal kombinálnod, s lehetőleg zárnod – nemcsak az ízük kedvéért!

Nyáltermelés

A fogszuvasodás egyik leggyakoribb oka a szájszárazság, amit az elégtelen nyáltermelés okoz.

Noha időseknél valóban nagyobb ennek a veszélye – különösen cukorbetegség esetén –, a probléma ma már valamennyi korcsoportot érinti, s ezért bizony javarészt a nem megfelelő táplálkozás tehető felelőssé.

Ha gondoskodsz az optimális nyáltermelésről, például citrom, narancs, lime vagy grapefruit segítségével, fogaid sokkal egészségesebbek lesznek.

Ráadásul a citrusfélék savas kémhatásának eróziós következményét egyszerűen kiküszöbölheted, ha utánuk tiszta vízzel öblögetsz egyet. Az eper fogfehérítés szempontjából különösen hasznos nasi, mivel savas összetevője a zománc károsítása nélkül buzdít fokozott nyáltermelésre.

Nem véletlen, hogy annyi sztár szereti nyilatkozni: nem mással mos fogat, mint eperpéppel. Ez azonban nem valami gazdaságos megoldás egy átlagos pénztárcájú embernek…

Ínygyulladás és fogszuvasodás ellen

Több olyan étel is van, ami közvetett módon járul hozzá a fogaid fehérségéhez.

A rostban gazdag zöldségek, úgymint a brokkoli, rendkívül hatékonyak az ínygyulladás megelőzésére, s nem szabad megfeledkeznünk a kincset érő gyümölcsökről sem: az ananász például a bromelain nevű vegyület egyetlen természetes forrásaként csökkenti a szájüregi gyulladások kockázatát.

A kalciumban gazdag tejtermékek pedig nemcsak „belülről” segédkeznek a fogak épségének megőrzésében, hanem tejsavtartalmuknál fogva kiiktatják a lepedékképző baktériumokat is.

Kulcsfontosságú továbbá, hogy az ételeid mellé minél több folyadékot, lehetőleg vizet igyál, hiszen így egyszerűen leöblítheted a fogaidról a maradékot.

Elszíneződés?

Szinte mindenkinek az elszíneződést okozó ételek és italok jutnak eszébe, amikor a fogak fehérségének megőrzéséről van szó. persze, a vörösbor, a kávé, a tea, a kóla és a sportitalok egytől egyig kárt tehetnek a fogaidban, tehát érdemes elkerülnöd a fogyasztásukat.

Ne feledkezz meg azonban az élénk színű bogyós gyümölcsökről sem, amelyeket vitathatatlan egészségügyi előnyeik miatt célszerű majszolnod, ám nem árt utánuk egy szájöblítés. Ha kedveled a nemzetközi konyhát, a curry és a szójaszósz után is hasonlóan járj el!

Az elszíneződéshez vezető élelmiszerek bevitele után ne azonnal moss fogat, mert tovább károsíthatod a zománcot: inkább várj egy félórát, addig pedig kapj be egy cukormentes rágót!

A fogfehérítésnél elengedhetetlen, hogy reális célt tűzz ki magad elé. A természetes fogazat ugyanis messze nem úgy néz ki, mint amilyet a tévé képernyőjén és az óriásplakátokon láthatsz! Ha nem hiszed, vagy további kérdés merült fel benned, bátran kérd ki egy fogorvos véleményét.

VIDEO 10 ecset, ami nélkül lehet sminkelni, de nem érdemes

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!