A 8 legszebb futónövény, ami szereti a magyar klímát

A 8 legszebb futónövény, ami szereti a magyar klímát

Címlap / Otthon / A 8 legszebb futónövény, ami szereti a magyar klímát

Futórózsa

Ha romantikus hangulatra vágysz a kertedben, akkor aligha tudod megkerülni a rózsákat – ha pedig még ezt a hatást is fokoznád, akkor a pergolákra futatott rózsák mellett kell voksolnod.

A futórózsa egy évben akár többször is virágozhat, de a magas virághozamon túl a különleges, bódító aroma az, amivel ezek a növények elkápráztatják az embereket. A futórózsák három méter magasra is fel tudnak futni, így a kisebb kertkapukon túl arra is alkalmasak, hogy falakat boríts be a segítségükkel.

Futólonc

A futólonc nem csupán takarásra alkalmas, hiszen markáns illatának köszönhetően a kert központi szereplője lehet. Csak úgy vonzza a tüsténkedő rovarokat és bogarakat, így a futólonc akkor is jó választás, ha szeretnéd valamivel segíteni a méhek munkáját.

Nagyon látványosak, ahogy a trombita alakú virágok alálógnak a falakról, támasztékokról, de a futólonc nem kizárólag felfelé terjed: akár talajtakaró növényként is bevethető.

Vadszőlő

A vadszőlőnek sok helyen rossz a híre, ugyanis bizonyos fajtái valóban nagyon ragaszkodnak környezetükhöz – ezeket nehéz nyomtalanul eltávolítani, tapadókorongjaik nyoma ott marad a falakon, pergolákon.

Azonban a vadszőlőnek is akadnak olyan változatai, amik esetében nem kell tartani a későbbi problémáktól. Viszont, ha nem szeretnéd később sem eltávolítani a növényt, akkor elég csak a levélformákra és színekre hagyatkoznod: a vadszőlő ugyanis könnyen gondozható, igénytelen és a metszést, alakítást is nagyon jól tolerálja. 

Trombitafolyondár

A trombitafolyondár remek választás számodra akkor, ha imádod a tölcséres virágokat, illetve nem okoz számodra gondot egy növény erőteljes terjeszkedése. A trombitafolyondár nagyon erősen kapaszkodik és hihetetlenül gyorsan nő.

Veszélyt jelenthet a kevésbé tartós, esetleg romos, omladozó vakolatra, falakra sőt, még a tetőt is képes megbontani. Ha azonban biztos alapot tudsz számára biztosítani, illetve rendszeresen ügyelsz a visszametszésre, akkor az egyik legszebb és legigénytelenebb futónövény kerülhet a birtokodba.

Lilaakác

A bámulatos lilaakác megannyi szívet megdobogtatott már – nem ok nélkül! A látványos, hosszan alálógó és illatozó virágzatok egyenesen vonzzák a tekintetet, a méretes levelek pedig az árnyékról gondoskodnak a forróságban.

A lilaakác nagyon gyorsan nő, törzsesre is nevelhető, így pedig nem bokor, vagy egyszerű futónövény, hanem fa látszatát fogja kelteni. Rendszeres metszéssel és erős támasztékkal kell nevelgetni, irányítgatni, de a gondozása ki is merül ennyiben.

Klemátisz

Megannyi fajtája ismeretes a klemátisznak is, ennek a közkedvelt, változatos színű, méretű és formájú virágokkal rendelkező növénynek. Bár nem növekszik annyira gyorsan, mint pl. a trombitafolyondár, és ennek megfelelően a takaró ereje sem olyan jelentős, nagyon hosszú ideig virágzik, így kifejezetten sokáig díszíti a környezetét. A növény könnyed, nincs nagy súlya, így kevésbé erős kerítésekre, pergolákra is egyszerűen felfuttatható.

Kúszó hortenzia

Ugyan nem annyira ismert, mint korábban említett társai, a kúszó hortenzia egy nagyon igénytelen növény. Dús virágzata, kellemes illata és sűrűn növő levelei teszik igazán vonzóvá. Nem veszélyes a pergolákra, falakra, ugyanis nem annyira ragaszkodó és erőteljes kúszónövény. Nem válogatós a talajt illetően, jól érzi magát félárnyékos és napos helyen is, ráadásul a vízigénye is átlagosnak tekinthető. 

Borostyán

A borostyán legnagyobb előnye a többi futónövénnyel szemben az, hogy örökzöld – sokaknak lényeges szempont, hogy a felfuttatásra szánt terület télen és nyáron egyformán fedés alá kerüljön. Nos, ebben az esetben az egyik legjobb választás kétségtelenül a borostyán, illetve valamilyen alfaja.

Igazán szépen akkor tud nőni, ha félárnyékos, árnyékos helyen fejlődhet, ezzel pedig igazi rést tölt be a növények között, hiszen sok futónövény éppen a napos helyet igényli. A tévhitekkel ellentétben a borostyán nem okoz problémát akkor sem, ha falra futtatod, viszont az eltávolításnál mindig óvatosan kell leválasztani a felületről.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást