A 8 legszebb futónövény, ami szereti a magyar klímát

A 8 legszebb futónövény, ami szereti a magyar klímát

Címlap / Otthon / A 8 legszebb futónövény, ami szereti a magyar klímát

A legtöbb kertes házban ott a helye a futónövényeknek – ugyan nem mindenhol van szükség a takaró funkciójukra, a bujaság, amit közvetítenek, minden udvarról nélkülözhetetlen. A legtöbb futónövény gyorsan nő, kellemes árnyékot vet, sok közülük otthont ad a kertben sürgölődő élőlényeknek, valamint többségük gyönyörű virágokkal is megörvendeztet minket. De melyek a legszebbek közülük?

Futórózsa

Ha romantikus hangulatra vágysz a kertedben, akkor aligha tudod megkerülni a rózsákat – ha pedig még ezt a hatást is fokoznád, akkor a pergolákra futatott rózsák mellett kell voksolnod.

A futórózsa egy évben akár többször is virágozhat, de a magas virághozamon túl a különleges, bódító aroma az, amivel ezek a növények elkápráztatják az embereket. A futórózsák három méter magasra is fel tudnak futni, így a kisebb kertkapukon túl arra is alkalmasak, hogy falakat boríts be a segítségükkel.

Futólonc

A futólonc nem csupán takarásra alkalmas, hiszen markáns illatának köszönhetően a kert központi szereplője lehet. Csak úgy vonzza a tüsténkedő rovarokat és bogarakat, így a futólonc akkor is jó választás, ha szeretnéd valamivel segíteni a méhek munkáját.

Nagyon látványosak, ahogy a trombita alakú virágok alálógnak a falakról, támasztékokról, de a futólonc nem kizárólag felfelé terjed: akár talajtakaró növényként is bevethető.

Vadszőlő

A vadszőlőnek sok helyen rossz a híre, ugyanis bizonyos fajtái valóban nagyon ragaszkodnak környezetükhöz – ezeket nehéz nyomtalanul eltávolítani, tapadókorongjaik nyoma ott marad a falakon, pergolákon.

Azonban a vadszőlőnek is akadnak olyan változatai, amik esetében nem kell tartani a későbbi problémáktól.

Viszont, ha nem szeretnéd később sem eltávolítani a növényt, akkor elég csak a levélformákra és színekre hagyatkoznod: a vadszőlő ugyanis könnyen gondozható, igénytelen és a metszést, alakítást is nagyon jól tolerálja. 

Trombitafolyondár

A trombitafolyondár remek választás számodra akkor, ha imádod a tölcséres virágokat, illetve nem okoz számodra gondot egy növény erőteljes terjeszkedése. A trombitafolyondár nagyon erősen kapaszkodik és hihetetlenül gyorsan nő.

Veszélyt jelenthet a kevésbé tartós, esetleg romos, omladozó vakolatra, falakra sőt, még a tetőt is képes megbontani. Ha azonban biztos alapot tudsz számára biztosítani, illetve rendszeresen ügyelsz a visszametszésre, akkor az egyik legszebb és legigénytelenebb futónövény kerülhet a birtokodba.

Lilaakác

A bámulatos lilaakác megannyi szívet megdobogtatott már – nem ok nélkül! A látványos, hosszan alálógó és illatozó virágzatok egyenesen vonzzák a tekintetet, a méretes levelek pedig az árnyékról gondoskodnak a forróságban.

A lilaakác nagyon gyorsan nő, törzsesre is nevelhető, így pedig nem bokor, vagy egyszerű futónövény, hanem fa látszatát fogja kelteni. Rendszeres metszéssel és erős támasztékkal kell nevelgetni, irányítgatni, de a gondozása ki is merül ennyiben.

VIDEO Így viseled az egyedüllétet, csillagjegyed szerint

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Oldalak: 1 2

»