Életmód / Lélek

5 ténymegállapítás, ami segít bízni magadban, ha padlón az önbizalmad

5 ténymegállapítás, ami segít bízni magadban, ha padlón az önbizalmad

Ha menekülünk előle, csak még inkább ránk talál és sokszor még nagyobb sérüléssel, csalódással jövünk ki a helyzetekből. De ez a sok csalódás mind-mind tanít nekünk valamit és nemcsak azt, hogy több tapasztalatunk legyen az életben. Ha figyelünk, minden ilyen helyzetben tanulunk valamit magunkról is. És tudod mire jó még?

Miután kilábaltunk belőle, hatalmas erőt meríthetünk önmagunkból. Mert ezek a helyzetek biztosítanak arról, hogy bármire képesek vagyunk és mindenből felállunk, ha arra van szükség.

Hatalmas erő lakozik mindannyiunkban, csak emlékeztetnünk kell magunkat rá a legnehezebb helyzetekben is. 

Sok olyan szituáció lehet, ami épp elbizonytalanít minket önmagunkban: egy kritika, egy sikertelen próbálkozás, a külső támogatás hiánya, de az is lehet, hogy egyszerűen csak egy rosszabb időszakban vagyunk. A fontos, hogy már elsőre is felmérjük, a negatív érzések is helyénvalók, ne féljünk tőlük! Ha jönnek, fogalmazzuk meg őket, éljük meg és utána próbáljunk meg tenni ellenük. Annyi okunk van, hogy bízzunk önmagunkban!

Különleges vagy

Minden ott kezdődik, hogy megpróbáljuk megismerni önmagunkat. Végül is magunkkal fogunk a legtöbb időt tölteni itt a Földön. Érdemes felmérni, megtudni, milyenek is vagyunk valójában és pontosan mire is vágyunk – persze mindezt őszintén, társadalmi nyomás, megfelelés nélkül.

Mindenkiben vannak szerethető, különleges dolgok, de ha önmagunknak ezeket nem tárjuk fel, lehet, hogy soha nem is vesszük észre őket. Abban a pillanatban viszont, hogy felmértük a bennünk rejlő lehetőségeket, nemcsak őszinte, önazonos életet élhetünk, hanem építhetünk az erősségeinkre is. Ez pedig olyan erő, amit senki nem vehet el tőlünk.

A kritika csak egy vélemény

Nagyon fontos megtanulni jól kezelni a kritikát és tudni, kitől fogadjuk be. Számtalan építő jellegű hozzászólással találkozhatunk az életünk során, de nem biztos, hogy tényleg mindegyikkel dolgunk van. Bizonyos mondatok származhatnak a másik ember irigységéből, kisebbségi érzéséből, rosszindulatából, támadásból vagy szimplán csak abból, hogy nem jól méri fel a körülményeinket.

Mindent, amit kapunk, kezeljünk fenntartással. Gondoljuk át: amit hallottunk, valóban igaz ránk? Ha valóban jogos a meglátás, találjuk ki, hogyan tudunk változtatni magunkon.

És tényleg mindig mérjük fel azt is, kitől kaptuk a kritikát. Érdemes a szavára adni? Ő hogyan él? 

AnastasiyaPavlova/unsplash.com

Bármikor újra tudod kezdeni

A csalódást felfoghatjuk egyfajta tanítónak is, hiszen ennek köszönhetően leszünk egyre erősebbek. Ez segít hozzá ahhoz is, hogy a következő hasonló helyzetben már jobban reagáljunk, mint ahogyan azt korábban tettük. Tehát nem kell az életünk nehézségeit hatalmas katasztrófaként aposztrofálni. A csalódás után felállunk és újra tudjuk kezdeni, mert a kitartó munka mindig eredményt hoz.

A pozitív attitűd tényleg csodákra képes

A negatív gondolatok nem visznek előrébb, inkább belehajszolnak egy sötét spirálba, amiből aztán nagyon nehéz kikecmeregni. Sokan azt mondják, a pozitív gondolkodás csak szemfényvesztés, pedig bizonyítottan boldogabbak és sikeresebbek azok az emberek, akik így gondolkoznak.

„A hozzáállás egy egyszerű dolog, de amit tesz, az megváltoztatja a helyzetet.”

– Winston Chruchill

Ha hiszel és bízol, sokkal előbb meglátod azokat a kiskapukat és lehetőségeket az életben, amelyek aztán hozzásegítenek a sikerhez. Negatív hozzáállással észre se veszed őket. 

A félelem nem állíthat meg 

Az ismeretlen és a bizonytalanság félelemmel tölti el az embert, ez egyébként teljesen rendben van, hisz mindenki így reagál először. De gondoljunk csak bele hányszor volt olyan, hogy féltünk valamitől majd később, miután nekivágtunk, rájöttünk, hogy egyenesen pozitív változásokat hozott az életünkbe az ismeretlen!

A sikerhez kockázatot kell vállalni, de ha bízunk önmagunkban – ebben segíthet az önismeret is -, biztos, hogy át fogjuk ugrani azt a szakadékot. Sőt, lehet, hogy a szakadék nem is olyan nagy és mély, mint ahogy azt elsőre gondoltuk és a végén meglepődve tapasztaljuk: „Ennyi volt az egész? Ez tényleg ilyen egyszerű volt?” 

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást