Egy kevésbé ismert módja, hogy visszahozd a szerelmet a kapcsolatodba

Egy kevésbé ismert módja, hogy visszahozd a szerelmet a kapcsolatodba

Címlap / Szerelem / Párkapcsolat / Egy kevésbé ismert módja, hogy visszahozd a szerelmet a kapcsolatodba

A párterapeuta szerint a szerelem újbóli megtalálásának módja sokszor egy olyan magától értetődő eszközben rejlik, hogy nem is gondolunk rá. Maga a megoldás azonban talán egyszerű, a megvalósításáért viszont sokat kell tenni.

Még soha nem fordult elő, hogy valaki azzal jött volna be az irodámba, hogy ‘az a problémám, hogy a partnerem túlságosan megért engem’” – mondja Dr. Jeffrey Bernstein párterapeuta. A partnerünk iránti empátia fejlesztése azt jelenti, hogy valóban megértjük, milyen volt és milyen az élet a partnerünk számára. Az empátia nem valami misztikus erő. Nem varázslat, nem intuíció, vagy csak a „jóleső érzés”. És félreértés ne essék, az empátia nem gondolatolvasás. De lehet, hogy a kapcsolatokban ez a legközelebbi dolog hozzá.

Az intim kapcsolatokban az a nagy kihívás, hogy bármennyire is szeretik egymást, nincs garancia arra, hogy a partnerek képesek lesznek empátiára – még akkor sem, ha úgy gondolják, hogy „lelki társak”.

Az empátia hatékony eszköz az érzelmi kapcsolatok elmélyítéséhez és a kapcsolatok helyreállításához. Ahhoz, hogy újra beleszeressünk a partnerünkbe, az érzelmi nyitottság, a sebezhetőség és a kapcsolat helyreállítására irányuló aktív erőfeszítés kombinációjára van szükség.

mapodile/istockphoto.com

Ahhoz, hogy az empátia erejével megerősödjön a kapcsolat, próbáld ki a következő lépéseket:

  1. Hallgass aktívan. Szánj időt arra, hogy valóban meghallgasd partnere nézőpontját, és próbáld megérteni az érzéseit, még akkor is, ha nem értesz egyet velük. Ismételd meg, amit mondtak, hogy megbizonyosodj arról, jól értetted őket.
  2. Gyakorold az ítélkezés-mentességet. Kerüld az elhamarkodott következtetéseket vagy feltételezéseket partnered motivációiról vagy szándékairól. Ehelyett összpontosíts a szavaira és tetteire, és kérj felvilágosítást, ha bizonytalan vagy.
  3. Mutass sebezhetőséget. Oszd meg érzéseidet és tapasztalataidat a partnereddel, még akkor is, ha ez nehéz vagy kényelmetlen. Ez segít neki, hogy valódi személyként lásson, saját félelmekkel és bizonytalansággal.
  4. Mutass együttérzést. Mutasd meg partnerednek, hogy törődsz a jólétével, és hajlandó vagy támogatni őt a nehéz időszakokban. Ajánlj fel bátorítást és kedvességeket, hogy kimutasd szereteted és ragaszkodásod.

Miért nekem kellene ezt a sok munkát elvégeznem?

Talán azt kérdezed magadtól: „Miért nekem kellene empátiával lennem a kapcsolatunk javítása érdekében?” Dr. Jeffrey Bernstein szerint az empátiára úgy tekintünk, mint a párok „érzelmi ragasztójára”. A ragasztó mellett, amely összeköt, úgy is gondolhatsz az empátiára, mint egy hídra, amely összeköti az egyik partnert a másikkal. Az erőteljes megértés kapcsolata, amelyet a partnereddel kiépítesz, kétirányú. Ez azt jelenti, hogy az empátia empátiát szül. Minél többet adsz belőle, annál valószínűbb, hogy kapni is fogsz belőle.

Mindegyikőtök más-más tapasztalatokkal és elvárásokkal nőtt fel. Az empatikus hozzáállás a legjobb módja annak, hogy áthidaljátok a különbözőségeiteket. Ez a híd, ha erős, képes ellenállni a kapcsolatra nehezedő, elkerülhetetlenül dübörgő stresszhatásoknak, beleértve a gyerekek, az idő, a munka, a pénzügyek és más nyomások követelményeit. Egy valóban kölcsönös intim kapcsolatban, ami a közös megértés partnerségét jelenti, a partnereket az egymás iránti őszinte empátia ösztönzi és energetizálja.

VIDEO Így viseled az egyedüllétet, csillagjegyed szerint

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!