Párkapcsolat / Szerelem

Vihar vs. állóvíz – Jót tesznek-e a veszekedések a kapcsolatnak?

Vihar vs. állóvíz – Jót tesznek-e a veszekedések a kapcsolatnak?

Vannak párok, akik folyton veszekednek, míg mások csendes nyugalomban élik az életüket. Vajon melyik a követendő példa? Olvasóink írták meg a véleményüket!

Karola (35), idegenvezető

„Ha vihar, hát vihar. Nincs semmi bajom a veszekedésekkel, szelepként működnek többnyire, és a végén édes a kibékülés.

A folyamatosan fenntartott feszkó és ellentét, amikor a felek beássák magukat a lövészárkokba és állóháborúra rendezkednek be – na, ez nem kell, mert ez már csak egóháború. Ez rombol, nem teremt. Ha nincsenek veszekedések, akkor is van valami a mélyben.

Állóvíz? A mélyben örvények és áramlatok feszülnek egymásnak, ugyanaz történik, mint egy viharban, csak nem olyan látványos. A lényeg, hogy legyen eleje, közepe és vége.”

Zita (29), stylist

„Az állóvíz unalmas, és biztosan nem tart sehová sem! De a veszekedésekből is megárt a sok: hiszen különbség van aközött, hogy minden apróság miatt nekiesünk a másiknak, vagy tényleg komoly gondok miatt veszekszünk.

Vehemens vagyok, és sajnos gyakran kerülök konfliktusba, szóval azt tekintem nagy feladatnak, hogy csak az utóbbira szorítkozzak. Ezek jót tesznek a párkapcsolatnak!”

Magdi (33), óvónő

„Amióta összejöttem a párommal (lassan már 8 éve), szinte hetente veszekszünk. Volt idő, amikor azt gondoltam, hogy ennek nem lesz jó vége, és biztosan szakítunk, de aztán átfordult, és azt hiszem, hogy előrelendítik a kapcsolatunkat.

Ahelyett, hogy hetekig őrlődnénk egy problémán, egy délután alatt kiadjuk magunkból. És mivel egyikőnk sem haragtartó, könnyen meg is bocsátunk. Szerintem embere válogatja, hogy jó vagy nem a veszekedés, de nálunk mindenképpen hasznos!”

Zsófi (36), tanárnő

„Ha a veszekedés arról szól, hogy tiszteletlenül mindenfélét vágunk a másik fejéhez, akkor biztosan nincs szükség rá, mert ez nem erősíti meg a kapcsolatot, a tüskék úgyis megmaradnak.

Ha viszont arról szól, hogy két ember véleménye ütközik, és ezt hevesebben közlik a másikkal, akkor egy párkapcsolat elengedhetetlen része. Ennek hiányában ugyanis arról van szó, hogy az érdektelenség már teret nyert magának.”

Betti (22), tanuló

„Gyerekkoromban mindig megijedtem, ha a szüleim veszekedtek, és attól féltem, hogy elválnak. De, azóta is együtt vannak immár 32 éve!

Azt hiszem, egy párkapcsolatba sok minden kell, rengeteg összetevője van, és ilyen a vita vagy a veszekedés is.

Csak azt kell megtanulni, hogy próbáljunk meg emberként viselkedni a másikkal, és a veszekedés végeztével ne tartogassunk magunkban sérelmeket.”

Andi, 27, minőség ellenőr

„Mindig is hihetetlen módon kerültem a konfliktusokat.

Folyton visszatartottam magamban a feszültséget, és nem adtam ki, ez pedig szerintem még az egészségemre is károsan hatott.

Most ott tartok, hogy bár még mindig veszekedni, de szeretnék. Jelenleg nincs párkapcsolatom, de mire lesz, szeretném megtanulni, hogyan kell felvállalni egy ilyen helyzetet, mert a környezetemben azt látom, hogy szükség van rá!”

Te kivel értesz egyet?

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást