Utazás / Otthon

A világ 10 rendkívüli folyója

A természet soha nem szűnik meg lenyűgözni minket. Fedezd fel a világ talán legcsodásabb természetes folyóvizeit!

Amazonas, Dél-Amerika

Talán az Amazonas dönti meg a legtöbb rekordot a folyók közül: a legnagyobb (2,7 négyzetmérföld), legszélesebb (a végén 202 mérföld széles), az egyik leghosszabb a Nílus mellett (4000 mérföld) és a legmélyebb (300 méter mély egyes részein).
Úgy is nevezik, hogy az “óceán folyó”, mert az Atlanti-óceánba ömlő édesvíz mennyisége átlagosan mintegy 110 000 m³/s, az esős évszakban 184 000 m³/s; a világ óceánjaiba ömlő édesvíz mennyiségének egyötöde.

Cano Cristales, Dél-Amerika

Az Andok lábaitól eredő folyót úgy emlegetik, mint a “paradicsomból megszökött folyó”, tekintve, hogy a világ legszebb folyóvize. Ezt a szezonálisan virágzó algáknak köszönheti.
Teljes pompájában október végén és november elején van, amikor a vízszint megfelelő, vibráló vörös, narancs, sárga, zöld és kék színek lepik el.

Duna, Európa

1770 mérföld hosszúságával a Volga után Európa második leghosszabb folyója. Ellentétben a Volgával, amely csak Oroszország területén folyik, a Duna végigkígyózik Németországon, Ausztrián, Magyarországon, Horvátországon, Szerbián, Bulgárián, Ukrajnán és Románián, majd a Fekete-tengerbe ömlik.
Létfontosságú a közép és dél-kelet európai települések szempontjából, kastélyok és várak épültek körülötte, számos birodalom határa volt. Ma jelentős vízenergia forrás, és fontos a teherszállítás szempontjából is.

Gangesz, Dél-Ázsia

A hinduk szerint a Gangesz folyó a föld megnyilvánulása Ganga istennő felé, ezért szent folyónak tartják. A dél-Himalájától indul az 1560 mérföldes folyó, végigfolyik Kínán, Indián, Nepálon és Banglades előtt az Indiai-óceánba folyik.
A hinduk hisznek abban, hogy felszabadítja őket az élet és halál közti szakasztól – a lelkeket egyenesen a paradicsomba vezeti.

Jordán folyó, Délnyugat-Ázsia

A zsidó-keresztény világban a biblia és történelem epicentruma, ahol Jézus Krisztust János megkeresztelte, számos csoda színhelye, bibliai háborúk és csaták színtere. A folyó felső részét még ma is használják keresztelésekre.

Mississippi, Észak-Amerika

10 amerikai államon folyik végig, fontos navigációs útvonal, számos település központja, mivel az amerikai őslakosok a partján telepedtek le.
Ez a folyó tette az amerikai kultúrát halhatatlanná, itt játszódnak Huckleberry Finn kalandjai és innen ered a Mississippi Delta blúz zenéje.

Nílus, Afrika

A világ leghosszabb folyója 4132 mérföld hosszúságával. Északról ered, áthalad Ugandán és Egyiptomon, a kőkorszak életvonala volt és a mai napig is Egyiptom lakossága a partjain él.
Jelentős hajóforgalmi útvonal, a téli szeleknek köszönhetően a hajóknak csak vitorlára van szükségük a haladáshoz.

Neretva, Délkelet-Európa

A világ legnagyobb karsztfolyója köszönhetően a folyam körül levő karsztos domborzatnak. Itt barlangok, víznyelők, süllyedő patakok jöttek létre. 
Bosznián, Hercegovinán és Horvátországon keresztül folyik, a világ 10 legveszélyeztetettebb karszt ökoszisztémája közé tartozik. Hideg, friss vizét gátak és vízi erőművek tartják fenn. A világ legszebb folyói közé tartozik.

Rio Negro, Dél-Amerika

Az alig több mint 430 hajózható mérföldnyi folyó a világ legnagyobb fekete vizű folyója. A Kolumbia és Venezuela közti határ. 
Színe a sötét teáéhoz hasonlítható, mely a tannint kibocsátó vízinövényeknek köszönhető.  

Zambezi, Afrika

Afrika negyedik leghosszabb folyója, otthont ad a világ legszebb és legnagyobb vízeséseinek (Viktória vízesés).

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást