6 tuti Facebook-csoport, ahova érdemes belépned anyaként

6 tuti Facebook-csoport, ahova érdemes belépned anyaként

Címlap / Életmód / Család / 6 tuti Facebook-csoport, ahova érdemes belépned anyaként

Anyukaként sokszor nem egyszerű megoldani a rendszeres (felnőtt) társaságot, és bár nem vitás, hogy beszélgetni, ismerkedni élőben a legjobb, a közösségi médiában vannak olyan jó kis tematikus csoportok, amelynek tagjaként új ismeretségekre és hasznos ismeretekre is szert lehet tenni. Megmutatjuk, melyik facebook-csoportok a kedvenceink.

Ez a csoport a válaszkész, kötődő nevelés szemlélet iránt érdeklődő édesanyákat várja, beszélgetés, tapasztalatcsere céljából. Annyival talán eltér a többi tematikus csoporttól, hogy itt nem csupán a gyereknevelés lehet a téma, bármilyen a gyerekekhez köthető kérdést fel lehet tenni, tiszteletben tartva a csoport alap szemléletet – és betartva a 10 pontban megfogalmazott csoportszabályzatot.

Talán ez a közel 38 ezer tagot számláló az egyik legjobban pörgő anyukás csoport, amit ismerek, ami nem is csoda, hiszen a szoptatás egy olyan téma, ami azért a friss anyukák nagy részét érinti, a témában pedig rengeteg a tévhit. A csoportban a korszerű szoptatási ismeretekkel rendelkező adminok és kiemelt válaszadók (kv-k) végtelen odaadással és türelemmel igyekeznek megválaszolni a felmerülő kérdéseket, és persze az anyukák is megosztják egymással tapasztalataik. Komoly probléma esetén természetesen érdemes személyes segítséget kérni, lehetőleg laktációs szaktanácsadóhoz fordulni.

6 tuti Facebook-csoport, ahova érdemes belépned anyaként

Ez a csoport Jane Nelsen Positive Discipline, magyarul Pozitív Fegyelmezés címen megjelent könyvéhez kötődik.

Ahogy a neve is jelzi, a társalgó és tanácsteremben az elmélet megvalósítási lehetőségeivel kapcsolatban lehet útmutatást kérni, konkrét problémákat megbeszélni, tapasztalatokat cserélni.

A Pozitív Fegyelmezés 5 kritériuma:

  1. Egyszerre érvényesül a kedvesség és határozottság.
  2. Segítjük a gyereket abban, hogy fontosnak érezze magát és éreztetjük vele, hogy hozzánk tartozik.
  3. Az alkalmazott fegyelmezési mód hosszú távon hatékony.
  4. Az alkalmazott fegyelmezési mód értékes életviteli és szociális készségeket tanít.
  5. Az alkalmazott fegyelmezési mód ösztönzi a gyerekeket arra, hogy felfedezzék mire képesek, és hogy használják az őket érintő dolgokban a személyi erejüket és a problémamegoldó gondolkodásukat.

A szoptatás után az altatás az a kérdés, amiben általában rengeteg önjelölt szakértő legyeskedik a friss és sokszor még bizonytalan anyuka körül. Ha valakinek pedig nem hitelesek és korszerűen az infói, ez a segíteni akarás sokszor kifejezetten káros tud lenni – például ha valaki az alvástréninget javasolja. Ebben a több mint 30ezer tagot számláló csoportban támogató módon, egyedi szempontjaidat figyelembe véve kaphatsz segítséget, ha úgy érzed, problémád van e téren.

Idézet a csoportszabályzatból:

Segíthet megérteni a gyerekek és a család alvásának folyamatát és fejlődését. Lehetőségeket mutat, tippeket ad az alvás, altatás terén, hogy könnyebben rátalálj, hogy hogyan jó neked anyaként/apaként, nektek családként működni.

A csoport célja, hogy az anyák támogatása a várandósság-szülés-gyermekágy időszakában tájékozott döntéseik meghozatala és családi céljaik elérése érdekében, információkkal és érzelmileg; illetve a korszerű perinatális ismeretek terjesztése.” áll a csoportszabályzatban.

Ebben a frissen alakult csoportban az édesanyákon kívül a szülés és gyermekek körüli szakemberek segítenek a tájékozódásban, olyan témákat is érintve, mint a szoptatás vagy különböző betegségek.

Ez a csoport annyiban különbözik az előzőektől, hogy nem elsősorban az anyukák közötti beszélgetések, illetve tapasztalatcserék színtere, hanem kimondottan olyan céllal jött létre, hogy platformot biztosítson azoknak, akik szakértői segítséget szeretnének valamilyen gyerekvállalással – neveléssel kapcsolatos témában.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást