Koronavírus: Jobban bírnak a vírussal az országok, amiket nők vezetnek?

Koronavírus: Jobban bírnak a vírussal az országok, amiket nők vezetnek?

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / Koronavírus: Jobban bírnak a vírussal az országok, amiket nők vezetnek?

A mostani helyzet olyan, amivel emberemlékezet óta nem kellett megbirkóznia a legtöbb országnak, így nincs is bevált recept az ismeretlen vírus leküzdésére. Mindenki a saját legjobb belátása szerint cselekszik, a Forbes magazin azonban összeállított egy cikket arról, hogy szerepelnek az erőt próbáló helyzetben a női vezetők – hiszen korábban, háborúk, vagy történelmi járványok idején ők még nem igazán lehettek vezető pozícióban. A történelem során talán először látjuk, hogyan kezelik a nők a krízishelyzetet, és a Forbes szerint remekül teljesítenek.

Németország: őszinteség és bizalom

Angela Merkel, a német kancellár már a járvány elején kiállt, és nyugodtan elmondta honfitársainak, hogy ez egy súlyos probléma, amely a lakosság 70%-át érinteni fogja.

„Komoly dolog, vegyék is komolyan”

– mondta.

Mivel ő így tett, így tettek a németek is, akik azonnal megkezdték a tesztelést is. Németország átugrotta a tagadás, a harag és az alkudozás szakaszait, amelyeket másutt látunk. Az országban a fertőzöttek aránya messze elmarad az európai szomszédaktól, és vannak jelek, hogy viszonylag hamarosan megkezdhetik a korlátozások lazítását is.

Tajvan: gyorsaság és határozottság

A járványra az elsők és leggyorsabban reagálók között ott volt Tajvan elnőke, Tsai Ing-wen is. Januárban, az új betegség első jeleire 124 intézkedést vezetett be a terjedés megakadályozására anélkül, hogy a más helyeken bevezetett lezárásokat kellett volna elrendelnie.

Most 10 millió arcmaszkot küld az Egyesült Államokba és Európába.

A CNN „a világ legjobbjai” között említette Tsai járványügyi politikáját és intézkedéseit, az ország, úgy tűnik, kontroll alatt tartja a vírust, és eddig mindösszesen 6 embert veszítettek el a betegségben.

Új-Zéland: világos elvárások és szigor

Jacinda Ardern Új-Zélandon már a járvány korai szakaszában elrendelte a lezárást, és kristálytisztán tudtára adta az embereknek, hogy maximális fegyelmezettségre és óvatosságra van szüksé, és azt is, hogy miért.

Meglepően korán küldték karanténba az Új-Zélandra érkező embereket, már akkor is, amikor az országban még mindösszesen 6 megbetegedésről tudtak, és hamarosan teljesen meg is tiltották a külföldiek beutazását az országba.

A világos elvárások és a határozottság úgy tűnik, megmentik Új-Zélandot a viharból. Április közepéig mindössze négy halálos áldozatot regisztráltak, és míg más országok a korlátozások megszüntetéséről vagy enyhítéséről beszélnek, Ardern kiegészíti azokat, minden visszatérő új-zélandit karanténba helyezve14 napig.

Ale_Mi/depositphotos.com

Izland és Finnország: tudomány és technológia

Izland Katrín Jakobsdóttir miniszterelnök vezetése alatt ingyenes koronavírus-tesztet kínál minden polgára számára, és kulcsfontosságú esettanulmányává válik a Covid-19 valódi elterjedtsége és halálozási aránya tekintetében. A legtöbb országban csak az aktív tünetekkel rendelkező személyek tesztelésére van lehetőség. Izlandban minden egyes lakoséra.

Lakosságának arányában az ország már ötször annyi ember szűrését végezte, mint Dél-Korea, és átfogó nyomkövető rendszert hozott létre, amelynek következtében nem kellett például bezárni az iskolákat sem.

Sanna Marin lett a világ legfiatalabb államfője, amikor tavaly decemberben megválasztották Finnországban. Egy ezredfordulós vezetőre volt szüksége ahhoz, hogy a szociális média eszközei kulcsfontosságú szerepet játszhassanak a koronavírus-krízis leküzdésében.

Felismerve, hogy nem mindenki olvassa a sajtót, a fiatal elnök minden influenszert arra kért fel, hogy terjesszék a hiteles információkat, ezzel minden korosztályt megszólítva, és mindenkit bevonva a vírus elleni küzdelembe.

Norvégia: egy csepp figyelem

A norvég miniszterelnöknek, Erna Solbergnek az volt az egyik innovatív ötlete, hogy a televízión keresztül közvetlenül szólt az országban élő gyermekekhez. Az ötlet arra a rövid, háromperces sajtótájékoztatóra épült, amelyet Mette Frederiksen dán miniszterelnök pár nappal korábban tartott. Solberg külön sajtótájékoztatót tartott, ahonnan a felnőttek „ki voltak tiltva”.

Válaszolt a kérdésekre, amelyeket a gyerekek országszerte feltettek neki, és időt szánt arra is, hogy elmagyarázza, miért van rendben, ha félünk.

A nemzetközi sajtó az ötlet eredetiségét és nyíltságát lélegzetelállítónak nevezte, az apró gesztus pedig egyértelműen hozzájárult az országban uralkodó hangulat javulásához.

Forrás

VIDEO Így készíts pár perc alatt merész, füstös szemsminket

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!