Otthon / Szórakozás

Vicces helyzetek egy szülői értekezleten

Vicces helyzetek egy szülői értekezleten

Egy felelősségteljes szülő egy tanévben legalább két szülői értekezleten részt vesz. Az elsőn és az utolsón. A szülők egy részének ez társadalmi esemény, a másik részének nyűg és agyhalál. Az első kategóriát onnan lehet megismerni, hogy fodrászoltat előtte, de minimum elkéredzkedik a munkából, hogy hajat tudjon mosni. A másik fele pedig beesik, kétségbeesett és fáradt, unott fejjel, csak úgy, füzet és toll nélkül, csapzottan.

Okok, indokok és a megjelenés

Igen, meg kell jelenni, valahogy úgy, hogy az amúgy ,,átok rossz” és motiválatlan gyerekünket meghazudtoljuk: a gyereknél a kamaszkor csak múló románc, a családnak igenis jó a pedigréje. Van, aki szeret szülőire járni, mert újból iskolapadba ülhet.

Végre nem kell felnőttnek lennie, mindent kigondol a tanerő helyette… miközben ő, az idő nagy részében bambul – képernyő pihentető üzemmódba helyezi magát. Ilyenkor gyönyörű sorminták és nonfiguratív rajzok születnek a papírok szélén – bizonyított az a megállapítás, hogy a szülő is kreatív, ha rá van kényszerítve.

Jegyzet részlet az első fél órából

A tavalyi év tanulmányi versenyében 4. helyezettek lettünk, 4.7-es átlaggal, ez 0.0000002 százaléknyi romlás az előző évhez képest. Mi a fene ez a hely? Táltos képző? Sokan érettebben gondolkoznak a koruknál… és ez most jó vagy rossz? A fiúk több szorgalmit csinálnak… naná.

Szerelmesek a tanár nénibe. Orvosi igazolás egy héten belül az ellenőrzőbe. Dögunalom… Jé… Mancika és Terike anyukája padtársak – ahogy Mancika és Terike is. Hogy is nevezik ezt? …meg van… szimbiózis… Hurrá! Mégis csak emlékszem valamire az iskolai tananyagból…

Jegyzet részlet a második fél órából

Azt hittem a legszimpatikusabb, késő apuka jött be, erre a tánctanár az… Decembertől négy hónap a táncvizsgáig… milyen szépen mosolyog… most komolyan… beiratkozom a 8.b.-be. Köszönöm Istenem, hogy végre láthattam egy igazi tánctanárt. Már megérte ide jönni. SzMK választás.

Most miért kell ez? Épp tangóztam, rózsával a számban… Csak pár anyuka nyüzsög, a frizura rázogatós, műkörmös alfa mami és a festetlen minta mami fajták. Vajon Gizike anyukája mi a fenét dolgozik az egyetemen ilyen műkörmökkel, hirtelen szőkén és arroganciával? A telefonját böködi állandóan… zörög, mint a tacskó körmei a linóleumon.

Jegyzet részlet a harmadik fél órából

…és bejött Ottó bácsi, a tornatanár. Szorgalmi kirándulás márciusban, csak néhány tucat kilométer gyalog, de a kilátás csodás… igen, az, és a humora is a helyén van, a hangja is mormogós-búgós… Ő jött az ördög lányáért, hogy vigye a nagygyűlésre (SzMK elnökért az iskolai gyűlésre). Mikor választottuk meg? A tánctanár előtt, vagy után? Azt hiszem lemaradtam…vajon az évkönyvben a tánctanár fotója is benne van?

És lőn, megtudtam a tábláról Ottó bácsi telefonszámát. A tánctanár miért nem írta fel? Manci néni a fizika tanár idén megy nyugdíjba, pénz kell a búcsúztatójára. Szegény, ha tudná, hogy hogyan nevezik a diákok háta mögött…Yodának, mert az erő vele van…

Jegyzet részlet a negyedik fél óráról

Annyiszor írtam le a nevem, mint a melóhelyen a leltárkor. A tanerő megint indokolatlanul mosolyog… mintha ráfagyott volna a mosoly a fejére. Rémisztő. A kopasz apuka előttem kettő sorral, tuti minden szülőin itt van. Rendesen jelentkezik. Szerintem gyerekkorában, a suliban sosem tette, csak itt. Vagy nagyon rossz a gyereke, vagy szerelmes a tanító nénibe.

Nyolc apuka – szokatlan magas létszám. Egy dögös, egy agresszivi, egy agyban moly, a többi az élet értelmén gondolkodik. Osztálypénz… mindjárt tarkón csapom az előttem ülőt, szerinte kevés az osztálypénz…

Egy szülő értekezlet egy kisebb fajta szociológiai tanulmány, magunk részére pedig önismereti tréning. A szülői értekezlet az a hely, ahol elszakadunk a realitástól, jobbik felünket akarjuk mutatni, mint az első randin. Talán az mára az egyetlen olyan elintézni való, amit – még ha nem is ismerjük be – szívesen csinálunk. Mert felnőttként lehetünk kicsit gyerekek…

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást