Kakiló farönk? A legbizarrabb karácsonyi szokások a nagyvilágból

Kakiló farönk? A legbizarrabb karácsonyi szokások a nagyvilágból

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / Kakiló farönk? A legbizarrabb karácsonyi szokások a nagyvilágból

Ezerféle különböző ünnepi szokás létezik a világon, amelyeknek egy részéről még egészen biztosan sohasem hallottunk. Ha már az idei karácsony egy kicsit más, mint a többi, szórakoztassuk magunkat azzal, hogy megismerünk néhányat más országok hagyományaiból.

Karácsonyi farönk Katalóniából

Spanyolország északi részén nem csak a beszélt nyelv, hanem a szokások is kicsit mások, mint az ország, vagy mint a világ bármely más részén. Errefelé december 8-án egy farönk kerül az otthonokba, amit Tiónak neveznek és gondosan feldíszítenek. A nagyon régi hagyomány szerint a gyerekek karácsony napjáig minden nap megetetik Caga Tiót (ami szó szerint kakiló farönköt jelent). December 24-én pedig énekelnek neki, megütögetik egy bottal és bezsebelik az ajándékokat, amit a Tió „kakilt”. Így, hogy most halljuk először, egészen bizarrul hangzik, de valójában nem sokkal furcsább, mint az, hogy a nyúl tojja az ajándékokat húsvétkor. 

 

Mexikói ünnepsorozat

Mexikóban általában minden ünnepnek, így a karácsonynak is megadják a módját, amely majdnem egy hónapig tartó ünnepléssorozatból áll, december 12-től január 6-ig. Karácsony előtt 9 nappal – ami Szűz Mária terhességének 9 hónapját szimbolizálja – kezdődik a Posada. Ekkoro a nálunk ismert betlehemezéshez hasonló módon elevenítik fel a szent család menedékkeresésének történetét. A hagyományt december 16-án kezdik, immár többszáz éve, ilyenkor a házakat faágakkal, mohával és lampionokkal díszítik, hogy teljes legyen a fesztiválhangulat. A gyerekek gyertyával kísérik a menedéket kereső családot az utcákon és végig járják a környék házait. Mikor végre célba érnek, Szenteste az éjféli mise után tűzijátékkal teszik felejthetetlenné az ünnepet. 

 

VIDEO Íme a 10 legolcsóbb szobanövény, amit imádni fogsz

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Oldalak: 1 2 3

»