A vagina veled öregszik – Ezekre számíthatsz 30-tól 60 éves korodig

A vagina veled öregszik – Ezekre számíthatsz 30-tól 60 éves korodig

Címlap / Életmód / Egészség / A vagina veled öregszik – Ezekre számíthatsz 30-tól 60 éves korodig

Ahogy minden nő, úgy minden vagina is más és más, de – ahogy az egész testünk – a „kelyhünk” is változik az évek haladtával. A legnagyobb átalakulásokat a szülés és a menopauza okozza, de nézzük, maguk az évek milyen fizikai változásokat idéznek elő.

Harmincas éveidben

Ha fogamzásgátló tablettát szedsz – vagy szedtél egy ideig a húszas éveidben – a vaginád szárazabbá válhat már ebben az életkorban. Az orvosok szerint ez azért lehet, mert a gyógyszer nem engedi, hogy ovulálj és emiatt nem termel annyi természetes „síkosítót” a szervezet a menstruáció alatt. A tabletta az androgén nevű férfi nemi hormon termelését is blokkolja – ami kis mennyiségben jelen van az egészséges női szervezetben is, a petefészek és a mellékvese termeli – így ez is okozhatja a vagina szárazságát. Ugyanakkor ez egyénenként változhat, nem mindenki tapasztal ilyen tüneteket.

A terhesség nagy hatással van a vaginára: a méh görögdinnye nagyságúra nő, a hirtelen megnövekedett súly pedig egyeseknél látható visszereket is okozhat a nemi szerven.

A terhesség alatt termelt hormonok megváltoztathatják a vulva színét is, sötétebb árnyalatúvá. Aki nem császármetszéssel szül, annak vaginája természetesen kitágul, azonban szerencsére a női nemi szerv egy nagyon szívós és elasztikus testrész, így körülbelül hat hét után visszanyeri eredeti formáját.

Negyvenes éveidben

A sok-sok évnyi szőrtelenítés hatásai ebben a korban már többnyire megmutatkoznak. A borotválás és gyantázás megváltoztathatja a bőr színét és a benőtt szőrtüszők helyei is jobban látszanak. Ugyanúgy, ahogy a fejünkön a haj, a szeméremszőrzetünk is ritkább lesz ezekben az években – ami a kevesebb ösztrogéntermelésnek tudható be – és ez bizony már a menopauza felé való haladás egyik jele. 

Ha leszámítjuk a terhesség hatásait, a negyvenes éveinkig a vagina nem változik nagyot, de ezután a csökkenő hormontermelés már előrevetíti a perimenopauzát, azaz az utolsó menstruáció előtti éveket.

Ilyenkor egyesek már tapasztalnak vékonyodó hüvelyfalat, csökkenő rugalmasságot és kellemetlen hüvelyszárazságot, mely viszketést és kipirosodást okozhat. 

Ötvenes éveidben

A legtöbb nőt 50 és 52 éves kora között ér utol a klímax, ami nagy változásokat hoz a lenti régióban. Az egyre csökkenő ösztrogénszint következtében zsírt és kollagént veszítünk, így a hüvely fala egyre szárazabb és kevésbé rugalmas lesz. Ez már irritációt okozhat szex közben, melyet egyesek úgy emlegetnek, mintha „smirglipapír” lenne ott, illetve olyan érzésről számolnak be, mintha folyamatosan vizelniük kellene.

A hormonszint csökkenése azzal is jár, hogy jó baktériumokat sem termel már a szervezet, ez megváltoztatja a vagina normál pH szintjét, ami ettől savasabb lesz.

A jó baktériumok hiányában könnyebben kapjuk el a fertőzéseket – mint például a húgyúti fertőzés – és a nemi betegségekkel szemben is csökken a védelmünk. Mindezek ellenére a változókorban lévő nők 30 százaléka szinte teljesen panaszmentesen, vagy csak enyhe, átmeneti tünetekkel jut át ezen az időszakon.

Hatvan év felett

Ugyan a klimax kellemetlen hatásai ezekben az években már kevésbé zavaróak, de ez sajnos nem jelenti azt, hogy a vulva nem változik tovább. Hatvanéves kor felett már a nők több, mint 60 százaléka számol be zavaró hüvelyszárazságról, de ha súlyosak a tünetek, hormonterápiával enyhíthetünk rajtunk.  

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást