Koronavírus: Jobban bírnak a vírussal az országok, amiket nők vezetnek?

Koronavírus: Jobban bírnak a vírussal az országok, amiket nők vezetnek?

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / Koronavírus: Jobban bírnak a vírussal az országok, amiket nők vezetnek?

A mostani helyzet olyan, amivel emberemlékezet óta nem kellett megbirkóznia a legtöbb országnak, így nincs is bevált recept az ismeretlen vírus leküzdésére. Mindenki a saját legjobb belátása szerint cselekszik, a Forbes magazin azonban összeállított egy cikket arról, hogy szerepelnek az erőt próbáló helyzetben a női vezetők – hiszen korábban, háborúk, vagy történelmi járványok idején ők még nem igazán lehettek vezető pozícióban. A történelem során talán először látjuk, hogyan kezelik a nők a krízishelyzetet, és a Forbes szerint remekül teljesítenek.

Németország: őszinteség és bizalom

Angela Merkel, a német kancellár már a járvány elején kiállt, és nyugodtan elmondta honfitársainak, hogy ez egy súlyos probléma, amely a lakosság 70%-át érinteni fogja.

„Komoly dolog, vegyék is komolyan”

– mondta.

Mivel ő így tett, így tettek a németek is, akik azonnal megkezdték a tesztelést is. Németország átugrotta a tagadás, a harag és az alkudozás szakaszait, amelyeket másutt látunk. Az országban a fertőzöttek aránya messze elmarad az európai szomszédaktól, és vannak jelek, hogy viszonylag hamarosan megkezdhetik a korlátozások lazítását is.

Tajvan: gyorsaság és határozottság

A járványra az elsők és leggyorsabban reagálók között ott volt Tajvan elnőke, Tsai Ing-wen is. Januárban, az új betegség első jeleire 124 intézkedést vezetett be a terjedés megakadályozására anélkül, hogy a más helyeken bevezetett lezárásokat kellett volna elrendelnie.

Most 10 millió arcmaszkot küld az Egyesült Államokba és Európába.

A CNN „a világ legjobbjai” között említette Tsai járványügyi politikáját és intézkedéseit, az ország, úgy tűnik, kontroll alatt tartja a vírust, és eddig mindösszesen 6 embert veszítettek el a betegségben.

Új-Zéland: világos elvárások és szigor

Jacinda Ardern Új-Zélandon már a járvány korai szakaszában elrendelte a lezárást, és kristálytisztán tudtára adta az embereknek, hogy maximális fegyelmezettségre és óvatosságra van szüksé, és azt is, hogy miért.

Meglepően korán küldték karanténba az Új-Zélandra érkező embereket, már akkor is, amikor az országban még mindösszesen 6 megbetegedésről tudtak, és hamarosan teljesen meg is tiltották a külföldiek beutazását az országba.

A világos elvárások és a határozottság úgy tűnik, megmentik Új-Zélandot a viharból. Április közepéig mindössze négy halálos áldozatot regisztráltak, és míg más országok a korlátozások megszüntetéséről vagy enyhítéséről beszélnek, Ardern kiegészíti azokat, minden visszatérő új-zélandit karanténba helyezve14 napig.

Ale_Mi/depositphotos.com

Izland és Finnország: tudomány és technológia

Izland Katrín Jakobsdóttir miniszterelnök vezetése alatt ingyenes koronavírus-tesztet kínál minden polgára számára, és kulcsfontosságú esettanulmányává válik a Covid-19 valódi elterjedtsége és halálozási aránya tekintetében. A legtöbb országban csak az aktív tünetekkel rendelkező személyek tesztelésére van lehetőség. Izlandban minden egyes lakoséra.

Lakosságának arányában az ország már ötször annyi ember szűrését végezte, mint Dél-Korea, és átfogó nyomkövető rendszert hozott létre, amelynek következtében nem kellett például bezárni az iskolákat sem.

Sanna Marin lett a világ legfiatalabb államfője, amikor tavaly decemberben megválasztották Finnországban. Egy ezredfordulós vezetőre volt szüksége ahhoz, hogy a szociális média eszközei kulcsfontosságú szerepet játszhassanak a koronavírus-krízis leküzdésében.

Felismerve, hogy nem mindenki olvassa a sajtót, a fiatal elnök minden influenszert arra kért fel, hogy terjesszék a hiteles információkat, ezzel minden korosztályt megszólítva, és mindenkit bevonva a vírus elleni küzdelembe.

Norvégia: egy csepp figyelem

A norvég miniszterelnöknek, Erna Solbergnek az volt az egyik innovatív ötlete, hogy a televízión keresztül közvetlenül szólt az országban élő gyermekekhez. Az ötlet arra a rövid, háromperces sajtótájékoztatóra épült, amelyet Mette Frederiksen dán miniszterelnök pár nappal korábban tartott. Solberg külön sajtótájékoztatót tartott, ahonnan a felnőttek „ki voltak tiltva”.

Válaszolt a kérdésekre, amelyeket a gyerekek országszerte feltettek neki, és időt szánt arra is, hogy elmagyarázza, miért van rendben, ha félünk.

A nemzetközi sajtó az ötlet eredetiségét és nyíltságát lélegzetelállítónak nevezte, az apró gesztus pedig egyértelműen hozzájárult az országban uralkodó hangulat javulásához.

Forrás

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást