8 vicces dolog, amit minden apuka és anyuka csinál: magadra ismersz?

8 vicces dolog, amit minden apuka és anyuka csinál: magadra ismersz?

Címlap / Életmód / Család / 8 vicces dolog, amit minden apuka és anyuka csinál: magadra ismersz?

Ahány ház, annyi szokás és nevelési módszer, de azért azt nyugodtan kijelenthetjük, hogy bizonyos élethelyzetekben minden szülő magára ismer. Anyukák és apukák ugyanis egyaránt hajlamosak elkövetni ezeket a vicces dolgokat, amik egy idő után már jól berögzült szokásokká avanzsálnak át.

Ezért is annyira jó szülőnek lenni!

Vicces becenevek

Ahogy a szülők megismerik a kisbabájukat, és kezdenek kimutatkozni az egyedi személyiségjegyek, úgy születnek meg a vicces (és kínos) becenevek is.

Hiába telnek el aztán évek, és növik ki a gyerekek ezt a totyogós időszakot, az anyukák és apukák számára ők akkor is örökké kisgyerekek maradnak.

Ezért simán lehet a lányod már 16 éves tinédzser, te még akkor is mazsolának szólítod őt – néha véletlenül a barátai előtt is.

 

Drágám helyett

Amint megszületik egy kisbaba, a párod, akit egészen addig drágámnak és édesemnek szólítottál, hirtelen „apává” avanzsál át.

Hogy a gyereketeknek könnyebb legyen megjegyezni a szerepeket, elkezditek egymást is anyunak és apunak szólítani, és ez olyannyira berögzül, hogy egy idő után már akkor is így nevezitek egymást, ha a gyerekeitek nincsenek a közelben, és rég elmúltatok 50 évesek!

 

Mosdószünet

Nagy ajándék, amikor a pelenkáról átszoktok a bilire, majd a wc-re, de ugyanakkor ez egy egészen új berögzülést hoz magával.

Hiszen annyira hozzászoksz ahhoz, hogy a gyerekednek úgyis mindig akkor kell pisilnie, amikor már felöltöztetek, elindultatok az autóval vagy beültetek a moziterembe, hogy reflexből, szinte állandóan azt kérdezgeted tőle, hogy “nem kell wc-re menni?”

Egy idő után már olyannyira természetessé válik ez a kérdés, hogy neked fel sem tűnik, ha más is meghallja.

 

Vigyél pulcsit!

Emlékszel még arra, amikor gyerekként anyukád folyton rád adott egy pulcsit, ha ő fázott?

Akkoriban ez a világ legidegesítőbb dolga volt, de anyaként ugyanezt a szokást aztán te is magadra veszed, mert rájössz, hogy jobb egy feleslegesen cipelt pulóver a táskában, mint hogy másfél hétig betegen ápolgasd őt otthon.

Ez pedig pláne igazzá válik akkor, ha tinikorba lép a gyereked, és előkerülnek a haspólók!

 

Néma játékok

Néha, amikor már eleged lesz a hangzavarból és az állandó futkározásból, megpróbálsz olyan játékokat kitalálni, amiket csak halkan lehet csinálni.

Például csendkirályt játszotok, vagy rajzversenyt csinálsz, esetleg olyan bújócskát játszotok, ahol nagyon sok idejük van a gyerekeknek elbújni, hogy neked legyen időd nyugiban eltölteni pár percet a kanapén.

Nyugi, ezzel nem vagy egyedül!

 

De miért?

A gyerekek örök kedvenc kérdése: „miért?” Csodálatos, amikor eljutnak ebbe a kíváncsi korszakba, de valljuk be, elég fárasztó is.

Pláne, amikor olyan dolgokat kérdeznek, amiket amúgy akár tudhatnánk is, de már rég elfelejtettük azt, amit az iskolás éveinkben tanultunk a csapadékképződésről vagy az evolúcióról.

Úgyhogy egy idő után neked is kialakulnak az automatikus válaszaid a miértekre, amelyek – valljuk be – néha egyáltalán nem felelnek meg a valóságnak, tekintve, hogy tündérek vagy manók is szerepet kapnak bennük.

 

Az étteremben

Az már teljesen természetes, hogy ha étterembe mentek, a gyerekek választásától függően döntöd el, te mit rendelj magadnak.

Hiszen a végén úgyis neked kell megenni a kajájuk felét, és így legalább jobban jársz, ha többfélét kérsz!

Persze ez együtt jár azzal is, hogy felszalad rád némi plusz kiló, de hát nincs ebben semmi meglepő, tekintve, hogy másfél ember vacsoráját kell elfogyasztanod.

 

Hisztis helyzetek

Amikor a gyerekednek nagyon nyűgös napja van, és már sokadjára tör ki rajta a hiszti, eljön az a pont, hogy elfogy a türelmed.

Ilyenkor pedig a nyugtató szavak vagy a megszidás helyett te is elkezdesz ugyanúgy hisztizni, ahogy ő, hogy lásd a reakcióját.

Vicces, de sokszor meglepetésükben ettől teljesen abbahagyják a sírást! Persze ezt szigorúan csak otthon csinálod, de néha az üzletben vagy az orvosi rendelőben is csábítónak tűnik a gondolat.

 

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást