6 izgalmas inspiráció, amire a zsalutéglát használhatod

6 izgalmas inspiráció, amire a zsalutéglát használhatod

Címlap / Otthon / Kert és terasz / 6 izgalmas inspiráció, amire a zsalutéglát használhatod

A zsalutégla egy univerzális, valóban sokoldalú alapanyag, amit messze nem csak az építkezések alkalmával használhatsz. Kíváncsi vagy rá, milyen ötletes bútorok, kerti elemek készülhetnek a segítségével?

Emelt szegély vagy ágyás

A zsalutégla tökéletes ahhoz, hogy emelt ágyást készíts a kertedben, amit aztán növények termesztésére, és persze dekoráció gyanánt egyaránt használhatsz.

Teljesen szabályos kiskertet is összeállíthatsz, azaz a téglákat sorban, egymás mellé teheted, de ahogy ezen a példán láthatod, néhány tégla elfordításával jóval különlegesebbé varázsolhatod az összhatást.

A kifelé fordított téglákba szintén ültethetsz, pl. fűszernövényeket, cserepes virágokat (hiszen a cserepet is könnyen elrejtheted).

Ugyancsak kiváló megoldás, ha kerítés, vagy fal mellé készíted az ágyást, hiszen az így betölti a szegély szerepét, ráadásul a téglák számán is spórolhatsz.

Modern sziklakert

Néhány maradék tégla segítségével bármilyen unalmas sarkot feldobhatsz, és akár ilyen látványos, modern sziklakertet is készíthetsz.

Ennél a megoldásnál azt láthatod, amit a korábbi példánál is megfigyelhettél már, csupán itt az egész kertet a felfordított téglákra alapozták.

Persze bármilyen formát megépíthetsz, készíthetsz pl. lépcsős elrendezést, és nem muszáj mindenképpen a sarokba állítanod a sziklakertet.

A méret ugyancsak univerzális: egy-két zsalutéglából éppúgy ötletes dekorációk készülhetnek, mint egy komplett halomból. Tényleg csak a fantáziád szabhat határt!

Újragondolt kerítés

A kert dísze lehet egy ilyen megoldás főleg, ha a kerítés önmagában meglehetősen zord és mogorva lenne.

Itt megfigyelheted, hogy a téglákat nem csak kifelé lehet fordítani, hanem az oldalukra is teheted őket – így új felületek és lehetőségek nyílnak meg számodra.

Ezekbe a résekbe állíthatsz cserepes növényeket, amik szépen lelógnak, vagy akár mécseseket tehetsz, amik este csodás fénybe borítják a kertet.

Fontos, hogy nem kell – és nem is feltétlenül jó ötlet – minden egyes nyílást megtömnöd valamivel, mert zsúfolt hatást kelthet, ami nem nyújt éppen pihentető látványt egy olyan kellemes helyen, mint amilyen a hátsó udvar.

Sarokülő vagy pad

Jöhetnek a bútorok! Bizony erre is jók a zsalutéglák sőt, egyenesen imádni valóak. Nem utolsó szempont, hogy meglehetősen olcsón megúszható segítségükkel a kinti garnitúra.

Bár maguk a pallók, falécek nem minden esetben kedvezőek (főleg nem a kezelt, egyedi méretre gyártottak), de itt is kifoghatsz pénztárcabarát darabokat.

Mindesetre, ahogy a képen láthatod, néhány tégla és léc segítségével tökéletes sarokülőt készíthetsz még egy apró teraszra is.

Itt szintén alkalmazhatod a fordított téglákat annak érdekében, hogy a növényeknek is legyen helyük. Néhány párna, és már élvezhetitek is a friss levegőt!

Kerti bútor

Amint említettük, a faanyag nem minden esetben olcsó, és nem is mindenki kedveli. Te is ebben a cipőben jársz? Íme, a megoldás!

Önmagukban a téglákat szintén felhasználhatod a célra, ám ekkor több pénzt célszerű szánnod a pihe puha párnákra és takarókra annak érdekében, hogy valóban kényelmes garnitúrára tehess szert.

Ha még tovább turbóznád ezt a lehetőséget, lefestheted a téglákat, így senkinek sem fog feltűnni, hogy mennyire egyszerű és olcsó volt összedobni ezt a könnyen variálható, és teljesen egyedi bútort.

Bár úgy tűnhet, a téglák csak egymásra vannak halmozva, a biztonság érdekében nem árt őket rögzíteni (legalább részben). Ugyan masszívak, de ennek hiányában összecsúszhatnak.

Rusztikus bútor

Végül, de nem utolsó sorban meg kell említenünk, hogy a zsalutéglákat a lakáson belül is felhasználhatod.

Ugyan sokak számára egy ilyen építmény nem igazi bútor, a rusztikusság és a beton kifejezetten trendinek számít – akárcsak a szürke. Persze bármilyen formában felhasználhatod a zsalutéglákat odabenn.

A már említett fordított változatokat bevetheted polcként, virágtartóként, de akár éjjeli szekrény, ajtó nélküli komód is készülhet a segítségükkel.

Természetesen a téglákat méretre lehet szabni, akár felezheted, harmadolhatod is őket. Így talán nem tűnnek olyan ormótlannak, és könnyebb megbarátkozni velük a lakáson belül.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást