Hozzávalók (4 főre):
Kacsamellhez:
4 kisebb kacsamell
3-4 szál friss rozmaring
só
bors
szerecsendió
Lilahagyma-lekvárhoz:
1 kg lilahagyma
cukor
5-6 dl vörösbor
Pestóhoz:
3-4 dl olívaolaj
6-8 levél medvehagyma
1-2 gerezd fokhagyma
fekete egész bors
Salátához:
1 fej endívia vagy iceberg saláta, esetleg vegyes saláta
2 közepes paradicsom
ízlés szerint parmezán
Elkészítés:
Kacsamell elkészítése:
A kacsamelleket a nem bőrös felóknél nagyon picit megklopfoljuk vagy tenyérrel megnyomkodjuk, majd sóval, borssal és szerecsendióval ízesítjük. A rozmaringszárat eltördeljük, levelet letépkedjük és egy picit megdörzsöljük, majd egy tálba helyezzük. Ezután rátesszük a kacsamellet, és pácoljuk addig, amíg a salátát elkészítjük. Ha mindennel megvagyunk, felforrósítjuk a serpenyőt, beleteszünk egy kis olívaolajat, és az előre bepácolt kacsamellek mindkét oldalát megsütjük, amíg szép barna színt nem kapnak. Ezután a serpenyőt lefedjük, és kis lángon megsütjük. Az elkészült kacsamelleket vágódeszkára tesszük, és éles késsel vékony szeletekre vágjuk.
Lilahagyma-lekvár elkészítése:
A lilahagymát megpucoljuk, vékony karikákra vágjuk, majd egy magas falú serpenyőbe cukrot karamellizálunk (3-4 evőkanál cukorral), melybe beletesszük a lilahagymát. Folyamatosan kevergetjük, majd ha a saját leve elpárolódott, akkor felöntjük 5-6 dl vörösborral. Ilyenkor már nem igényel folyamatos kevergetést, kis lángon addig főzzük, amíg lekvár állagú nem lesz. Ha homogén állagúra szeretnénk, botmixerrel pépesíthetjük.
Pestó elkészítése:
A pestó elkészítéséhez szükségünk lesz egy turmixgépre vagy botmixerre. A pestóhoz való hozzávalókat turmixoljuk össze.
Saláta elkészítése:
A fej salátát mossuk meg, majd csöpögtessük le, utána pedig vágódeszkán vágjuk kisebb darabokra a paradicsommal együtt, végül helyezzük egy keverőtálba és öntsük rá a pestót, majd forgassuk össze.
Tálalás:
A salátát egy kis kupacba halmozzuk, majd tegyük rá a tányérra, mellette a lilahagyma-lekvárral készítsünk ágyat, és erre helyezzük a kacsamell szeleteket. Végül a salátára reszeljük rá a parmezánt.