Tetszetős trend 2023-ra: ezt tudja a szexuális wellness 

Tetszetős trend 2023-ra: ezt tudja a szexuális wellness 

Címlap / Szerelem / Szex / Tetszetős trend 2023-ra: ezt tudja a szexuális wellness 

A wellness az elmúlt években igazán nagy trend lett és talán azt gondoltad, már nem tartogathat újdonságot számunkra…

A wellness alapvetően a test és lélek egyensúlyát hívatott elérni, elsősorban megfelelő táplálkozással, életmóddal, ide értve az alvást, mozgást és a különféle, relaxációs technikákat.  Kevésbé ismert területe a wellnessnek az úgynevezett „mentális wellness”, aminek keretében olyan hobbit választunk magunknak, amely hozzájárul a fejlődésünkhöz, tanulásunkhoz. Létezik érzelmi wellness is, amely magában foglalja az érzelmeinkkel való, tudatos foglalkozást. Ilyen lehet a naplóírás, a meditáció, a szakemberekkel való beszélgetések, konzultációk is.

De mi a helyzet a szexuális jólétünkkel? 

Várható volt, hogy ez sem marad ki sokáig a sorból: a 2022-ben felbukkanó trend idén látszik kiteljesedni. A szexuális wellness talán azért nem került eddig kiemelésre, mert gyakorlatilag mindegyik wellness területhez besorolható egy kicsit. Magától értetődően ott a helye a testi kényeztetés világában, de kapcsolódik az érzelmi életünkhöz, és olyan téma, amiről sosem lehet eleget tudni – szóval, a mentális wellnesshez is kapcsolódik. 

A szexuális jólét azonban egy olyan különleges állapot, amely magában foglalja az izgalmat, a szenvedélyt, az örömöt. Ezek az érzések nem csak a hálószobában, hanem úgy általában, az élet minden területén éreztetik pozitív hatásaikat.

A szexuális wellness a szakértők szerint olyasvalami, ami során nem csak testünk szükségleteivel foglalkozunk: kapcsolódunk önmagunkhoz és a partnerünkhöz egyaránt. 

A wellness már eleve egy holisztikus megközelítése az emberi jólétnek, a szexuális wellness pedig még összetettebb kérdéssé teszi a témakört. Szexuális örömszerzésnek számít az önkielégítés is, ennek megfelelően a wellness része lehet. A lényege a wellnessnek pedig éppen az, hogy olyan (szexuális) döntéseket hozzunk, amelyek segítenek megvalósítani vágyainkat és hozzájárulnak általános szexuális egészségünkhöz, élvezetünkhöz.

HayDmitriy/depositphotos.com

A szexuális wellness-programok meghatározása nagyon egyéni lehet

Ezek alapján pedig érdemes feltenned magadnak a kérdést: „Nekem mit jelentene egy szexuális wellness-program?” A te elképzelésed nagyon különböző lehet más emberekéhez képest sőt, még attól is eltérhet, amit a partnered gondol róla. 

A szexuális wellness ugyanis jóval több egy romantikusabb légyottnál:

  • Ide tartozik a szexuális egészség alapvető fontossága. A nemi betegségek és a nem kívánt várandósság elkerülése, a szexuális higiénia, továbbá a keretek tisztázása, azaz annak megbeszélése, hogy miről szól az adott kapcsolat és meddig mehetnek el benne a felek szexuálisan.
  • Ezt követi a szexuális szabadság. Mindez magában foglalja a biztonságérzetet, a megfelelő, szexuális kommunikációt (pl. beleegyezés, kihátrálás), az egyenlőség érzését, valamint a méltányosságot, a testi integritást. 
  • A harmadik ponthoz a szexuális élvezet tartozik. Sokan leginkább ezen a területen igyekeznek fejlődni, ugyanis olyan témák csatlakoznak a harmadik ponthoz, mint a saját szexualitásunkkal való elégedettség, a szexuális önbecsülés, az orgazmus-készség, vagy éppen a felszabadultság érzése. 

Ezek a kategóriák – megfelelő működés mellett – együttesen képesek egy olyan szexuális jólétet biztosítani, amit már elnevezhetünk szexuális wellnessnek. 

Hogyan állítsd össze a saját programodat?

Ha a saját szexuális wellness programodat igyekszed felállítani, akkor az említett kérdést érdemes a pontok mentén végiggondolnod. Milyen a szexuális wellness számomra, ha a:

  • szexuális egészségemet,
  • a szexuális szabadságomat, 
  • a szexuális élvezetemet veszem figyelembe?

Ha összeírod magadnak, mely területeken érzed a változtatás szükségességét, máris sokkal könnyebb lesz megfelelő programot, vagy lehetőséget találnod arra vonatkozóan, hogy fejlődést érj el.

Fontos tudnod, hogy minden egyes pont erősíti, vagy éppen gyengíti a másikat, ezért a wellness keretében nem tudod ezeket a területeket különválasztani egymástól. Pl. ha azt érzed, hogy valami veszélyezteti a szexuális egészségedet, azzal értelemszerűen az élvezet minősége is romlani fog. De ugyanígy, ha nem vagy elégedett az orgazmus-készségeddel, akkor az hatást gyakorol nem csak a szexuális élvezetedre, hanem az szexuális szabadságodra (pl. egyenlőség érzése) és a szexuális egészségedre is. 

Sokan elfelejtik, hogy a szexuális élet fejlődéséhez valóban időt kell szánni a szexre. Idetartozik az ismeretek bővítése akár könyvek, oktató jellegű videók által, és persze az is, hogy alkalmat találunk a tényleges és felszabadult gyakorlásra. Nagyszerű tudni, hogy szerezhetsz örömöt másoknak, de ugyanilyen fontos tudnod, mi okoz örömöt neked. Ha legalább elképzelésed van, akkor az máris segítséget jelenthet, legyen szó egyéni időtöltésről, vagy valós együttlétről. 

A szexuális szükségleteink megismerése bonyolult feladat, mert nagyon sokan olyan társadalomban, vagy környezetben nőttünk fel, ahol arra tanítottak bennünket, hogy ne beszéljünk a szexuális életünkről – vagy, legalább ne legyenek vele kapcsolatosan túl nagy elvárásaink.

Pedig, ha a szexuális wellness keretében a jólétre összpontosítunk, akkor tiszteletben, biztonságban és kényelmesen érezhetjük magunkat az ágyban és pontosan olyan lehet a szexuális életünk, amilyenre mindig is vágytunk. Az pedig, hogy mindez egy valódi wellness program keretében adatik meg, vagy a jól bevált hálószobában, már igazán részletkérdés. 

VIDEO Így készíts pár perc alatt merész, füstös szemsminket

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!