Stílus / Haj

Végre megvan a hajhullás ellenszere

Az embernek általában napi 60-100 hajszála hullik ki, ami teljesen természetes, így a hajhullás kifejezés kissé megtévesztő. Nem lehet élesen elhatárolni egymástól a hajveszteséget nem okozó és a hajveszteséget okozó hajhullás mértékét, ez inkább attól függ, hogy milyen könnyen, milyen mennyiségben és mely területekről hullanak a hajszálak. Más szavakkal megfogalmazva, napi 100 alatti hajszál elvesztése a természetes hajhullás, hajváltás jele. 

A hajhullás különböző formái

Több formáját és kiváltó okát ismerjük a hajhullásnak, az alábbiakban ezeket ismertetjük röviden. Androgén hajhullás (alopecia androgenetica) Foltos hajhullás (alopecia areata) Diffúz hajhullás (telogen effluvium) Kismamáknál jelentkező hajhullás Az androgén hajhullás okai

Az androgén hajhullást örökletes hajhullásnak is nevezik, kiváltó oka ugyanis a dihidrotesztoszteron (DHT) hormon, amely által előidézett hajhullást a hormon receptorok érzékenysége határozza meg. Ha a fejbőrben magas a DHT koncentrációja, és az egyén hajlamos az androgén hajhullásra, akkor az egyes hajszálak növekedési ideje (anagén fázis) lerövidül. Vagyis lehet, hogy egy teljesen kopasz embernek ugyanannyi hajhagymája van, mint dús hajkoronával rendelkező társainak, de nála annyira lecsökken a hajszálak növekedési ideje, hogy ki sem nőnek a fejbőrből. A DHT-re való túlérzékenység miatt idővel a hajhagymák fokozatosan elsorvadnak, így azokból már egyáltalán nem képes új hajszál nőni.    Az ember magzati életszakaszában rendkívül fontos szerepe van a DHT hormonnak, később pedig a férfiaknál a másodlagos nemi jelleg kialakításához nélkülözhetetlen. A későbbi életszakaszokra vonatkozó szerepe még nem teljesen tisztázott, azt azonban már biztosan tudjuk róla, hogy a hajhagymákra gyakorolt hatása negatív. 

A foltos hajhullás okai

A foltos hajhullást először Hippokrates említi “rókabetegség” néven, ugyanis rókákon figyelték meg először, hogy foltokban kihullik a szőre némelyik állatnak. A foltos hajhullás okai között legtöbbször valamilyen szerv gyulladása szerepel, ami bármelyik életszakaszban előfordulhat, de 20-40 éves kor között a leggyakoribb. 
  A foltos hajhullás, vagy másik nevén körülírt hajhullás jelentkezhet a hajas fejbőrön, vagy férfiaknál akár az arcon, illetve testszőrzeten is. Ennél a típusnál egy jól körülhatárolható területről hullik ki a haj (vagy testszőrzet). A kopasz folt körül sokszor “felkiáltójel hajszálak” láthatók, amelyek rövidek, végük felé elvékonyodnak. 
  Az orvostudomány jelenleg még nem ismeri ezen betegség pontos okát, de feltételezhető, hogy kóros immunulógiai történés, autoimmun reakció zajlik, ami gyulladáshoz vezet. A gyulladás felgyorsítja a hajnövekedést, így a normális ütemnél gyorsabban kihullanak a hajszálak, az újak növekedése pedig gátolt.

A diffúz hajhullás okai

Diffúz hajhullás – leggyakoribb probléma -, amikor a hajas fejbőr teljes területén jelentkezik a hajhullás, és kezdetben a hajkorona ritkulását, hosszútávon azonban akár teljes kopaszságot eredményezhet. A diffúz hajhullás kiváltó okai között tartják számon a vashiányt, a hormonszint-változásokat, a faggyúmirigy kóros működését, a stresszt, bizonyos fertőzéseket, illetve egyes gyógyszerek mellékhatásait. 
Hajhullás kismamák esetében

A kismamák egy része 1-3 hónappal a szülést követően hajhullást észlelhet. Hasonló tünetek jelentkezhetnek a fogamzásgátló tabletták szedésének befejezése után. Az ilyen típusú hajhullás oka, hogy a szervezet hormonszintje megváltozik, és a haj szokásosnál nagyobb része kerül nyugalmi fázisba, vagyis a természetes kihullás állapotába. 
  A terhesség alatt a női hormonok mennyisége jelentősen megemelkedik, amitől meghosszabbodhat a hajszálak élettartama. Gyakran a várandósság alatt dúsabbá, erősebbé, jobb minőségűvé válik a kismama hajkoronája, mint a fogamzás előtt. Azonban a szülés és szoptatás kezdete drasztikus változásokkal jár; az ifjú anyukák hormonháztartása a 3. hónapra ugyanis lassan visszaáll a megemelkedett hormonszintről a normálisra.

Az ilyenkor jelentkező, a hormonváltozásból eredő hajhullás csak ideiglenes. Nem szabad azonban elfeledkezni róla, hogy szoptatáskor a tejjel igen sok tápanyag távozik az anyukák szervezetéből. A cink, vas, jód, és B vitaminok bármelyikének hiánya hajhullást okozhat az ember bármely életszakaszában, ami viszont nem szűnik meg magától, mint a hormonális hajhullás esetében.
  A szoptatás idején az anyukák gyakran nem mernek szedni semmilyen szájon át bevehető készítményt attól való félelmükben, hogy az anyatejbe kerül valami anyag, ami nem kedvező a baba számára. 
A Forcapil oldat alternatív megoldást kínál számukra, mivel helyileg kezeli a hajhullást. A szoptatás befejezése után pedig ajánlott egy három hónapos Forcapil kapszula kúra is, hogy a szervezetben helyreálljon a haj növekedéséhez szükséges vitaminok és ásványi anyagok természetes egyensúlya.  Mindezen problémák megoldásához segítséget nyújt a Forcapil Kapszula és az Oldat

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást