A zöld szín pszichológiája – Hogyan hat az érzéseidre, kedvedre és viselkedésedre?

A zöld szín pszichológiája – Hogyan hat az érzéseidre, kedvedre és viselkedésedre?

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / A zöld szín pszichológiája – Hogyan hat az érzéseidre, kedvedre és viselkedésedre?

A világunk tele van színekkel, amelyek akarva, akaratlanul is hatnak ránk. Érdemes tudnunk bánni a színekkel, tudatában lenni annak, milyen színek között érezzük jól magunkat, és azokat használni a lakberendezésben, a munkahelyünkön, az öltözködésben stb. Az ügyes marketingesek rendkívül tudatosak a színválasztásnál: gyakran nem is a tudatos énünkhöz szólnak, hanem a tudatalattinkra próbálnak hatni, megmozgatva ott olyan rezgéseket, amelyekre nem is gondolnánk. Lássuk, milyen hatásokat érhetünk el a zöld színnel!

A természet színe

A zöld sokak számára a természetet jelenti, és azonnal a friss zöld fű, az erdők jelennek meg előttünk. Bizonyára ez is szerepet játszik abban, hogy a zöldet nyugtató, vidám, egészséges színnek tartjuk. Ha zöld környezetben vagyunk, biztonságban érezzük magunkat, mert a természettel hozzuk összefüggésbe.

Az emberi szem a zöld szín ezernyi árnyalatát képes érzékelni. A zöld a színskála közepén helyezkedik el, egyensúlyt teremt a hideg és a meleg színek között. A bizalom, a remény és a hit, a szerencse színe, harmóniára törekszik. Melegséget, vágyakat, aktivitást, életerőt, dinamizmust sugároz.

Szimbolikus jelentése

A zöld a tavasz, a frissesség, az újjászületés szimbóluma, a regenerálódás jele. A matt sötétzöld viszont a pénz színe, és emiatt a becsvágyra, kapzsiságra utal. A sárgás árnyalata sokakat a betegségre emlékeztet.

A zöld ugyanakkor a fiatalság, a remény, a boldogság, és ezzel egyidőben a változás, a féltékenység jelölője is. Vannak, akik a tapasztalatlanság és naivság jelképének tekintik. A kereszténységben a halhatatlanság, a feltámadás színe.

Ha szereted a zöldet, vidám, jó kisugárzásod van. Kedveled a kultúrát, a művészeteket, kíváncsi és érdeklődő természetű vagy. Jól érzed magad társaságban, de időnként egyedül is szeretsz lenni, elmélyedni a gondolataidban.

A gyógyító zöld

Egy erdei séta csodákra képes. A természetben található jótékony földenergiák elűzik a fáradtságot, csökkentik a kimerültséget, s a minket körülvevő élénkzöld szín hatására szinte újjászületünk. A zöld szín megnyugtatja a vért, és élénkíti az idegeket, serkenti a nyirokmirigyeket, fokozza az izom- és szövetgyarapodást, javítja a keringési rendszer működését. Segít epebántalmak esetén, és enyhíti a fejfájást. Jó méregtelenítő.

A zöld kitűnően használható megelőzésre is: ezzel kezelik az ízületi- és visszérgyulladást, a köhögést, a hörghurutot, a szembetegségeket, a szívproblémákat, az influenzát, a klausztrofóbiát, a depressziót, az érzelmi kötődésektől való félelmet.

A zöld szín élénkítő hatása javítja az immunrendszert. A színterápia kiegészítő gyógymódként még a rák ellen is használja.

A zöld megteremti az értelem és az érzelem egyensúlyát, segít elűzni a negatív érzelmeket, lehűti a kedélyeket, olyan környezetet teremt, amely gyógyítóan hat.

A zöld nemcsak a fizikai, de a lelki gyógyulásban is segít: új erőt ad, támogat bennünket a múlt lezárásában, a sérelmek megbocsátásában és a megújulásban. Enyhíti a depresszió és a szorongás tüneteit.

A zöld a lakberendezésben

A zöld nyugtató hatása miatt gyakran alkalmazzák várótermekben, munkahelyeken, ez segít kevésbé stresszessé, feszültté tenni a légkört. Egyensúlyt és harmóniát sugároz. A világosabb zöld energetizáló, endorfinnövelő is lehet.

A frissesség, a nyugalom, az egészség színe jól mutat a gyerekszobában, de a konyhában is ideális választás.

Ha nehezen alszunk el, a hálószobánk falát érdemes nem túl sötét zöldre festeni, sőt, akár zöld színű ágyneműhuzatot is választhatunk.

Nemcsak a falakat érdemes zöldre mázolni, a lakásban elhelyezett zöld növények is segítenek behozni a természetet, és jótékony, nyugtató hatással lehetnek ránk.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást