A vagina velünk öregszik – Ezekre számíthatsz 30-tól 60 éves korodig

A vagina velünk öregszik – Ezekre számíthatsz 30-tól 60 éves korodig

Címlap / Életmód / Egészség / A vagina velünk öregszik – Ezekre számíthatsz 30-tól 60 éves korodig

Ahogy minden nő, úgy minden vagina is más és más, de – ahogy az egész testünk – a „kelyhünk” is változik az évek haladtával. A legnagyobb átalakulásokat a szülés és a menopauza okozza, de nézzük, maguk az évek milyen fizikai változásokat idéznek elő.

Harmincas éveidben

Ha fogamzásgátló tablettát szedsz – vagy szedtél egy ideig a húszas éveidben – a vaginád szárazabbá válhat már ebben az életkorban. Az orvosok szerint ez azért lehet, mert a gyógyszer nem engedi, hogy ovulálj és emiatt nem termel annyi természetes „síkosítót” a szervezet a menstruáció alatt. A tabletta az androgén nevű férfi nemi hormon termelését is blokkolja – ami kis mennyiségben jelen van az egészséges női szervezetben is, a petefészek és a mellékvese termeli – így ez is okozhatja a vagina szárazságát. Ugyanakkor ez egyénenként változhat, nem mindenki tapasztal ilyen tüneteket.

A terhesség nagy hatással van a vaginára: a méh görögdinnye nagyságúra nő, a hirtelen megnövekedett súly pedig egyeseknél látható visszereket is okozhat a nemi szerven.

A terhesség alatt termelt hormonok megváltoztathatják a vulva színét is, sötétebb árnyalatúvá. Aki nem császármetszéssel szül, annak vaginája természetesen kitágul, azonban szerencsére a női nemi szerv egy nagyon szívós és elasztikus testrész, így körülbelül hat hét után visszanyeri eredeti formáját.

Negyvenes éveidben

A sok-sok évnyi szőrtelenítés hatásai ebben a korban már többnyire megmutatkoznak. A borotválás és gyantázás megváltoztathatja a bőr színét és a benőtt szőrtüszők helyei is jobban látszanak. Ugyanúgy, ahogy a fejünkön a haj, a szeméremszőrzetünk is ritkább lesz ezekben az években – ami a kevesebb ösztrogéntermelésnek tudható be – és ez bizony már a menopauza felé való haladás egyik jele. 

Ha leszámítjuk a terhesség hatásait, a negyvenes éveinkig a vagina nem változik nagyot, de ezután a csökkenő hormontermelés már előrevetíti a perimenopauzát, azaz az utolsó menstruáció előtti éveket.

Ilyenkor egyesek már tapasztalnak vékonyodó hüvelyfalat, csökkenő rugalmasságot és kellemetlen hüvelyszárazságot, mely viszketést és kipirosodást okozhat. 

Oldalak: 1 2

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást