Életmód / Lélek / Család

3 apróság, ami kisgyerekes anyukaként mindig segít, hogy jobban érezzem magamat a bőrömben

Hihetetlenül szerencsésnek tartom magam, amiért minden nap láthatom, ahogy cseperedik a lányunk, és nem győzök hálát adni érte, hogy éppen mi lettünk a szülei. De valószínűleg minden kisgyerekes szülő megérti, ha azt mondom, ezzel együtt is vannak olyan napok, amikor úgy érzem, felkelni sincs erőm, nemhogy negyvenharmadjára elmesélni az egérkés könyvet.

Gyereket nevelni minden szépségével együtt is kemény feladat, fizikailag a nem alvás, szellemileg az állandó felelősség és aggódás lehet kimerítő. Mindenki számára működő csodamódszerek persze nincsenek, és én hiszek abban is, hogy még ha az ember a leges-leghálásabb anya vagy apa, akkor is lehetnek egyszerűen rossz napjai, amikor nem jár éppen a felhők fölött. Időnként ez teljesen normális.

Eddigi tapasztalataim alapján azonban azt vettem észre, hogy sok nehezebb napon néha egy-egy apróság is segíteni tud, hogy megint rám találjon a jó hangulat, ezért úgy gondoltam, megosztom ezeket a tényleg nagyon egyszerű, de – nekem – sokszor életmentő tippeket, hátha legközelebb neked is segítenek kicsit, amikor úgy érzed, most értél az energiáid végére.

A szempillaspirálomtól új ember leszek

Tudom, hogy a smink nem mindenki számára egyformán fontos, illetve van, akinek egyáltalán nem az, és ez rendben is van. Én viszont speciel mindig is szerettem sminkelni, de egy ideje azt érzem, hogy nem igazán van értelme a dolognak, hiszen legfeljebb a lakás-játszótér-zöldséges Bermudájában mozgunk. Azt vettem azonban észre, hogy ha felteszek egy minimális sminket – és itt tényleg minimálra gondolok, egy kis korrektor a szemem alá, egy szemceruzával végigszántok a szemöldökömön és spirálozom a szempilláimat – akkor nem érzem úgy, hogy fölösleges időt és energiát pazaroltam a semmire, hiszen tényleg legfeljebb három percet álltam a tükör előtt, cserébe viszont újra Embernek érzem magam. Ismerek anyukát, aki csak egy vagány színű rúzst használ, és olyat is, aki full sminkben jön le a játszótérre.

Megdöbbentő, hogy ekkora ereje van egy szempillaspirálnak és az önbizalmam felvirágoztatása tényleg ilyen apróságokon múlik. És ami a legfontosabb: ilyenkor tényleg nem másokért, hanem magamért sminkelek.

Karolina Grabowska/kaboompics.com

Mozdulj érte!

Tudom, hogy nagyon sok szülőnek nagyon-nagyon nehéz megoldania, hogy egy kicsit egymaga lehessen, de ha mégis sikerül fél órát, vagy csak 20 percet elcsenni a napból, én mindenkit bátorítok, hogy ilyenkor próbáljon meg mozogni egy kicsit!

Olvastad már?  Milyen anya vagy? A csillagjegyed elárulja

Ha végképp nem megy, akkor persze ott vannak a babás tornaórák is, ahol általában remek társaság szokott összejönni, de nekem személy szerint sokkal jobban kisimítja az idegeimet, ha ilyenkor tényleg csak magammal foglalkozom.

Akár az is megoldás lehet, hogy sportcipőben várod haza apát az ajtóban, és úgy tervezed meg az útvonaladat, hogy a házatok elől induljon, és ott is érjen véget.

Így tényleg szó szerint csak egy fél órát vagy távol, viszont abban a fél órában csak magaddal foglalkozol, csak a légzésedre figyelsz, meg arra, hogy a lábaidat pakolgasd egymás után.

Garantálom, hogy akármilyen fáradt voltál is, sokkal kipihentebben és kisimultabban fogsz belépni az ajtón, mint ahogy elmentél!

Várnak az új kalandok!

Egy kisgyerek életében fontos a rutin, ez nem is lehet kérdés. A kialakult napirend mellett azonban egy felnőtt gyorsan úgy érezheti, hogy egy mókuskereket tapos. Valószínűleg ezért van, hogy ha nagyon fásultnak, fáradtnak érzem magam, segíteni szokott, ha egy kicsit változtatok a napi rutinunkon, és beiktatok valami újat. Nem kell semmi eget rengetőre gondolni, és a gyerek alvásrendjét sem kell persze ezért felborítani. Sokszor már az is elég, ha a megszokott játszótér helyett a második legközelebbi parkba megyünk, vagy a szokásos hazavezető úton teszünk egy kitérőt, és beülünk fagyizni.

Néha egészen meglepő, hogy milyen apróságokból is lehet programot csinálni, arról nem is beszélve, hogy mennyire izgalmas a gyerekünket egy új helyzetben, új dolgokat felfedezni látni.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást