Van egy falu, ahová nem lehet autóval behajtani: gyalog is elmennénk ide!

Van egy falu, ahová nem lehet autóval behajtani: gyalog is elmennénk ide!

Címlap / Kikapcsolódás / Utazás / Van egy falu, ahová nem lehet autóval behajtani: gyalog is elmennénk ide!

Az Aosta-völgy meredek lejtőin fekvő Chamois nevű falucska az egyetlen olasz település, amelyhez nem lehet autóval eljutni.

A Chamois nevű elszigetelt hegyi falu sokak szerint a bizonyíték arra, hogy az ember mindösszesen öt perc alatt egy teljesen másik világban találhatja magát, csak a megfelelő irányba kell indulni hozzá – na meg kiszállni az autókból.

Az olasz falu az Aosta-völgy meredek lejtőin Észak-Nyugat-Olaszországban az ország egyetlen települése, amely nem megközelíthető autóval. A Chamois-t alkotó hét kis közösségből álló klaszter ösvényeken és utcákon keresztül csatlakozik, amelyeket csak lábak, kerékpárok és alkalmanként traktorok taposnak.

Az 1960-as évekig itt még a közelben sem voltak autók. A 815 m tengerszint feletti magasságban lévő Chamois-t puszta megközelíthetetlensége védte az autópályáktól és a forgalomtól. De mivel a hatvanas évek elején az ország gazdasági fellendülése során Olaszország közlekedési infrastruktúrája is növekedett, a 18. századi falu lakosai eldönthették, hogy szeretnének-e becsatlakozni a modern közlekedésbe, vagy sem. És úgy döntöttek, hogy nem akarnak.

Chamois
Chamois

Alpesi gyöngyszem

1965-ben a város lakóinak 95%-a szavazott egy olyan út ellen, amely összekötötte volna őket a falu alatt levő völggyel. Ugyanakkor nem ragaszkodtak az elszigeteltséghez. Ehelyett Chamois népe kötélpálya építését kérte, hogy az helyettesítse a régi és kanyargós öszvérpályát. Utóbbi régóta az egyetlen út volt a hegyoldalban felfelé és lefelé is. A völgyben található legközelebbi Buisson faluba húzott kötélpályával Chamois történetében először összeköttetést kapott Olaszország úthálózatához, anélkül, hogy maga a település autóval megközelíthetővé vált volna.

Az első kötélpálya kicsi volt, de lehetővé tette az emberek számára, hogy gyorsan mozogjanak fel és le a hegyről. A kötélpálya 700 méteres emelkedője mindössze néhány percet vett igénybe. 2001-ben debütált egy korszerűbb kötélpálya, amely már több utast szállíthat nagyobb kényelemben.

Bár az alatta lévő völgybe való ingázás sokkal egyszerűbbé vált, Chamois továbbra is zsugorodik. A lakosság létszáma, amely egykor körülbelül 350 volt, mára 100 lakos körül mozog. Lakói azonban továbbra is határozottak, és kihasználják a város kis méretét és körülményeit, hogy olyan fenntarthatósági projektekkel kísérletezzenek, mint a megújuló energiarendszerek.

Chamois ma egyike azon 19 „alpesi gyöngyszem” falucskának, amely Ausztria, Németország, Olaszország, Szlovénia és Svájc hegyvidékén fekszik. Ezek a népszerű üdülővárosok és kevésbé ismert falvak csoportot hoztak létre a környezeti fenntarthatóság iránti elkötelezettség mentén, beleértve az éghajlatbarát közlekedési lehetőségeket.

És bár elszigetelt, Chamois továbbra is vonzza a nyugodt pihenésre vágyókat, vagy éppen azokat, akiket érdekel egy Matterhorn-kilátás és szabadtéri programok. Nyáron a kerékpárosok és a túrázók nyugodt tempóban fedezik fel a környéket; télen a síelők csúsznak 16 kilométernyi lejtőn és pályán kívüli útvonalon Chamois szerény síközpontjában.

Az a néhány perc, amely elválasztja a Chamoist az alatta lévő völgytől, elegendő ahhoz, hogy megvédje a modern élet sebességétől is. Olaszország autó nélküli városában az élet emberi tempóban folyik, és az alpesi kilátást mérföldeken át nem zavarja meg semmi.

VIDEO Jobb ember vagy, mint hinnéd, ha ez az 5 dolog jellemző rád

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!