Nő vagyok, tudnom kell: 8 tévhit a mellrákkal kapcsolatban

Nő vagyok, tudnom kell: 8 tévhit a mellrákkal kapcsolatban

Címlap / Életmód / Egészség / Nő vagyok, tudnom kell: 8 tévhit a mellrákkal kapcsolatban

Szinte mindenki fél a ráktól. A mellrák azonban ma már jó eséllyel kezelhető. Aki rendszeresen részt vesz a mammográfiás szűrővizsgálaton, időben megfelelő kezelést kaphat. Ráadásul a nők 90 százalékát soha nem sújtja az emlőrák, de nem tudhatjuk, ki tartozik a 10 százalékba. Az amerikai Judy L. Smith harminc éve praktizál, onkológusként minden percét annak szenteli, hogy eloszlassa a mellrákkal kapcsolatos, régóta terjedő tévhiteket a nők és a férfiak körében egyaránt.

A mellrák rendszeres szűrését elég 40 évesen elkezdeni

Ez a tévhit onnan ered, hogy a legtöbb rosszindulatú melldaganatot valóban 40 éves kor fölött diagnosztizáljak. Emlőrák azonban bármilyen életkorban kialakulhat.

Magyarországon a mammográfiai vizsgálatok 50 évvel ezelőtt kezdődtek, Európa számos országát megelőzve ezzel. Ma a beutalóval rendelkezők számára ingyenes az éves szűrővizsgálat negyven év felett, vagy abban az esetben, ha előfordult a családban emlődaganat.

Csomók, váladékozás, különböző elváltozások viszont fiatalabb életkorban is felbukkanhatnak.

Csomót találtam a mellemben, tehát rákos vagyok

A statisztikák szerint tíz csomóból nyolcról derül ki a szakorvosi vizsgálat során, hogy jóindulatú cisztáról, zsíros lerakódásról vagy egyébről van szó és nem rákos daganat kifejlődéséről.

Ennek ellenére minden elváltozást kötelező megmutatni egy szakembernek, aki gyors és szakszerű javaslatot tesz arra vonatkozóan, mit lehet tenni.

Legtöbbször ultrahangos vagy mammográfiai vizsgálatot rendel el.

A férfiak nincsenek veszélyben

Az egyik legismertebb tévhit, hogy a férfiak mellében nem alakulhat ki rosszindulatú elváltozás, ahogy a nőkben sem prosztata betegség, mert nincs prosztatájuk.

Való igaz, hogy a férfiak körében ezerből egy az esély a betegségre, de csak 2016-ban 460 amerikai férfi veszítette életét mellrák következtében, az American Cancer Society adatai szerint.

A férfiak mellrákja általában közvetlenül a mellbimbó alatt vagy körül jól kitapintható, csomószerű gumóval indul. A halálozási arány sokkal nagyobb, mint a nők körében.

Ennek oka, hogy a férfiak később vagy egyáltalán nem fordulnak orvoshoz, ha csomót találnak a mellükben.

A mammográfiai vizsgálat összenyomhatja a daganatot, így elősegítve annak terjedését

Semmilyen vizsgálat nem igazolja, hogy a kompresszió miatt tovább terjedne a rosszindulatú sejtburjánzás – mondja Judy L. Smith, aki szerint ez a mítosz az egyik, amely miatt sok nő inkább nem megy el a szűrésekre.

A melltartó növeli a rák kialakulásának esélyét

A melltartók nem okoznak mellrákot. Ezt egy 2014-ben végzett tudományos vizsgálat is igazolta.

A felmérésben részt vevő nők körében nem volt szignifikáns a rizikó különbsége azoknál, akik melltartót viselnek és azoknál, akik nem hordanak ilyesfajta fehérneműt.

A mellrák kockázatát nem lehet befolyásolni

Becslések szerint a mellrák kialakulásának konkrét okát 90 százalékban az életmódban és a környezeti hatásokban kell keresni.

A túlsúly, a mozgáshiány, a dohányzás és az alkohol minden nőt és férfit közelebb visz az emlődaganat kialakulásához.

A legtöbb, mellrákkal küzdő nő családjában már korábban is felbukkant a betegség

A családi anamnézis igen fontos az onkológiai betegségek terén.

A statisztikák szerint azonban csak 5-10 százalék az esélye annak, hogy bárki esetében örökletes tényezők miatt diagnosztizáljanak mellrákot.

Ebben a tíz százalékban is különösen veszélyeztetett az, akinek az édesanyja, nővére, húga vagy a lánya szenved rákban és 50 éves kora előtt lett diagnosztizálva.

Az ilyen esetekben nem csak a korai szűrések, hanem genetikai vizsgálatok is szükségesek.

A BRCA mutációval rendelkező nők biztosan mellrákosak lesznek idős korukra

Az örökletes emlőrák kialakulásában szerepet játszó BRCA1 és BRCA2 gének felfedezését az orvostudomány egyik legjelentősebb eredményének tartják.

Világszerte a nők körülbelül 12 százalékánál alakul ki élete során legalább egyszer mellrák.

Azon nők, mondja Judy L. Smith, akik öröklik a BRCA génmutációt, körülbelül 50 százalékos eséllyel lesznek rákosak a 70. életévükig (többek között ez a génmutáció felelős a petefészekrák kialakulásáért is).

Amennyiben egy nő szervezetében kimutatható a hibás gén, néhány havonta történő emlővizsgálattal időben észlelheti a betegséget.

Sokan azonban ilyen esetben a mellek teljes eltávolítását kérik, ahogy tette 2013-ban az amerikai színésznő, Angelina Jolie is.

VIDEO A 3 legszebb party smink 2024-re

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!