A finom, közösen elköltött ételek az ünnepek lelkét adják. De mit esznek az emberek a világ körül? Cikkünkből megismerheted a hagyományos ünnepi desszerteket, és ha kedved van hozzá, idén a ti menütökbe is bekerülhet néhány finomság!
1/5 Panettone, olasz karácsonyi kalács
Kicsit kuglóf, kicsit gyümölcskenyér, így nem csoda, ha te sem tudsz ellenállni neki. A foszlós édességhez 3 dkg élesztőt morzsolj el 1 dl langyos tejben, adj hozzá 1 kiskanál cukrot és 1 kiskanál lisztet, majd tedd meleg helyre. 50 dkg lisztet keverj el egy csipet sóval, egy citrom reszelt héjával, add hozzá az élesztőt, 10 dkg cukrot, 4 tojássárgáját és 15 dkg olvasztott margarint. Kezdd el dagasztani, közben adj hozzá 2 dl langyos tejet.
Egy óra kelesztés után add hozzá az aszalt- és kandírozott gyümölcsöket, majd a tésztát tedd egy kivajazott kuglófformába. 210 fokon süsd körülbelül 10 percig, majd 180 fokon további 30 percig. Míg sül, keverj el 6 dkg olvasztott margarint egy csomag vaníliás cukorral, majd vágj a sütid tetejébe kereszt alakú nyílást, és kend meg vele. Ezután tedd vissza még 15 percre a sütőbe, vagy amíg teljesen át nem sül.
A cikk a hirdetés alatt folytatódik!
2/5 Pavlova, az új-zélandi cukormámor
Az új-zélandiak és az ausztrálok kedvenc csemegéje csak úgy úszik a cukorban, de cserébe mennyeien finom. Valamelyest a habcsókra emlékeztet, és édessége miatt a legjobb, ha savanykás gyümölcsökkel szolgálod fel, például kivivel, hogy autentikus legyél.
A sütőt melegítsd elő 180 fokra, majd 4 tojásfehérjéből verj kemény habot egy csipet sóval, 25 dkg porcukorral és 1 teáskanál fehérborecettel. Ha a hab már kemény, egy spatulával keverj el benne óvatosan 2 púpozott teáskanál kukoricalisztet. A habot tedd sütőpapírral kibélelt tálcára, és formázz belőle magas kör alakot. Süsd 45 percig, majd kapcsold le a sütőt, és hagyd száradni még 30 percet, mielőtt kiveszed a süteményt.
A tetejére szórd a gyümölcsöt, és ízlés szerint tejszínhabot is tehetsz rá.