Umami, az ízek rejtett hőse – te is használod, csak nem tudsz róla!

Umami, az ízek rejtett hőse – te is használod, csak nem tudsz róla!

Címlap / Életmód / Umami, az ízek rejtett hőse – te is használod, csak nem tudsz róla!

Az ízek világában az umami, amely japánul „finom ízt” jelent, egy viszonylag későn felfedezett, ám annál meghatározóbb érzékelési forma. Ennek az ízélménynek az érzékelése mélyíti el igazán az étkezést, ugyanis az umami gazdag, ízletes jellegével az ételek ízvilágát szélesíti és gazdagítja. Eredetileg a japán konyhaművészetben kapott jelentős szerepet, azonban mára világszerte elismerte és használja a gasztronómia.

VIDEO Nyári horoszkóp: Mit hoznak idén nyáron a csillagok?

Az umamit nem mindig tekintették különálló íznek, hanem sokáig az alapvető sós, savanyú, édes és keserű kategóriák kiegészítőjeként értelmezték. Ennek ellenére ma már önálló ízprofilként tekintenek rá, amely a glutaminsav által, ami a természetben is gyakran előfordul különböző ételekben, hozza létre ezt az egyedülálló ízvilágot.

A kutatások az umamit az ételek természetes részének tekintik, amelyet számos ételben érezhetünk, például érett paradicsomban, parmezán sajtban, szardínia és különféle húsokban. Az ilyen élelmiszerek gazdagok aminosavakban, melyek közvetlenül hozzájárulnak az íz mélyebb érzékeléséhez.

Umami az ételekben: milyen élelmiszerek kínálják?

A gasztronómia világában az umami jelenléte gyakran az ételek gazdagságának és ízletességének fokmérője. Számos élelmiszer természetes umamiforrással bír, melyek közül a legismertebb talán a szójaszósz, ami az ázsiai konyha egyik alapvető ízesítője, vagy a gombák, amelyek szintén kiválóan fokozzák a mély ízélményt.

A paradicsom is ebbe a kategóriába tartozik, különösen, ha szárítva vagy főzve használják, mivel ezek az eljárások növelhetik a glutaminsav jelenlétét, így intenzívebb ízt eredményezve. A húsok, különösen a marhahús és a csirke, szintén hírhedtek magas umami-tartalmukról, különösen, ha bizonyos főzési technikák, mint például a lassú főzés vagy az érlelés útján készülnek el.

Ezek az élelmiszerek természetes módon gazdagok umami (glutamát) tartalomban, és gyakran használják őket az ételek ízének mélyítésére, gazdagítására:

Umamit tartalmazó élelmiszerek

Oldalak: 1 2 3

A cikk folytatódik, lapozz!

«Előző
1/3
Következő»
Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!