Az ujjaink hossza és az egészségünk

Az ujjaink hossza és az egészségünk

Címlap / Életmód / Egészség / Az ujjaink hossza és az egészségünk

Gondoltad volna, hogy az ujjaid hossza nagyban meghatározza az egészségügyi állapotodat? A mutató és a gyűrűsujj aránya sok mindent elárul Az arányok kialakulása az ösztrogén és az androgén hatására következik be.

A hormonok és az ujjak mérete

Míg a férfiaknál az androgén hormon játszik döntő hatást az ujjak hosszában és általában nagyobb gyűrűsujjal rendelkeznek, addig a nőknél az ösztrogén a felelős a kicsivel hosszabb mutatóujjért. Hogyan következik ebből az egészségügyi állapotunk?

A hormonok és az egészség kölcsönhatása

A legtöbb esetben mivel az ujjaink hosszából megállapíthatjuk a domináns hatást gyakorló hormonokat, ebből a különféle betegségek kapcsán is levonhatjuk a megfelelő következtetéseket, mivel bizonyos betegségek megjelenése szoros kapcsolatban áll a testünk hormonháztartásával.

Egy britt kutatás szerint egyértelműen kilvasható ujjaink hosszából a homoszexualitás, ugyanis a heteroszexuális emberektől eltérően a homoszexuális embereknek eltérő a hormonszintjük, és ez ujjaik hosszán is legtöbb esetben látszik.

A nők és az ösztrogén

Ha az ösztrogén túlsúlyban van a szervezetünkben, akkor nagyobb veszélynek vagyunk kitéve a melldaganatok kapcsán. Mi utalhat erre? A hosszabb mutatóujj mellett a 12 éves kor előtti menstruáció, később pedig a késői menopauza is utalhat arra, hogy a testünkben túlsúlyban van az ösztrogén. Mi a tényleges oka a melldaganat kialakulásának? Ha túlzott ösztrogénszinttel rendelkezünk, akkor a a hormon fokozza a mell mirigysejtjei által termelt növekedési faktorok hatását, ennek következtében pedig elindulhat a kóros sejtbúrjánzás.

Az ösztrogénhiány is kellemetlen következményekkel járhat, a leggyakoribb ilyen következmény a depresszió. Ha megfigyeled magadon a menstruációs napok előtti tüneteket, hogy sokkal kedvetlenebb és nyugtalanabb vagy, ez is az ösztrogén szint leesésének köszönhető, akárcsak a szülés utáni depresszió. Ha a mutatóujjad rövidebb a gyűrűsujjadnál, akkor könnyen előfordulhat, hogy nem csupán ciklusonként esel bele a depresszió állapotába, de akár tartósan is beállhat nálad ez az érzés.

Az ösztrogénhiány azonban a szívinfarktus kockázatát is megnöveli, ezért van az, hogy általában a férfiakat érinti ez a veszély. Mi áll a háttérben? Az ösztrogénnek úgymond védő hatása van, mivel csökkenti a szervezetben található koleszterintszintet, így óvja a szívedet.

Az androgén és a férfiak

Az andorgénhiány következtében számos kellemetlen problémát észlelhetnek a férfiak. A nemi hormon csökkenésével a férfiak magömlése csökken, vagy akár meg is szűnhet. Azonban az androgén nem megfelelő mennyisége felelős lehet az erekciós zavarokért is. A férfiak kopaszodásáért is ez a hormon a felelős. A nőknél pedig szintén az androgén okozza, hogy a szülés után megváltozhat egy időre a haj tapintása és állapota, sok nőnél pedig akár a haj színe is.

VIDEO Így tedd fel helyesen a kontúrt, bronzosítót és pirosítót

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!